foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja
Levits apžēlojis vienu notiesāto
Valsts prezidents Egils Levits
Sabiedrība
2022. gada 29. marts, 18:55

Levits apžēlojis vienu notiesāto

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidents Egils Levits šodien izskatīja 13 notiesāto personu apžēlošanas lūgumus un vienu notiesātu personu nolēma apžēlot, informē Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra pārstāve Elīna Kresa.

Levits izskatīja 13 notiesāto personu apžēlošanas lūgumu, no tiem 12 netika atbalstīti, bet viena notiesāta persona tika apžēlota.

Prezidents līdz šim ir apžēlojis 13 personas un izskatījis 276 notiesāto personu apžēlošanas lūgumus.

Apžēlošanas lūgumu var iesniegt pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā, izņemot gadījumus, kad persona par smagu vai sevišķi smagu noziegumu notiesāta ar brīvības atņemšanas sodu.

Gadījumos, kad persona notiesāta par smaga nozieguma izdarīšanu, apžēlošanas lūgumu var iesniegt, ja faktiski izciesta ne mazāk kā puse no piespriestā brīvības atņemšanas soda.

Savukārt, kad persona notiesāta par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, apžēlošanas lūgumu var iesniegt, ja faktiski ir izciestas ne mazāk kā divas trešdaļas no piespriestā brīvības atņemšanas soda. Turpretim, ja piespriests mūža ieslodzījums, personai pirms lūguma iesniegšanas jāizcieš ne mazāk kā 20 gadi no brīvības atņemšanas soda.

Iepriekšējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis sava termiņa laikā izskatīja 697 apžēlošanas lūgumus, bet atbalstīja 22. Visvairāk apžēlošanas lūgumus izskatīja Guntis Ulmanis, kurš savas prezidentūras laikā izskatīja 3391 apžēlošanas lūgumus, no kuriem atbalstīja 219.