Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Nejūtos droši." Puisim, kurš piekauts par Ukrainas karogu uz pleciem, bail staigāt pa ielām
foto: Ekrānuzņēmums no Latvijas Televīzijas sižeta.
Jaunietis, kuru piekāva par Ukrainas karogu uz pleciem
Sabiedrība

"Nejūtos droši." Puisim, kurš piekauts par Ukrainas karogu uz pleciem, bail staigāt pa ielām

Jauns.lv

Viņš uzvilka motociklista cimdus ar plastmasas ieliktņiem, lai būtu sāpīgāk. Tā sadursmi ar huligānu, kurš pieprasījis noņemt no pleciem Ukrainas karogu, nosaucot to par "fašistisku lupatu", apraksta cietušais. Piekautais puisis ir skolēns, kurš šogad beidz mācības ģimnāzijā. Intervijā Latvijas Televīzijai viņš atzina – tagad, kad agresors ir brīvībā, uz ielas viņš nejūtas droši.

"Nejūtos droši." Puisim, kurš piekauts par Ukraina...

Jaunietis tika piekauts, ejot pa ielu, apsedzoties ar Ukrainas karogu. Puiša tēvs ir ukrainis. Zēns ir no mazas pilsētiņas, bet mācās Rīgā. Pēc gājiena un koncerta viņš ar draugiem devās skatīties hokeju.

"Tas bija atbalsts Ukrainai, es pats esmu uz pusi ukrainis. Karš Ukrainā liek mums pārdomāt Okupācijas pieminekļa nozīmi. Cilvēkiem, kas karoja pret nacistiem, mazbērni tādi kļuva," saka puisis.

Uzbrukums noticis Āgenskalnā pēc gājiena un koncerta pret padomju mantojumu. "Viņš uzvilka motociklistu cimdus, godīgi sakot, es nezinu... Droši vien, lai būtu sāpīgāk, jo tajos cimdos bija plastmasas ieliktņi uz kauliņiem. Ar šo domu droši vien viņš tos vilka, lai sāpīgāk būtu," saka cietušais.

Vīrietis uzbrucis tieši tāpēc, ka puisim ap pleciem bijis karogs. Viņš jautāja: "kas tev tā par fašistisku lupatu?" Un uzreiz sekoja sitieni saules pinumā un kaklā. "Viņš teica – noņem to lupatu. Es biju šoka stāvoklī. Mēģināju atsiet, lai neeskalētu situāciju," atceras cietušais.

Sitiens saules pinumā aizrāvis elpu. "Es nespēju ievilkt elpu. Kad atguvu elpu – sitiens kaklā. Tur palika nobrāzumi. Viss konflikts karoga dēļ. Es toreiz viennozīmīgi sapratu – vardarbība uz naida pamata. Tas, kas karogu nodēvēja par lupatu, ļauj domāt, ka atbalsta Krievijas pusi šajā karā. Tā kā tikai tā puse sauc ukraiņus par fašistiem un tā tālāk," teica puisis.

Kad sāka apstāties garāmgājēji, vīrietis aizbēga. Puiši izsauca policiju. Draugi uzbrucēju un viņa automašīnu nofotografējuši. Sieviete, kura mašīnā brauca kopā ar vīrieti, nespēja viņu savaldīt. "Viņš grasījās iziet ārā, sieviete lūdza, lai viņš to nedara. To, ka viņa ir policijas darbiniece, es pat iedomāties nevarēju," atceras cietušais.

Par vainīgā slēpšanu šobrīd notiek dienesta pārbaude. Iekšlietu ministrs Kristaps Eklons paziņojis, ka tolerances noziegumu jautājumos uz naida pamata nebūs. Vēl nepatīkamāks ir fakts, ka tajā iesaistīta Valsts policijas darbiniece. Eklons saka, ka viņas atbildība tiks izvērtēta, taču iespējams, ka sods būs ne tikai disciplinārs, bet arī "pamatojoties uz Krimināllikumu".

Agresors atbrīvots no apcietinājuma, jo, pēc izmeklētāja domām, viņš nevar ietekmēt izmeklēšanu. Un cietušo tas biedē. "Pēc ziņām, ka viņš izlaists... nejūtos droši. Īpaši Rīgā. Sāku pievērst lielāku uzmanību garāmgājējiem un trokšņiem. Uzreiz domā: vai tas varētu būt saistīts ar mani. Varbūt šis cilvēks kaut ko ir iecerējis? To nevar paredzēt. Viņš pienāks un izrādīsies ļauns," bailēs dalījās piekautais jaunietis.

"Atbrīvošanās no padomju mantojuma" gājienā pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku

Pasākums tika atklāts, nodziedot Latvijas himnu. Uz gājienu pulcējušies pārsvarā vidēja vecuma ļaudis, ir redzami arī jaunieši un bērni. Daudziem ...

Advokāts Egons Rusanovs, kurš paziņoja, ka aizstāvēs piekauto skolēnu, uzsvēra - viņš prasīs gan morālo kompensāciju, gan reālu brīvības atņemšanu, lai no līdzīgiem noziegumiem atturētu citus.

Piektdienas, 20. maija, vakarā Rīgā notika pasākums "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma", kurā pēc Valsts policijas aplēsēm bija pulcējušies aptuveni 5000 cilvēku.

Vēlāk tika atklāts, ka pēc pasākuma kāds vīrietis uzbrucis jaunietim, kuram uz pleciem bija Ukrainas karogs. Vīrietis tika aizturēts, bet vēlāk viņu atbrīvoja.