foto: Mārtiņa Dzenīša personīgais arhīvs
“Viņiem ļoti vajag automašīnas!” latvieši ukraiņu zemessargiem gādā transportlīdzekļus – ir iespēja palīdzēt
Palīdzēt var ikviens, kuram ir cēlam mērķim veltāms pilnpiedziņas auto.
Sabiedrība
2022. gada 2. marts, 13:28

“Viņiem ļoti vajag automašīnas!” latvieši ukraiņu zemessargiem gādā transportlīdzekļus – ir iespēja palīdzēt

Jauns.lv

Ukrainas teritoriju no Krievijas karaspēka šobrīd sargā arī šīs valsts Zemessardzes ekvivalents – teritoriālās aizsardzības spēki. Šīm vienībām šobrīd ir ļoti nepieciešams uzticams auto transports, un Latvijā dzīvojošajiem, kuriem ir pilnpiedziņas auto, šī ir reāla iespēja palīdzēt ukraiņu karavīriem cīnīties ar okupantiem.

Sociālajos tīklos ievērību guvusi Reiņa un Mārtiņa akcija, kuras ietvaros abi latvieši sniedz būtisku atbalstu Ukrainas brīvības cīnītājiem.

Viņi no pārdot/ziedot-gataviem ļaudīm Latvijā savāc pilnpiedziņas automašīnas un pašu spēkiem tās nogādā līdz pat Ukrainai.

Teritoriālās aizsardzības spēkiem (Ukrainas Zemessardze) ir ieroči un motivācija, taču trūkst transporta.

Šo situāciju var palīdzēt labot ikviens Latvijā, kurš ir gatavs veltīt savu automašīnu šiem spēkiem.

Pie ēkām Rīgā izkārti simtiem Ukrainas karogu

Lai paustu atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju, pie apmēram 400 Rīgas skolām, bērnudārziem, interešu izglītības iestādēm, bibliotēkām un ...

gallery icon
77

Tādā gadījumā ir jāsazinās ar Mārtiņu vai Reini un jāsarunā, kā auto tiks nodots turpmākajiem mērķiem.

Būtiski ir, lai automašīnas riepas, piekare, dzinējs, bremzes un transmisija ir labā kārtībā (var tikt līdz Ukrainai un tad kalpot kā transportlīdzeklis). Lielāki vai mazāki kosmētiski defekti nav problēma.

Auto var būt noņemts no uzskaites un bez derīgas tehniskās apskates – automašīnas latvieši uz Ukrainu nogādā ar tranzītnumuriem, savukārt kaujas laukā tehniskās apskates dokumentiem, saprotamu iemeslu dēļ, neesot tik liela nozīme.

Visnoderīgākie būtu šādi auto modeļi:

“Hyundai Galloper”
“Hyundai Terracan”
“Toyota Hilux”
“Toyota Land Cruiser”
“Toyota Hiace 4x4”
“Mitsubishi Pajero”
“Mitsubishi Pajero Sport”
“Mitsubishi L200/L300”
“Subaru Forester”
“Ford Ranger/Raptor”
“Land Rover/Range Rover”
“Mercedes G Class”
“Nissan Navarra/Pathfinder”
“Opel Frontera”
“Suzuki Vitara/Jimny”

“Sestdien uzzinājām, ka Teritoriālās aizsardzības spēkiem vajag šādus auto, sapratām, ka ir jārīkojas. Karodziņš “Facebook”, protams, ir jauki, taču mums katram ir jāmeklē, kā vēl mēs varam sniegt atbalstu,” telefonsarunā stāsta Mārtiņš.

foto: Mārtiņa Dzenīša personīgais arhīvs
Tikai daži no automobiļiem, kurus sagādājuši latvieši.
foto: Mārtiņa Dzenīša personīgais arhīvs
Tikai daži no automobiļiem, kurus sagādājuši latvieši.

“Jau esam uz Ukraini aizgādājuši astoņus auto. Vedām tur deviņus, taču viens sāka niķoties pa ceļam. Latvijā bija cilvēki, kas vienkārši atdeva, bija, kas pārdeva savus auto šim mērķim,” piebilst Mārtiņš.

Arī lietuvieši esot pievienojušies šai iniciatīvai.

Palīdzēt-gribētājiem jāsazinās nekavējoties

Abi vīri un viņu domubiedrs Ali, kurš arīdzan palīdz ar šīs iniciatīvas realizēšanu, pārstāv auto nozari Latvijā.

Pirms auto nodošanas ukraiņiem, kā minēts, tam tiek noņemtas Latvijas numurzīmes un citi identificējoši elementi. Bākā Mārtiņš vēl ielej 100 litru degvielas un šad tad sanāk līdzi sagādāt arī pārtiku.

“Vēl ukraiņiem lieti noderētu kamuflāžas formastērpi, bruņuvestes un ķiveres – ko gan Latvijā ir grūtāk sadabūt,” informē Mārtiņš.

Tiem, kuri vēlas pagūt nodot savu auto šiem vīriem līdz nākamajam izbraucienam uz Ukrainu, ir jāpasteidzas – doties ceļā ar nākamo automašīnu konvoju Mārtiņš plāno jau rītvakar.

Sazināties ar Mārtiņu un Reini iespējams sociālajos tīklos:

Putina karapūlis piedzīvo kaunu pasaules priekšā

Putins jau paguvis brīdināt rietumvalstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".

Viņš apsūdzēja ASV un to sabiedrotās, ka tās ignorējušas Krievijas prasību nepieļaut Ukrainas iestāšanos NATO un piedāvāt Maskavai drošības garantijas.

Kopš tā laika Krievijas Ārlietu ministrijas Informācijas un preses departamenta direktore Marija Zaharova jau ir paguvusi piedraudēt Somijai un Zviedrijai, ja tās izvirzīs sev mērķi iestāties NATO.

Vēl Putins arī sacīja, ka Krievijas militārās operācijas mērķis ir nodrošināt Ukrainas "demilitarizāciju" un ka visi Ukrainas karavīri, kas noliks ieročus, varēs droši atstāt kaujas zonu.

"Esmu pārliecināts, ka uzticamie Krievijas bruņoto spēku virsnieki un kareivji profesionāli un vīrišķīgi izpildīs savu pienākumu," sākoties agresīvajam iebrukumam Ukrainā, sacīja Putins.

Realitāte gan ir izvērtusies pavisam citāda.

Krievijas uzbrūkošais karaspēks, kuram pirms tam bija daudzi mēneši, lai faktiski ielenktu Ukrainu visas rietumu pasaules acu priekšā un lēnām sagatavotos karam, nespēj sasniegt savus operacionālos mērķus, par spīti neskaitāmiem mēģinājumiem.

Kamēr krievu armija mediju uzmanību sev pievērš ar civiliedzīvotāju, tostarp bērnu, nonāvēšanu, Ukrainas bruņotie spēki starptautiskajā presē izceļas ar savu drosmi un kompetenci kaujas laukā.

Virkne pasaules līmeņa ģeopolitikas un militārās jomas ekspertu jau sākuši runāt par to, cik negaidīti zemā līmenī patiesībā darbojas Krievijas bruņotie spēki un tas viss – neskatoties uz gadiem ilgajiem modernizācijas centieniem.

Arī 2008. gadā, kad Krievijas spēki veica brutālu uzbrukumu Gruzijai, tās manevri demonstrēja visai pasaulei vāju, nabadzīgi apgādātu un ilgstoši karot nespējīgu armiju.