foto: LETA
"Mūsu valstī grūti nopelnīt tādu naudu." Nepilsonis Dmitrijs nesaprot, kāpēc nevar aizbraukt peļņā ārpus Latvijas
PMLP pārstāve norādīja, ka konkrētais nosacījums minētā statusa iegūšanai ir obligāts visā ES teritorijā./Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2022. gada 28. aprīlis, 13:25

"Mūsu valstī grūti nopelnīt tādu naudu." Nepilsonis Dmitrijs nesaprot, kāpēc nevar aizbraukt peļņā ārpus Latvijas

Jauns.lv

Trīs bērnu tēvs Dmitrijs ir nepilsonis, kurš Latvijā dzīvo kopš dzimšanas. Viņš nesaprot, kāpēc viņam atsaka Eiropas Savienības (ES) pastāvīgā iedzīvotāja statusu, kas ļautu viņam izbraukt uz citām ES valstīm peļņā. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP, PMLP) savukārt norāda, ka valstu robežas nebūtu šķērslis, ja Dmitrijs naturalizētos, kļūstot par Latvijas pilsoni.

Rīdzinieks Dmitrijs dzimis padomju Latvijā un nav pilsonis. Viņam ir trīs bērni, Latvijas pilsoņi. Vīrietis strādā sabiedriskās ēdināšanas jomā, kuras darbību Latvijā grauj Covid-19 ierobežojumi. Finansiālu grūtību gadījumā nākotnē, vīrietis būtu priecīgs aizbraukt uz citu es valsti, lai pabarotu savu ģimeni.

Atšķirībā no Latvijas pilsoņiem (tātad arī ES pilsoņiem) nepilsoņa statuss neļauj viņam braukt peļņā ārpus Latvijas. Dmitrijs vēlējās iegūt ES rezidenta statusu, kas ļautu viņam aizbraukt strādāt uz citu ES dalībvalsti.

"Latvijā problēmu nav, vienmēr esmu strādājis oficiāli, maksāju nodokļus. Nolēma iesniegt dokumentus PMLP, lai iegūtu ES ilgtermiņa rezidenta statusu, lai, ja pēkšņi kas, varētu aizbraukt strādāt uz ārzemēm.

Atsūtīja atbildi, ka nevaru iegūt šo statusu, jo mani ienākumi to neļauj. Pēc viņu noteikumiem maniem ienākumiem jābūt vismaz 2000 eiro mēnesī. Mūsu valstī ir grūti nopelnīt tādu naudu.

Ja atkal būs lokdauns, mūsu darbību apturēs, zaudēsim darbu. Kas tālāk? Kaut kā taču ģimene jābaro! Nevaru braukt strādāt uz ārzemēm. Ko man darīt?" saka Dmitrijs.

Eiropas Padomes direktīva paredz, ka viens no nosacījumiem ES ilgtermiņa rezidenta statusa iegūšanai ir tas, ka Dmitrijam ir jābūt spējīgam pierādīt, ka viņam ir pietiekami iztikas līdzekļi, lai uzturētu sevi un viņa apgādībā esošos ģimenes locekļus.

Proti, kā statusa meklētājam viņam jāiesniedz regulārus un stabilus ienākumus apliecinoši dokumenti: ne mazāk kā 2000 eiro mēnesī (sev un trim bērniem - pa 500 eiro (minimālā alga Latvijā) mēnesī katram).

Madara Pūķe, PMLP pārstāve, norādīja, ka konkrētais nosacījums minētā statusa iegūšanai ir obligāts visā ES teritorijā. Savukārt Dmitrijs norāda – ja viņam būtu šādi ienākumi Latvijā, nebūtu vajadzības braukt uz ārzemēm.

PMLP pārstāve ar raidījuma "Bez Tabu" starpniecību ieteica Dmitrijam iziet naturalizācijas procedūru, kas garantē viņam Latvijas Republikas pilsoņa statusu. Pilsonība viņam ļaus netraucēti izbraukt uz citu ES valsti.

Dmitrijs raidījumam pastāstīja, ka pirms daudziem gadiem mēģinājis nokārtot naturalizācijas testu, taču cietis neveiksmi.