foto: Paula Čurkste/LETA
Tieslietu ministrs aicina pašvaldības neizsniegt atļaujas 9. maijā rīkot jebkādus ar tā saukto "Uzvaras dienu" saistītos pasākumus
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Politika
2022. gada 17. marts, 12:22

Tieslietu ministrs aicina pašvaldības neizsniegt atļaujas 9. maijā rīkot jebkādus ar tā saukto "Uzvaras dienu" saistītos pasākumus

Jauns.lv / LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) aicina ikvienu Latvijas pašvaldību, tostarp arī Rīgas, neizsniegt atļaujas 9. maijā rīkot jebkādus ar tā saukto "Uzvaras dienu" saistītos publiskos pasākumus, informēja Tieslietu ministrija.

Bordāns norāda, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīms sācis karu pret Ukrainu un visu brīvo pasauli. Veicot karadarbību pret neatkarīgu valsti, Krievijas puses darbībās ir saskatāmas kara noziegumu pazīmes, jo īpaši attiecībā uz uzbrukumiem civiliedzīvotājiem, tostarp bērniem.

Šī pati Krievijas valsts ar tās pašreizējo režīmu ir Padomju Savienības tiesību un saistību mantiniece. Tie paši Krievijas tanki, kas Maskavā piedalās 9. maija "uzvaras parādē" Sarkanajā laukumā, šobrīd šauj uz ukraiņiem, norāda politiķis.

Bordāns pauž, ka šādos apstākļos jebkāda "Uzvaras dienas" atzīmēšana uzskatāma ne tikai par agresīvu, amorālu un sabiedrību šķeļošu, bet arī par rīcību, kas netieši attaisno ar Krievijas, kā PSRS tiesību un saistību mantinieces, uzbrukumu Ukrainā izdarītos kara noziegumus.

9. maijā bijušajās Padomju Savienības republikās tiek atzīmēta tā dēvētā Uzvaras diena par godu uzvarai pār nacistisko Vāciju. Pirms pandēmijas šajā dienā katru gadu tiek rīkots publisks pasākums pie Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā Rīgā, kā arī citās Latvijas pilsētās.