foto: LETA
Muižniece aicinās LU atņemt goda doktora statusu Krievijas miljardierim Avenam
Sabiedrība
2022. gada 2. marts, 16:42

Muižniece aicinās LU atņemt goda doktora statusu Krievijas miljardierim Avenam

Jauns.lv / LETA

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) aicinās Latvijas Universitāti (LU) atņemt LU goda doktora statusu Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautajam Latvijas pilsonim, Krievijas miljardierim Pjotram Avenam, pauž ministre savā "Twitter" kontā.

Lūgums LU tikšot nosūtīts līdz dienas beigām.

LU goda doktora statuss ir viens no augstākajiem zinātniskajiem goda nosaukumiem Latvijā. Avenam statuss tika piešķirts 2013.gadā.

Jau ziņots, ka Ordeņu kapituls ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu atņemt Avenam Triju Zvaigžņu ordeni.

Ordeņu kapitula Sarmīte Ēlerte kanclere uzsvēra, ka ar Triju Zvaigžņu ordeni - visaugstāko valsts apbalvojumu - apbalvo par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā.

"Latvijas nacionālajās interesēs ir miers un drošība Eiropā. Krievijas karš pret Ukrainu ir starptautisko tiesību pārkāpums, noziegums pret ukraiņu tautu. Avens nav norobežojies no Putina režīma izraisītā kara. Tas nozīmē atbalstu Krievijas agresijai, kas nav savienojams ar augstāko Latvijas valsts apbalvojumu un apbalvotas personas statusu, to nevar atsvērt iepriekšējie personas nopelni," pauda Ēlerte.

Saistībā ar ES pirmdien noteiktajām sankcijām pret Krieviju 26 fiziskas personas un viena juridiskā persona tika pievienota cilvēku sarakstam, kuriem ierobežo piekļuvi Eiropas Savienībai, aizliedzot saņemt vīzas vai iesaldējot aktīvās vīzas.

Šo cilvēku sarakstā bija arī Avens, kurš sankciju dokumentā tiek aprakstīts kā viens no tuvākajiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina oligarhiem.