Atklāj brīvības cīnītājam Gunāram Astram veltītu pieminekli "Nebaidies!"

Šodien Tieslietu ministrija (TM) sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju atklāj Gunāra Astras piemiņai veltītu pieminekli "Nebaidies!" Baumaņa skvērā pretim tiesas ...

gallery icon
Sabiedrība
2022. gada 4. februāris, 16:29

"Ir noticis žurnālistikas pārkāpums," - LTV Ētikas komisija izvērtējusi sižetu par Gunāram Astram veltītā pieminekļa atklāšanu

Jauns.lv

Latvijas Televīzijas (LTV) Ētikas komisija ir izvērtējusi sižetu 20. janvāra "Panorāmā" par Gunāram Astram veltītā pieminekļa atklāšanu un ir secinājusi, ka ir noticis žurnālistikas pārkāpums.

Latvijas Televīzija, LTV Ziņu dienests un sižeta autors atzīst, ka izvēlētais montāžas veids bija ziņu formātam neatbilstošs un radīja maldīgu priekšstatu par atklāšanas pasākumā notikušo.

"Ir noticis žurnālistikas standartu un Latvijas Televīzijas vērtību pārkāpums, tāpēc uzņemamies par to pilnu atbildību un atvainojamies skatītājiem," paziņojumā skaidro LTV.

Jauns.lv jau vēstīja, ka iepriekš sociālajos tīklos plaši tika apspriests 20. janvārī Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Panorāma" atspoguļotais sižets par pieminekļa atklāšanu latviešu brīvības cīnītājam un padomju disidentam Gunāram Astram. Pieminekļa atklāšanas ceremoniju ieskāva svilpjošs un bļaujošs pūlis, kas izsvilpa Valsts prezidenta Egila Levita un tieslietu ministra Jāņa Bordāna runu. LTV gan tika pārraidīts sižets, kurā svilpšana bija dzirdama arī mūziķes Ievas Akurāteres uzstāšanās laikā, lai arī patiesībā tobrīd svilpts netika.

foto: Mārtiņš Ziders/ izdevniecība "Rīgas Viļņi"

Vēlāk atvainošanos mikroblogošanas vietnē "Twitter" publiski pauda sižeta autors - Latvijas žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētājs Iļja Kozins. "Par manu vakardienas sižetu "Panorāmā". Aizrāvos ar sižeta māksliniecisko noformējumu. Tā bija kļūda montēt svilpēju bildi kopā ar Akurāteres dziesmu. Kaut arī man nebija tāda nodoma, es tomēr esmu sagrozījis realitāti, kas ir pret manas profesijas standartiem. Lūdzu, atvainojiet," rakstīja Kozins.

Viņš norādīja, ka tobrīd licies "mākslinieciski forši likt šo dziesmu virsū svilpējiem." "Īpaši vārdus "palīdzi, Dievs, mūsu latviešu tautai". Proti, palīdzi mums pārvarēt savstarpējās nesaskaņas. Cilvēki to tā nenolasīja. Tātad es izgāzos. Piedodiet," atzīst Kozins.

Mirklis, kad "Panorāmas" sižetā tika atspoguļota Akurāteres uzstāšanās:

Akurāteres uzstāšanās bez montāžas:

Jāatzīmē, ka šī nebija pirmā reize, kad Kozins savā darbībā pieļāvis neprofesionālas kļūdas. 2021.gada 28.oktobra raidījumā “Panorāma” publiskotajā sižetā par konferenci “Medijpratība. Ceļakartes.” viltusziņu izplatības ilustrācijai viņš izmantoja medijus, kas viltusziņas neizplata.

20. janvārī Tieslietu ministrija sadarbībā ar Latvijas okupācijas muzeju organizēja Gunāra Astras piemiņai veltītā pieminekļa “Nebaidies!” atklāšanu.

Tās laikā ap norobežoto laukumu, bruņojušies ar filmēt gatavām viedierīcēm un atsevišķiem plakātiem, bija sapulcējušies vairāki aizvadītajos Covid-19 pandēmijas mēnešos slavu ieguvuši aktīvisti, sazvērestību teoriju sludinātāji un viltus ziņu izplatītāji, kuri svilpa prezidenta Egila Levita un tieslietu ministra Jāņa Bordāna uzstāšanās laikā.

Tēlnieka Gļeba Panteļejeva radītais piemineklis atrodas Baumaņa skvērā – pretī ēkai, kur šobrīd atrodas Rīgas apgabaltiesa un kurā Latvijas slavenāko brīvības cīnītāju 1983. gadā notiesāja LPSR Augstākā tiesa.