foto: unsplash.com
Redzams kartē, taču policija meklēt nesteidzas: Vanagu ģimene piedzīvo detektīva cienīgu atgadījumu
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2022. gada 27. maijs, 19:20

Redzams kartē, taču policija meklēt nesteidzas: Vanagu ģimene piedzīvo detektīva cienīgu atgadījumu

4. studija, LTV

Meitenei, kura Rīgā ieradās uz kursiem, pazuda telefons. Tā mainīgo atrašanās vietu varēja izsekot caur aplikāciju. Lai gan pusaudze vērsusies Valsts policijā, likumsargi nolaupītāju meklējuši tikai pēc tam, kad galvaspilsētā ieradusies cietušās mamma, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums 4. studija.

Detektīva cienīgs stāsts ar Vanagu ģimeni aizsākās brīdī, kad meita, kura devās kursos uz Rīgu, piezvanīja mammai no nepazīstama numura, paziņojot, ka viņas telefons ir vai nu pazudis, vai nozagts tirdzniecības centrā, raksta "Rus.lsm.lv".

Ilze meitai ieteikusi vēlreiz izstaigāt maršrutu un pameklēt telefonu, bet pati sociālajos tīklos rakstījusi par pazušanu un lūgusi atsaukties, ja kāds ierīci atradīs.

Sociālo tīklu lietotāji Ilzei ieteikuši aplikāciju, ar kuras palīdzību iespējams izsekot tālruņa atrašanās vietai. Tā kā tajā bija skaidri redzams, kur atrodas telefons, jautājuma risināšanai tika nolemts pieaicināt policiju.

"Vai nu dispečeram bija slikta diena, vai kā... Kad meitiņa pastāstīja par šo situāciju, dispečere uz viņu uzkliedza: "Nezvaniet, jūs zvaniet atkārtoti!" Cik daudz jūs varat man traucēt? Es jau agrāk jums visu izstāstīju." Vēlreiz pastāstīja, ka jāņem telefona dokumenti un jāierodas iecirknī, jāuzraksta iesniegums, neko vairāk neprecizējot," saka bērna mamma.

Nedaudz vairāk nekā trīs stundas pēc telefona pazušanas mamma uz Rīgu varēja atbraukt pati, lai kopā ar bērnu dotos uz policijas iecirkni.

Tālruņa atrašanās vieta aplikācijā bija redzama nepārtraukti. Tika operatīvi izsaukta dežūrvienība, kas uzsāka telefona meklēšanu. Signāls policistus, Ilzi un viņas meitu aizveda uz Bukultiem, taču tur pazuda. Toreiz Ilze ar policiju vienojās, ka viņa dosies uz iecirkni rakstīt iesniegumu.

Pēc piedzīvotā Ilzei radās daudz jautājumu. Galvenais no tiem – kāpēc policija nevarēja rīkoties operatīvāk, saņemot ziņu par zādzību no pusaudža un zinot tālruņa atrašanās vietu, kas bija redzama caur aplikāciju.

Valsts policijā konstatēts bērna sarunas ieraksts ar dispečeru. Dispičera darbībā pārkāpumi netika konstatēti.

"Katrs gadījums, protams, ir individuāls, bet policijai vajadzēja nopietnāk attiekties pret zvanu. Jāsaka, nav konstatēts, ka policijas darbiniece atbildētu rupji vai nepiedienīgi. Zvanītājai tika pateikts, ka ar šo gadījumu jāvēršas Valsts policijas iecirknī.

Grūti pateikt, kāds bijis ekipāžu noslogojums šajā laikā, jo tās bieži noslogotas izsaukumu ar augstāku prioritātes pakāpi dēļ, piemēram, kad apdraudēta cilvēku dzīvība un veselība. Tāpēc ekipāžas ne vienmēr ir pieejamas," skaidro Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska.

Pusaudzim noteikti ir tiesības vērsties policijā, rakstīt iesniegumu, taču bez vecāku vai aizbildņu līdzdalības šādās situācijās neiztikt. Arī viņiem jāierodas iecirknī. Turklāt policijai ir pašiem savas metodes, kā noteikt tālruņa atrašanās vietu.

"Policija nosūta pieprasījumu operatoram, norādot IMEI kodu, lai noskaidrotu, vai konkrētais aparāts atrodas tīklā un nosaka tā atrašanās vietu. Taču jāsaka, ka telefona atrašanās vietu izdodas noteikt tikai aptuveni," sacīja Gžibovska.

Taču telefonu ražotāji saka – pastāv aplikācijas tālruņa atrašanās vietas noteikšanai, kas palīdzēs to atrast sadzīves apstākļos, ja tas pazudis, piemēram, mājās vai dārzā.

"Daļai telefonu šādas aplikācijas jau ir iebūvētas, atliek tikai tās aktivizēt. Šādos gadījumos, ja telefons ir nozagts, telefona īpašnieks var doties uz noteiktu interneta resursu, ieiet savā profilā un paskatīties, kur atrodas telefons.

Izmantojot šo resursu, piemēram, tālrunī var ieslēgt skaņu. Tad, ja telefons ir pazudis, var to atrast pēc skaņas. Ja tomēr ir aizdomas, ka telefons ir pazaudēts vai nozagts, var attālināti izdzēst no tā visus datus un bloķēt telefonu," skaidro Tele2 sabiedrisko attiecību vadītājs Oskars Fīrmanis.

Pēc notikuma, ar kuru saskārās Ilzes ģimene, 4. studija secinājusi: ja telefons ir nozagts un tā atrašanās vieta redzama caur programmu, vajadzētu nevis zvanīt policijai, bet doties uz tuvāko iecirkni.

Tēmas