foto: Ieva Čīka/LETA
Latvijā dzīvojošie Krievijas pensionāri kļūst par nabagiem
2012. gada novembrī vairāki simti Latvijā dzīvojošo pensionāru Rīgā pie Maskavas nama stāvēja garā rindā, lai apliecinātu, ka viņi ir “dzīvi cilvēki”, kuri vēlas saņemt Krievijas pensiju.
Sabiedrība
2022. gada 2. marts, 05:02

Latvijā dzīvojošie Krievijas pensionāri kļūst par nabagiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijā ir teju 11 tūkstoši pensionāru, kuri caur Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA) saņem pensijas no Krievijas. Patiesībā viņu skaits ir lielāks, jo daļa to saņem pa tiešo uz savu bankas kontu no Krievijas Federācijas Pensiju fonda, bet par viņiem VSAA ziņu nav. Pārsvarā šīs pensijas saņēmēji ir Krievijas pilsoņi vai nepilsoņi, kuri par savu sociālo garantu izvēlējušies nevis Latviju, bet gan Krieviju. Viņiem nu nākas kaklā kārt ubaga tarbu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šādu savu vecumdienu scenāriju izvēlējušies cilvēki, kuri pēc Latvijas neatkarības nav vēlējušies naturalizēties par Latvijas pilsoņiem, bet kļūt par Krievijas pavalstniekiem vai nepilsoņiem, vai, mirkļa izdevīguma mudināti, izlēmuši pensiju saņemt nevis no Latvijas valsts, bet gan no Krievijas. Tā bija viņu izvēle, jo mūsu likumdošana paredz Latvijas pensionāru darba stāžā līdz PSRS sabrukumam ieskaitīt arī Krievijā nostrādāto laiku, ja viņi nav izvēlējušies savādāk.

Nu viņi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vārda tiešā nozīmē ir kļuvuši pliki un nabagi gan pret Krieviju ieviesto sankciju dēļ, gan straujā rubļa vērtības krišanās dēļ. Pirmkārt, viņiem pensiju ieskaita Krievijas rubļos, bet to izmaksā eiro attiecīgi pēc tā brīža valūtas kursa, kas nav fiksēts. Otrkārt, ieviesto sankciju dēļ pret Krievijas Centrālo banku nu ir apdraudēta pat šīs nu jau niecīgās summas saņemšana. Latvijā dzīvojošie Krievijas pensionāri gan to savos maciņos izjutīs tikai jūnijā, bet līdz tam laikam situācija vēl var krasi mainīties.

No pieklājīga pensionāra līdz ubaga statusam

foto: Edijs Pālens/LETA
Krievijas pensionāri, kuri saņem pensiju no Krievijas pensiju fonda un tā piešķirta līdz 2011. gada 19. novembrim, pirms desmit gadiem šturmēja Maskavas namu, lai saņemtu talonu, kas vēlāk ļāva noformēt izziņu, apliecinot, ka viņi ir dzīvi.

Pēdējo desmit gadu laikā Krievijas rubļa vērtība attiecībā pret eiro ir milzīgi kritusies. Ja 2012. gada februāra beigās viens eiro bija ekvivalents 39,04 rubļiem, tad šī gada februāra pēdējā diena jau pēc oficiālā kursa - 115,48 rubļiem. Pēdējās nedēļas pēc Ukrainas kara Krievijas rubļa vērtība katastrofāli kritusies. Ja 9. februārī, kad Latvijā saņemtās Krievijas pensijas pārrēķināja uz eiro, viens eiro atbilda 85,89 rubļiem, tad 28. februārī jau 115,48 eiro.

Krievijā vidējā pensija ir mazliet vairāk par 10 000 rubļiem. 2012. gada februāra beigās 10 000 rubļi bija līdzvērtīgi 256,14 eiro, 2018. gadā – 145,45, 2020. gadā – 135,86, bet šogad 9. februārī – 116,93 eiro. Bet šogad februāra beigās jau tikai 86,89 eiro.

