foto: LETA
Tukšo pudeļu nodošana pircējam var nest zaudējumus! Jābūt īpaši uzmanīgiem, kasierim pasniedzot taromāta izdrukāto čeku
Nododot tukšo depozīta iepakojumu automātiskajā depozīta punktā, kur atrodas taromāts, iedzīvotājam izdos īpašu depozīta kuponu, ko varēs izmantot kā maksāšanas līdzekli jebkādu preču iegādei tajā pašā veikalā.
Sabiedrība
2022. gada 3. maijs, 06:28

Tukšo pudeļu nodošana pircējam var nest zaudējumus! Jābūt īpaši uzmanīgiem, kasierim pasniedzot taromāta izdrukāto čeku

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Nepareizi pie veikala kases pasniedzot taromāta izdoto čeku par nodotajām pudelēm vai priekšlaicīgi to noskenējot pašapkalpošanas kasē, pircējs var nevis iegūt, bet gan zaudēt, reizēm pat ievērojami lielāku summu nekā tie pārdesmit eiro centi, ko var atgūt par nodoto taru. Īsi sakot, pircējiem jābūt sevišķi advancētiem jeb uzmanīgiem, lai no ieguvējiem nepārvērstos par zaudētājiem.

Jau trīs mēnešus Latvijā darbojas depozītsistēma jeb tukšās taras nodošanas sistēma, kad par katru nodoto tukšo pudeli vai skārdeni ar attiecīgo depozītzīmi pircējs no taromāta saņem čeku, kuru var “atprečot” norēķinos par pirkumu. Tomēr daudzi pie kasēm piedzīvo vilšanos, jo kasierei vai pārdevējam taromāta čeku iedod par ātru, un tādējādi vairs nevar izmantot veikala klientu jeb atlaižu kartes, kurās vairs nevar papildināt naudas uzkrājumu.

Par šādu rūgto pieredzi stāsta jelgavnieks Guntis Kalns: “Mazliet iepirkos, izstāvēju nelielu rindu pie kases un kopā ar precēm noliku uz lentes arī sūri grūti izcīnīto kuponu. Viss tika noskenēts, pēc tam dodu kasierei “Mego” klienta karti - kase to vairs nepieņem. Izrādās, ka taras kupons ir kā tāda trekna svītra zem čeka - kad tas noskenēts, tad pircējs drīkst tikai maksāt. Ne vairs kādu preci pielikt, ne klienta karti novilkt... Vārdu sakot, saņēmu desmit centu atlaidi par taru un nesaņēmu desmit centu uzkrājumu klienta kartē. Visas operācijas vērtība - apaļa nulle un iztērēts laiks. Tāds pats rezultāts sanāktu, ja būtu to “štrunta” pudeli izmetis konteinerā kopā ar olu iepakojumiem”.

Īsumā padoms viens: taromāta izsniegto čeku kasierei jādod vai pašapkalpošanas kasē jānoskenē tikai pēc tam, kad veiktas visas “manipulācijas” ar klienta, atlaižu vai dāvanu kartēm, jo pretējā gadījumā vairs nesaņemsiet sev pienākošās atlaides! Tāpat jāņem vērā: ja pirkuma summa ir mazāka nekā taromāta čeks par nodoto taru, atlikumu varēsiet saņemt parastajās, nevis pašapkalpošanās kasēs.

Jāuzsver arī tas, ka taromātu čeku var izmantot tikai vienu reizi. To nevar dalīt: piemēram, šodien izmantošu tikai 20 centus, bet rīt atlikušo eiro.

Skaidro veikala tīkla “Mego” Mārketinga vadītājs Aleksandrs Afanasjevs: “Kuponu ir jāizmanto preču apmaksas laikā (pirkuma noslēgšanas brīdī). Manipulācijas ar klientu kartēm un to autorizāciju ir nepieciešams veikt pirms pirkuma noslēgšanas. Noteikumos ir noteikts, ka kupons ir apmaksas veids (nevis atlaide). Uz čeka (sadaļā “apmaksas veids”) ir norādīta kupona summa. Čeku izmantot pa daļām nav iespējams.”

“Maxima Latvija” korporatīvo komunikāciju projektu vadītāja Laura Bagātā piebilst: “Nododot depozīta iepakojumu taromātā un saņemot kuponu, mūsu klientiem ir vairākas iespējas, kā to izmantot – gan atprečojot preci veikalā, gan arī samainot depozīta kuponu pret skaidru naudu. Izmantojot kuponu norēķiniem par pirkumiem, ir jāņem vērā, ka jebkura atlaižu karte ir jāuzrāda pirms gala norēķiniem, arī pirms depozīta kupona izmantošanas. Ja tomēr pirkuma summa ir mazāka par kupona vērtību, klients saņem atlikumu skaidrā naudā. Taču ir jāņem vērā, ka naudas atgriešana ir iespējama tikai parastajās kasēs, ne pašapkalpošanās kasēs.”

Tomēr jāuzsver, ka dažādos veikalos var būt atšķirīga kārtība. “Depozīta iepakojuma operatora” mediju koordinatore Dārta Katrīne Salna Jauns.lv teica: “Kupona atprečošanas kārtība ir atkarīga no tirdzniecības vietu izvēlētā kases aparātu apkalpotāja. Aicinām ar šo jautājumu vērsties pie tirgotāja. Ņemot vērā, ka depozīta maksa netiek aplikta ar PVN, katrs tirgotājs pats lemj par šīs informācijas izvietošanu čekā.”

Piemēram, “Rimi” un “Maxima” tīkla taromātos izsniegtie čeki der visos šī tīkla veikalos visā Latvijā, bet “Lidl” tikai konkrētajā veikalā. Tāpat jāņem vērā, ka taromāta čeku jāizmanto pēc iespējas ātrāk, kaut arī tā derīguma termiņš ir seši mēneši no izsniegšanas dienas. Pārāk ilgi turot čeku jeb kuponu makā, tas var izbalēt, un kases aparāts vairs nevarēs nolasīt svītrkodu, un iegūtā nauda aizies zudumā.

Kā nodot depozīta iepakojumu taromātos:

Latvijā atklāj sen gaidīto depozīta sistēmu

Šodien vairākās vietās Latvijā notiek svinīgais dzērienu iepakojumu depozīta sistēmas atklāšanas pasākums, informē sistēmas ieviesēja SIA "Depozīta iepakojuma operators" pārstāvji.

gallery icon
75