Cilvēki saņem dīvainas īsziņas ar piedāvājumu nopelnīt 50-200 eiro dienā
Sabiedrība
2022. gada 15. aprīlis, 07:31

Cilvēki saņem dīvainas īsziņas ar piedāvājumu nopelnīt 50-200 eiro dienā

Jauns.lv

Kāda portāla Jauns.lv lasītāja nesen saņēma vairākas īsziņas, kurās bija piedāvāts labi atalgots darbs. Viņai likās aizdomīgi, ka īsziņās norādītās e-pasta adreses un telefona numuri bija dažādi, tomēr īsziņu teksti bija ļoti līdzīgi. Arī Valsts policijā aicināja būt ļoti piesardzīgiem un neuzķerties uz krāpnieku mēģinājumiem izvilināt naudu.

Portāla Jauns.lv lasītāja Krista pastāstīja, ka pēdējā laikā saņēmusi vairākas dīvainas īsziņas ar darba piedāvājumiem. “Pēdējo nedēļu laikā saņēmu vairākas īsziņas, kurās piedāvāts darbs nepilnai vai pilnai slodze. Visās īsziņās minēts vienāds atalgojums: 50-200 eiro dienā.

Īsziņas bija sūtītas no dažādām e-pasta adresēm, bet visas noslēdzās ar aicinājumu sazināties “WhatsApp” aplikācijā pa konkrētu tālruņa numuru.

Interesanti, ka kādā dienā līdzīgas īsziņas saņēma vairāki mani kolēģi, kuriem arī bija “iPhone” telefoni. Varbūt tā ir tikai sagadīšanās, bet kolēģi, kuriem bija citu ražotāju telefoni, šādas īsziņas nesaņēma.”

Pārāk aizdomīgi, lai sazinātos

Lai gan Krista patlaban ir darba meklējumos un labprāt nopelnītu 50-200 eiro dienā, tomēr viņa nesazinājās ne pa īsziņās minētajiem tālruņa numuriem, ne e-pasta adresēm, jo viņai šie sūtījumi likās pārāk aizdomīgi.

Turklāt viņa iepriekš bija dzirdējusi brīdinājumus par dažādiem telefonkrāpniekiem, kuri darbojas, lai izkrāptu cilvēkiem naudu.

“Man likās pārāk aizdomīgi, ka normāls darba devējs, pie kura es gribētu strādāt, savus darbiniekus meklētu šādā veidā. Uzskatīju, ka būs drošāk šādas īsziņas ignorēt,” Krista sprieda un uzsvēra: lai gan e-pasta adreses un telefona numuri bija dažādi, tomēr īsziņu teksti bija ļoti līdzīgi.

Policija regulāri informē par dažādiem krāpniekiem

Savukārt Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Ance Rozīte, iepazinusies ar šīm īsziņām, portālam Jauns.lv norādīja, ka Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3.nodaļa (Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa) periodiski informē iedzīvotājus par dažāda veida krāpniekiem, kas telefona sarunas laikā uzdodas gan par kredītiestāžu un banku darbiniekiem, gan Eiropas Vērtspapīru un ESMA pārstāvjiem – finanšu regulatoriem vai citiem finanšu speciālistiem.

“Papildus arī informējam par krāpniekiem, kas ar viltu cenšas izvilināt banku klientu personīgos datus (internetbankas, karšu datus, PIN kodus utt.), jo tieši pēdējo gadu laikā Latvijas un kaimiņvalstu iedzīvotāji saņem arvien vairāk krāpnieku zvanu ar aicinājumiem gūt vieglu peļņu.”

Vienkārši un efektīvi ieteikumi, kā pasargāt sevi no krāpniekiem

“Mūsu rīcībā nav informācijas, cik šāda veida notikumi ir reģistrēti Valsts policijā, kad iedzīvotāji saņem no krāpniekiem īsziņas par it kā darba piedāvājumu.”

Tādēļ policijā sniedza vienkāršus un efektīvus ieteikumus, kā pasargāt sevi no krāpniekiem:

Nepazīstams numurs – ja zvanītāja numurs (tajā skaitā īsziņas numurs) nav pazīstams, tad sarunas laikā esiet piesardzīgi un neizpaudiet savus datus, jo tas varētu būt tieši krāpnieku mēģinājums sazināties ar jums.

Tālruņa saruna, kuras laikā uz jums izdara spiedienu – telefonkrāpnieki steidzina un izmanto jūsu vājās vietas, lai mudinātu jūs pieņemt ātrus, nepārdomātus lēmumus. Tādā gadījumā pārtrauciet sarunu, ja neesat pārliecināts, vai zvanītājs ir tas, par ko uzdodas.

Aicina būt piesardzīgiem

Rezumējumā Valsts policijas pārstāve aicināja būt ļoti piesardzīgiem un neuzķerties uz krāpnieku mēģinājumiem izvilināt naudas summas, un, ja tomēr krāpšanas mēģinājums ir noticis vai nauda tiešām ir izkrāpta, nekavējoties ziņot par to policijai.

Valsts policijas mājaslapā ir pieejami arī norādījumi par to, kā ziņot par noziedzīgu nodarījumu. Informācija ir atrodama šeit.