foto: Sintija Zandersone/LETA
750 eiro mēnesī par dzīvesvietu - decembrī visdāsnāk no deputātiem kompensēti Petraviča un Teirumnieks
Bijusī labklājības ministre, kuras politiskā darbība gan valdībā, gan Saeimā pietiekami regulāri izsaukusi plašu kritiku, decembrī kompensācijās saņēmusi pilnu piešķirto normu – 850 eiro.
Sabiedrība
2022. gada 4. februāris, 04:50

750 eiro mēnesī par dzīvesvietu - decembrī visdāsnāk no deputātiem kompensēti Petraviča un Teirumnieks

Jauns.lv

Saeimas publicētie dati rāda, ka pērn decembrī vislielākās kompensācijas par darbu parlamentā saņēmusi no “KPV LV” ievēlētā, nesen no partijas "Par cilvēcīgu Latviju" aizgājusī bijusī labklājības ministre Ramona Petraviča un deputāts Edmunds Teirumnieks (NA).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Parlaments ik mēnesi regulāri apkopo un publisko visu deputātu atalgojumu un viņiem izmaksātās kompensācijas.

Saeimas darbs gan tiek organizēts attālināti, taču kompensācijas lielākā daļa no 100 deputātiem joprojām saņem.

Starp tiem, kuru ikmēneša izmaksas decembrī netiek kompensētas, ierindojas Arvils Ašeradens (V), Aldis Gobzems (LuK), Mārtiņš Bondars (A/Par!), Jānis Dombrava (NA), Vjačeslavs Dombrovskis (Republika), Juris Jurašs (JKP), Jānis Ādamsons (S) un citi.

Raimonds Bergmanis sev piešķirto normu – 161 eiro – izvēlējies nesaņemt, tāpat kā Uldis Augulis (LZS) savu 818 eiro lielo normu.

Aldis Blumbergs (PCL) un Jānis Iesalnieks (NA) arīdzan decembrī nav saņēmuši neko no piešķirtās 161 eiro normas. Līdzīgi rīkojušies arī citi.

Savukārt Edgars Tavars (ZZS) nav ne pieteicies, ne arī saņēmis nevienu kompensāciju, ne vien par decembri, bet visā deputātu pilnvaru laikā.

Ramona Petraviča un viņas Patriks

Ramona Petraviča un viņas Patriks.

gallery icon
16

Petravičai vislielākā summa par dzīvesvietu

Taču likumā paredzēto kompensāciju no valsts budžeta kopā ar deputātam paredzēto atalgojumu labprāt saņēmusi lielākā daļa.

Bijusī labklājības ministre, kuras politiskā darbība gan valdībā, gan Saeimā pietiekami regulāri izsaukusi plašu kritiku, decembrī kompensācijās saņēmusi pilnu piešķirto normu – 850 eiro.

Spriežot pēc publicētās informācijas, Petravičai arī visdāsnāk kompensētas izmaksas, kas saistītas ar dzīvojamo telpu īri – 750 eiro.

Pārējie 100 eiro no piešķirtās normas izmantoti, lai kompensētu transporta izdevumus. Pa virsu tam deputāte decembrī saņēmusi 2354,89 eiro lielu algu.

Valsts amatpersonas deklarācija (par 2020. gadu) liecina, ka Petravičai pieder vairāki nekustamie īpašumi un lietošanā ir pieejams dzīvoklis Rīgā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Deputātei bezskaidrās naudas uzkrājumos ir 39 302 eiro (AS “Swedbank”) un 8653 eiro (AS “Citadele banka”).

Politiķes Ramonas Petravičas košais stils

gallery icon
47

Vislielākās kompensācijas – Teirumniekam

Tikmēr par 2 eiro vairāk nekā bijusī ministre decembrī kompensācijās saņēmis Edmunds Teirumnieks (NA).

Teirumniekam piešķirtā norma ir 1011 eiro un 380 eiro apmērā kompensētas saistībā ar dzīvesvietas platību radušās izmaksas.

