foto: Valsts kanceleja.
Jau teju 900 slimnīcās - kad sekos rīcība? Valdībā spriež, ka ar Covid-19 hospitalizēto dati netiek atspoguļoti precīzi
Sabiedrība
2022. gada 1. februāris, 12:46

Jau teju 900 slimnīcās - kad sekos rīcība? Valdībā spriež, ka ar Covid-19 hospitalizēto dati netiek atspoguļoti precīzi

Jauns.lv

Valdības ministri otrdien Ministru kabineta sēdē, apspriežot aktuālo epidemioloģisko situāciju valstī, sprieda, ka būtu nepieciešams precīzāk atspoguļot datus par ar Covid-19 hospitalizētajiem pacientiem.

Kā norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), uz šī gada 31. janvāri slimnīcās ar Covid-19 atradās 899 pacienti, tomēr viņi ir iedalāmi divās grupās - tie, kuri slimnīcās atrodas ar pamatdiagnozi Covid-19 un tie, kuriem pamatdiagnoze ir cita.

Veselības ministrijas (VM) apkopotie dati liecina, ka no šiem 899 pacientiem 526 pamatdiagnoze ir Covid-19. 373 pacienti slimnīcā nogādāti citas saslimšanas dēļ, bet viņiem konstatēts arī Covid-19.

Ministri sprieda, ka ne vienmēr sabiedrībai šī informācija tiek pasniegta precīzi. Kā zināms, iepriekš valdībā spriests, ka "robežskaitlis", pie kura būtu nepieciešams spriest par jauniem slimības ierobežojošajiem pasākumiem, būtu 800 Covid-19 pacientu slimnīcās.

Kā izriet no šodien Pavļuta sacītā, jāfokusējas tieši uz tiem pacientiem, kuriem Covid-19 ir pamatdiagnoze. Šobrīd šo pacientu skaits ir 526.

Piemēram, satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) pauda, ka datus par hospitalizētajiem pacientiem precīzāk vajadzētu atspoguļot Nacionālajam veselības dienestam, kas ik dienas publicē Covid-19 pacientu statistiku slimnīcās. Linkaits norāda, ka šobrīd sabiedrībā tiek radīts maldīgs priekšstats par stāvokli slimnīcās.

Pavļuts pastāstīja, ka joprojām Latvijas slimnīcās ir daudz Covid-19 pacientu, kuriem konstatēts vīrusa delta variants.

"Tiklīdz omikrons sasniegs 100%, mēs varēsim skatīties uz citiem ierobežojumu veidiem un darbības principiem," pauda Linkaits.