foto: LETA arhīvs (Evija Trifanova)
"Konservatīvie" rosinās rīkot jaunu konkursu uz KNAB vadītāja amatu
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume.
Politika
2022. gada 23. maijs, 16:34

"Konservatīvie" rosinās rīkot jaunu konkursu uz KNAB vadītāja amatu

Jauns.lv / LETA

Saeimas "Konservatīvo" frakcija rosinās rīkot jaunu konkursu uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatu, pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem paziņoja partijas līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc politiķa vārdiem, tik atbildīgam amatam nepieciešams kandidāts, kurš izvēlēts "īstā konkursā", kurā pieteikušies vismaz desmit pretendenti. Šopavasar rīkotajā konkursā uzvarēja līdzšinējais KNAB vadītājs Jēkabs Straume, kurš bija viens no diviem kandidātiem, turklāt otrs nemaz neatbilda izvirzītajiem kritērijiem.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka jautājums par Straumi nebija iekļauts koalīcijas sadarbības sanāksmes darba kārtībā. Viņš uzskata, ka konkurss uz amatu ir noticis, tāpēc ir gatavs atbalstīt Straumes kandidatūru.

Jautājums par Straumes iecelšanu KNAB priekšnieka amatā uz otro piecu gadu termiņu jau bija iekļauts 17.maija valdības sēdes darba kārtībā, taču tika atlikts Bordāna vadītās Tieslietu ministrijas iebildumu dēļ. Valdību veidojošo politisko spēku sadarbības līgums paredz tiesības partneriem tiesības lūgt atlikt jautājuma izskatīšanu par vienu nedēļu. Tagad šis jautājums atkārtoti iekļauts valdības rītdienas sēdes darba kārtībā.

Jau ziņots, ka konkursā uz KNAB priekšnieka amatu atkārtoti uzvarējis Straume. Viņu par uzvarētāju konkursa komisija atzinusi vienbalsīgi.

Konkursā bija pieteicies vēl viens pretendents, tomēr šis kandidāts nemaz neatbilda kritērijiem amatam. Šim kandidātam nebija vajadzīgās izglītības, kā arī svešvalodu zināšanu.

Straume sāka vadīt KNAB 2017.gada jūnijā pēc uzvaras iepriekšējā šī amata konkursā. Pirms tam Straume vairāk nekā 16 gadus strādājis Militārās izlūkošanas un drošības dienestā, no tiem desmit gadus - pārvaldes priekšnieka amatā. Pirms tam strādājis Valsts policijas Organizētās noziedzības un apkarošanas birojā.