Pirms un pēc katastrofas: vulkāna izvirdums, kas noklāja Tongas salas ar pelniem

Sestdien, 15. janvārī, pēc spēcīga zemūdens vulkāna izvirduma Klusā okeāna valsts Tongas krastus sasniedza cunami. Sākotnējais izvirdums turpinājies astoņas minūtes, ...

gallery icon
Politika
2022. gada 22. februāris, 12:23

Latvija ar 50 000 eiro atbalstīs Tongu dabas stihiju radīto seku mazināšanai

Jauns.lv / LETA

Valdība šodien nolēma piešķirt 50 000 eiro no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", lai sniegtu atbalstu Tongai un tās iedzīvotājiem 15. janvārī notikušo dabas stihiju radīto seku mazināšanai.

Kā norādīja Ārlietu ministrija (ĀM), 15. janvārī pēc spēcīga zemūdens vulkāna izvirduma Klusā okeāna valsts Tongas krastus sasniedza cunami, izraisot nopietnus postījumus. Sākotnējie ziņojumi liecināja par sagrautām ēkām un kritiskiem infrastruktūras bojājumiem Tongatapu salas rietumu piekrastē un citās salās, kas atrodas tuvāk vulkāna izvirduma vietai.

Saskaņā ar Tongas Sarkanā Krusta biedrības datiem, kopumā dabas stihijā bojā gājušas trīs personas un no tās sekām cieš ap 85 000 personu jeb 84% valsts iedzīvotāju. Pateicoties agrīnās brīdināšanas sistēmai, izdevies izvairīties no liela bojāgājušo skaita.

ĀM norādīja, ka cunami izraisīto sālsūdens plūdu un vulkāna izvirduma pelnu radītā piesārņojuma dēļ ap 50 000 cilvēku nav piekļuves tīram dzeramajam ūdenim. Valstī tiek veiktas regulāras ūdens kvalitātes pārbaudes, starptautiskā sabiedrība piegādā ūdens attīrīšanas un atsāļošanas iekārtas, tomēr lielākā daļa cilvēku joprojām ir atkarīgi no pudelēs pildīta ūdens piegādes ar humānās palīdzības kravām.

foto: EPA/Scanpix
Tongā cunami izraisīto sālsūdens plūdu un vulkāna izvirduma pelnu radītā piesārņojuma dēļ ap 50 000 cilvēku nav piekļuves tīram dzeramajam ūdenim.

Nodarīti arī nopietni postījumi lauksaimniecības nozarei. Sākotnēji visi sakari ar valsti bija traucēti, bet patlaban telekomunikāciju pakalpojuma sniedzēji ir daļēji atjaunojuši telefonu sakarus un interneta darbību ierobežotā līmenī. Saziņa ar Tongu vēl aizvien ir ierobežota.

Pēc ĀM paustā, Tonga vēlas saglabāt "No Covid-19 brīvas valsts" politiku, tamdēļ lūdz visu starptautisko palīdzību nogādāt bezkontakta ceļā. Humānās palīdzības kravas, izņemot ūdeni, tiek pakļautas 72 stundu karantīnai. Arī piegādes pa ūdens un gaisa ceļiem ir apgrūtinātas.

Lai gan atjaunota Tongas starptautiskā lidosta, putekļu un pelnu mākoņi joprojām traucē lidojumu pilnīgu atjaunošanu. Izveidots speciāls pagaidu gaisa koridors humānās palīdzības piegādei no Austrālijas un Jaunzēlandes. Ar humānās palīdzības kravām Tongas iedzīvotājiem tiek piegādāti sadzīves priekšmeti, higiēnas preces, brezents, teltis, ūdens un pārtikas pakas.

ĀM atzīmēja, ka palīdzību iedzīvotājiem nodrošina Tongas valdība, sadarbībā ar Tongas Sarkanā Krusta biedrību, donoriem un ANO aģentūrām. Kopumā palīdzību Tongai jau piedāvājušas vai jau sniegušas Austrālija, Jaunzēlande, Japāna, ASV, Ķīna, Francija, Lielbritānija, Norvēģija, Eiropas Savienība, kā arī Pasaules banka un Āzijas attīstības banka. Arī Eiropas Civilās aizsardzības un humānās palīdzības operāciju ģenerāldirektorāts veiks iemaksu 200 000 eiro apmērā Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness nacionālo biedrību Federācijā.

ĀM skaidroja, ka, ņemot vērā ievērojamo ģeogrāfisko attālumu un to, ka kravu piegāde caur gaisu un ūdeni ir apgrūtināta, piemērotākā un ātrākā iespēja Latvijai sniegt palīdzību Tongai ir finansiāla iemaksa Tongas Sarkanā Krusta biedrībā.