Transporta izdevumi Teirumniekam kompensēti 472,80 eiro apmērā, kopā decembrī saņemtajām kompensācijām summējoties 852 eiro apmērā.

Decembrī algā Edmunds Teirumnieks saņēmis 2576,39 eiro.

Saskaņā ar valsts amatpersonas deklarāciju (par 2020. gadu), Teirumniekam īpašumā ir dzīvoklis Rēzeknē. Teirumnieks tad arī norādījis, ka nomā dzīvokli Rīgā.

Tā gada deklarācijā arī norādīts, ka Teirumniekam ir parādsaistības 109 843,15 eiro apmērā.

Bez darba Saeimā deputāts arī saņēmis algu Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā un Rīgas Tehniskajā universitātē.

Kompensācijas lielākas nekā pirms pandēmijas

Spriežot pēc apjomīgajām summām, ko ik mēnesi šādi saņem deputāti, jāsecina, ka arī darbs pandēmijas laikā, kad uz sēdēm nav jābrauc, tautas kalpiem rada visdažādākās transporta izmaksas, kuras pakļaujas kompensācijai.

Salīdzinājumā ar 2019. gada decembri, Petravičas transporta izmaksas ir sarukušas (togad decembrī 148,53 eiro), taču Teirumniekam pretēji - palielinājušās (togad decembrī 310,34 eiro).

Kā sarēķina Saeimas deputāta kompensācijas?

Saeimas deputāti par darbu saņem atalgojumu no valsts budžeta līdzekļiem.

Deputātiem, līdzīgi kā citām valsts amatpersonām, atalgojums tiek regulēts Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Saeimas 100. jubilejas gada atklāšana Sarkanajā zālē

18. janvārī Saeimas nama Sarkanajā zālē norisinājās Saeimas 100. jubilejas gada svinīgā atklāšana. Tā aizsāka vairāku mūsu valsts parlamentārisma vēsturē ...

gallery icon
89

Parlamentāriešu atalgojumu pārskata katru gadu automātiski, atbilstoši vidējās algas un inflācijas izmaiņām valstī.

Deputāti var saņemt papildu atalgojuma daļu par noteikta amata pildīšanu Saeimas Prezidijā, frakcijās, komisijās un apakškomisijās.

13. Saeima nolēma līdz sasaukuma beigām “iesaldēt” deputātu atalgojumu 2019. gada līmenī. Tādējādi deputātu algas līdz 13. Saeimas pilnvaru beigām netiks pārskatītas un nepalielināsies.  

Saeimas deputāta mēnešalga 2021. gadā ir 2963 eiro pirms nodokļu nomaksas. Deputāti nesaņem papildu piemaksas pie algas par piedalīšanos Saeimas un komisiju sēdēs, delegācijās vai deputātu grupās. Deputātiem neizmaksā prēmijas.

Parlamentāriešiem kompensē izdevumus, kas radušies, realizējot savas deputāta pilnvaras.

Viņiem ir iespēja saņemt īres un transporta izdevumu kompensāciju. Kompensāciju sistēma veidota tā, lai tie deputāti, kuri ievēlēti no attālākiem novadiem, būtu vienlīdzīgā situācijā, piemēram, ar rīdziniekiem.

Maksimāli pieļaujamais kompensācijas apmērs tiek noteikts atkarībā no dzīvesvietas. Jo tuvāk Rīgai dzīvo deputāts, jo mazāks ir iespējamās kompensācijas apmērs.

No Saeimas budžeta deputātam kompensē tikai faktiskos izdevumus.

Lai saņemtu kompensāciju, ir jāiesniedz vairāki dokumenti, kas apliecina gan lietošanas tiesības (transportlīdzekļa tehniskā pase, dzīvokļa īres līgums), gan faktiski veiktos maksājumus (degvielas čeki, sabiedriskā transporta biļetes, bankas pārskaitījuma apliecinājums).

Plašāk ar informāciju par deputātu atalgojumu un kompensācijām var iepazīties Saeimas mājaslapā.