“Darbaspēka deficīts šobrīd ir tik milzīgs!” Darba tirgus piedzīvo nebijušas izmaiņas
"Nextra Latvia" vadītāja Evija Šalte.
Sabiedrība
2022. gada 5. jūlijs, 13:44

“Darbaspēka deficīts šobrīd ir tik milzīgs!” Darba tirgus piedzīvo nebijušas izmaiņas

Jauns.lv

Labu darbinieku deficīts šobrīd ir milzīgs. Talantu piesaistes uzņēmuma "Nextra Latvia" vadītāja Evija Šalte intervijā portālam Jauns.lv norādīja, ka darba tirgus pēdējā laikā ir būtiski mainījies. Šobrīd darbiniekam ir svarīgi nemitīgi attīstīt jaunas prasmes un pielāgoties izmaiņām.

“Darbaspēka deficīts šobrīd ir tik ievērojams! Skaidrs, ka kvalificētu darbinieku skaits samazinās un samazinās. Darba tirgus ļoti strauji mainās, grūti tikt līdzi pārmaiņām.”

Kādas ir lielākās izmaiņas darba tirgū?

Viņa norādīja, ka pirms 50 gadiem darbiniekiem bija ļoti definēti uzdevumi, ko cilvēki darbā darīja, piemēram, fabrikā pie konveijera bija jāizdara viena konkrēta lieta. “To darba ņēmēji iemācījās un darīja. Ja mēs skatāmies, kādi bija amata apraksti pirms 50 gadiem (ko cilvēki darīja) un kas ir tagad, tad redzam ļoti straujas izmaiņas.

Arī jebkuras krīzes rezultātā daudz kas mainās. Pandēmijas ietekmē šobrīd liela daļa darba notiek digitāli. Mums tik ļoti ir vajadzīgi cilvēki, kas var strādāt un apstrādāt informāciju digitāli.

Neviens to nevarēja paredzēt. Ir pagājuši divi gadi kopš pandēmijas sākuma, un cilvēki ir apmācīti, iemācījušies strādāt ar tehnoloģijām, kļuvuši advancētāki.

Sākums bija ļoti izaicinošs visiem. Mēs visi apguvām jaunas prasmes, piemēram, instalēt “Zoom” programmu. Mums nācās ļoti strauji apgūt digitālās prasmes. To šobrīd pieprasa darba tirgus.”

Trūkst un trūks IT speciālistu

Šalte vērsa uzmanību uz izglītības sistēmu, kurā ir nepietiekoši daudz apmācību digitālajās prasmēs. Mums ir salīdzinoši maz studiju programmu informāciju tehnoloģiju (IT) jomā, kaut arī darba tirgū šo profesiju pārstāvji ir un būs ļoti nepieciešami.

“Līdz ar to cilvēki daudz prasmju sāk apgūt pašmācības ceļā. Darba ņēmēji mācās paši programmēt. Tagad vairs nav tā, kā bija pirms 50 gadiem: tu izmācījies par metinātāju un aizgāji strādāt kolhozā par metinātāju. Tev bija viss skaidrs, tava karjera bija definēta līdz 55 gadu vecumam.

Šobrīd tā nav, un mēs arī nezinām, kas darba tirgū notiks pēc 10 gadiem. Mēs varam nojaust tendences, prognozēt tās, bet, kā būs patiesībā, parādīs tikai laiks.”

Būs pieprasīti atkritumu uzlaidēji kosmosā

Viņa atsaucās uz nelaiķa profesora un izglītības ministra Roberta Ķīļa kādreiz lekcijās teikto, ka viena no pieprasītām nākotnes profesijām būs atkritumu uzlaidējs kosmosā. Tā bija ļoti populāras augstskolas izstrādāta prognoze.

“Atkritumu daudzums augs, un mums būs nepieciešami cilvēki, kas varēs tos transportēt uz kosmosu. Šodien, sēžot birojā, mēs pat iedomāties nevaram, kas būs. Mums prātā tas nenāk! Tāpat kā pirms 50 gadiem cilvēkiem nenāca prātā, ka būs mobilais telefons, ka mēs, lasot sēnes mežā, varēsim sazvanīties.

Tieši tik pat strauji mainās darba tirgus. Protams, tehnoloģijas ir tikai palīdzējušas šo straujumu radīt.”

Jāiemācās krist kā kaķiem

“Cilvēkiem šodien ir jāiemācās kā kaķim krist uz četrām kājām, visu laiku attīstīt jaunas prasmes. Pirms 50 gadiem nevajadzēja darba prasmes attīstīt. Tad vajadzēja attīstīt izdzīvošanas prasmes, piemēram, konservēt, sagatavoties ziemai.

Bet mūsdienu darba tirgus pieprasa nemitīgi attīstīt prasmes, uzņemt jaunu informāciju, sekot līdzi tendencēm. Protams, tas atstāj diezgan lielu stresu uz mentālo veselību, jo cilvēkiem visu laiku jābūt tonusā. Tas arī nogurdina.”

Speciāliste arī norādīja, ka digitālā lasītprasme, spēja bez aiztures strādāt ar dažādiem digitāliem rīkiem būs tik pašsaprotama kā autovadītāja prasmes tagad.