Sabiedrība
2022. gada 2. jūnijs, 10:55

TIEŠRAIDE. Sarunā “Esi līdzsvarā” spriež par bērnu un jauniešu sabalansētu attīstību

Jauns.lv

Sabalansēts dzīvesveids, kur vienlīdz liela nozīme ir gan ķermeņa fiziskajai attīstībai, gan mentālās veselības stiprināšanai, ir optimāls harmoniskas personības veidošanai un ir par pamatu bērnu un jauniešu nākotnes izvēlēm un panākumiem. Divus gadus ilgusī pandēmija bijusi par vienu no galvenajiem cēloņiem bērnu mazkustīgumam un tai sekojošam motivācijas trūkumam.

Bērnu un jauniešu mentālā un fiziskā veselība ir jomas, kuras valsts akciju sabiedrība Latvijas Loto atbalsta gan finansiāli, gan arī pētot šīs jomas aktualitātes un meklējot risinājumus, kā vērst sabiedrības uzmanību uz to, lai jaunā paaudze izaug vesela. 2. jūnijā plkst. 11:00 Latvijas Loto rīko sarunu Esi līdzsvarā, kurā piedalīsies bērnu veselības, izglītības un sporta eksperti.

Sarunā labākos risinājumus līdzsvarotai dzīvei sniegs jomas eksperti – bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, Latvijas Olimpiskās komitejas projekta Sporto visa klase vadītāja Lilita Mitrofanova, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktores vietniece jaunatnes jomā Randa Ķeņģe, Krimuldas vidusskolas sporta skolotāja Antra Šverna, taku skrējiena Stirnu Buks izveidotājs Rimants Liepiņš, kā arī izlozes SuperBingo vadītājs Armands Simsons.

“Mūsu jaunatne ir mūsu nākotnes sabiedrības pamats, tas cik stipra mentāli un fiziski būs mūsu jaunā paaudze, noteiks to, cik spēcīga būs nākotnes Latvija. Sarunas Esi līdzsvarā mērķis ir aktualizēt sabiedrībā jautājumu par bērnu un jauniešu sportošanu kā pamatu socializācijai, veselīgai vispārējai attīstībai un mentālās veselības nostiprināšanai. Jau gadu, sadarbojoties ar Latvijas Olimpisko komiteju, ar momentloterijas Sporta loterija un izlozes Sporto visi ienākumiem atbalstām sporta stiprināšanu Latvijas skolā, un ar ekspertu palīdzību vēlamies rosināt visu sabiedrību rast jaunus veidus, kā rast atbalstu vecākiem un skolotājiem, lai motivētu bērnus un jauniešus pievērsties sportam un veselīgam dzīvesveidam,” par lēmumu rīkot sarunu Esi līdzsvarā stāsta Latvijas Loto valdes priekšsēdētājs Edgars Lediņš.

Šī gada maijā Latvijas Loto veica aptauju ar mērķi uzzināt sabiedrības, jo īpaši vecāku attieksmi un izpratni par bērnu un jauniešu sportošanas paradumiem, noskaidrot ģimenes iesaisti sportošanas veicināšanā un vispārējo viedokli par skolas un ārpusskolas sporta nodarbībām. Lielākā daļa vecāku uzskata – sporta stundu skaits skolās varētu būt lielāks, turklāt jauniešu motivāciju sportot tieši ietekmē gan sporta pedagogi skolā un ārpus tās, gan paši vecāki. Par to, cik aktīvi sporto jaunieši un kāpēc viņi to dara, un kā sports veicina personības attīstību, vairāk tiks atklāts sarunas gaitā.