NBS vienības piedalās vērienīgajās militārajās mācībās "Allied Spirit 2022"

gallery icon
31
Sabiedrība
2022. gada 10. februāris, 18:42

FOTO: kā NBS vienībām aizritēja vērienīgās militārās mācības "Allied Spirit 2022"

Jauns.lv

No 11.janvāra līdz 5.februārim, Vācijā, Hohenfelsā, norisinājās iepriekš plānotas starptautiskas militārās mācības “Allied Spirit 2022”, lai pilnveidotu visu iesaistīto daudznacionālo vienību spējas kopīgi plānot, vadīt un īstenot augstas intensitātes militārās operācijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Nacionāli esam ieguvuši spēcīgu pārliecību, ka varam efektīvi vadīt brigādes līmeņa militārās operācijas,” pēc mācību noslēguma atzinis pulkvedis Sandris Gaugers, kurš mācību “Allied Spirit 2022” ietvaros gandrīz mēneša garumā vadīja vērienīgas militāro operāciju izspēles ar 3500 karavīru un 1000 tehnikas vienību piedalīšanos.

Mācību “Allied Spirit 2022” galvenais mērķis bija sertificēt Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi atbilstoši NATO prasībām. Latviju mācībās pārstāvēja ne tikai Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde, bet arī citas regulāro spēku un Zemessardzes vienības. Mācībās “Allied Spirit 2022” operacionālos un taktiskos uzdevumus kopīgi veica karavīri no 12 valstīm – ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Moldovas, Spānijas, Polijas, Nīderlandes, Latvijas, Lietuvas, Itālijas, Ungārijas un Vācijas.

Mācības “Allied Spirit” ir ASV Bruņoto spēku pavēlniecības Eiropā regulāri organizētas starptautiskas militārās mācības. “Allied Spirit 2022” laikā ārpus Latvijas robežām tika izvērsts līdz šim skaitliski lielākais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku militārais kontingents, tādējādi apliecinot augstas militārās mobilitātes spējas, kas ir būtisks atturēšanas un NATO kolektīvās drošības elements.

Šobrīd Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde pilnā sastāvā ir atgriezusies pastāvīgās dislokācijas vietā Latvijā. Vērtējot sniegumu militārajās mācībās “Allied Spirit 2022”, pulkvedis S.Gaugers uzsvēris: “Šīs mācības ir devušas mums pilnīgu pārliecību par savām spējām vadīt pilna spektra brigādes līmeņa operācijas ar jebkuru valsti.”

ASV ir ilggadējs un uzticams Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot ļoti nozīmīgu lomu Latvijas drošības stiprināšanā un aizsardzības garantēšanā. Latvijas un ASV karavīri regulāri piedalās kopīgās mācībās, nepārtraukti pilnveidojot militāro vienību savstarpējo sadarbību un uzlabojot savietojamību, tajā skaitā speciālo operāciju jomā.