Pieņemsim, ka Latvijā dzīvojošais Krievijas pensionārs saņem vairāk - 20 000 rubļus. Pēdējo desmit gadu laikā šī summas vērtība attiecībā pret eiro katastrofāli kritusies – no 512 eiro 2012. gada 28. februārī līdz 173 eiro šobrīd. Tas nozīmē, ka Latvijā cilvēks, kurš pārtiek tikai no Krievijas pensijas, no samērā pieklājīgas pensijas saņēmēja kļuvis teju vai par pēdējo nabagu.

Nākamais Krievijas pensiju sūtījums - maijā

foto: Vida Press
Krievijas Federācijas Pensiju fondam pienākuši grūti laiki: paredzams, ka drīzumā Latvijā dzīvojošie Krievijas pensionāri tam veltīs "mātes vārdu" birumu.

Krievijas Federācija VSAA pārskaitījumus saviem pensionāriem rubļos veic reizi trijos mēnešos. Tas nozīmē, ka arī šie pensionāri pensiju saņem reizi ceturksnī. Pēdējo reizi šo pensiju, saskaņā ar Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā, kas stājās spēkā pirms 11 gadiem, pārskaitīja 9. februārī, kad viens eiro pēc oficiālā kursa atbilda 85,89 rubļiem. Pēc šī kursa ar VSAA starpniecību līdz 19. martam pensiju saņems visi Krievijas pensionāri.

Cik liela tā būs nākotnē, rādīs laiks. Paredzēts, ka nākamo pensiju pārskaitījumu no Krievijas par 2022. gada otro ceturksni (aprīli, maiju, jūniju) Latvija saņems maijā, un šobrīd neviens vēl nevar pateikt, kāds tad būs valūtas kurss un kā strādās pret Krievijas Centrālo banku ieviestās sankcijas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Labklājības ministrija pieļauj, ka pēc dažiem mēnešiem Latvijā dzīvojošiem Krievijas pensionāriem varētu rasties izdzīvošanas problēmas. Ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Aiga Ozoliņa teikusi, ka ministrija strādās pie informatīvā ziņojuma valdībai, kur, atbilstoši situācijas turpmākai attīstībai, tiks piedāvāti risinājumi. Tomēr “neviens neatļaus, lai šie cilvēki paliek bez nekā”, teikusi Ozoliņa. Viņa tv3.lv sacījusi, ka ministrija strādās pie informatīvā ziņojuma valdībai, kur, atbilstoši situācijas turpmākai attīstībai, tiks piedāvāti risinājumi.

Pašreiz pensionāriem, kas pensijas saņem tieši no Krievijas, problēmu gadījumā nav vis jāvēršas Latvijas iestādēs, bet gan Krievijas Federācijas Pensiju fondā vai Krievijas vēstniecībā, iesaka Ozoliņa.

Krievijas pilsoņi Latvijā atbalsta Putinu

foto: Zane Bitere/LETA
2018. gada 18. martā absolūtais vairākums Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu atbalstīja Vladimiru Putinu.

Te vietā piebilst, ka vairums Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu, kuru starpā ir arī ne mazums Krievijas pensiju saņēmēju, ir atbalstījuši Kremļa saimnieka Vladimira Putina politiku un līdz ar to arī pastarpināti veicinājuši Krievijas pensionāru nedienas.

2018. gada pavasarī Krievijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Latvijā kaimiņvalsts prezidenta vēlēšanās piedalījās 20 667 Krievijas pilsoņu, no kuriem 94,88% balsoja par Putinu. Savukārt 2020. gada vasarā 92,7% no 10 147 Krievijas pilsoņiem Latvijā, kuri piedalījās referendumā par grozījumiem Krievijas konstitūcijā, tos atbalstīja, tādējādi Putinu faktiski pasludinot par “prezidentu uz mūžu”.

Pensionāru rinda pie Maskavas nama

gallery icon
19