foto: LETA arhīvs (Sintija Zandersone)
Dumpis par jauno rekordu: omikrons retāk izraisa smagas pneimonijas, bet var pasliktināt hronisko slimību gaitu
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas infektologs un Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.
Sabiedrība
2022. gada 26. janvāris, 17:34

Dumpis par jauno rekordu: omikrons retāk izraisa smagas pneimonijas, bet var pasliktināt hronisko slimību gaitu

Jauns.lv / LETA

Latvijā atklāto Covid-19 gadījumu skaits šobrīd atbilst iepriekš prognozētajam un tam, kas ir novērojams citās valstīs, epidemioloģisko situāciju Latvijā vērtēja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas infektologs un Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis, atzīstot, ka tagad noteikti ir sagaidāms stacionēto Covid-19 pacientu pieaugums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mēs tagad zinām, ka vīrusa omikrona variants retāk izraisa smagas pneimonijas, kam nepieciešama skābekļa terapija un intensīvā terapija reanimācijas nodaļās," atzīmēja infektologs, vienlaikus uzsverot, ka šī vīrusa infekcija var pasliktināt hronisko slimību gaitu tik ļoti, ka pacienti nonāk stacionāros.

Viņaprāt, šī iemesla dēļ nav īsti korekti teikt, ka gadījumos, kad pacientiem Covid-19 nav pamatdiagnoze, vīruss ir "nejauša atradne".

"Bieži vien var arī būt situācijas, kad vīruss ir izraisījis pamatslimības pasliktināšanos un stacionēšanas brīdī vairs nav nosakāms. Tāpēc pašreiz svarīgi būtu sekot arī tam, kā pieaug kopējais stacionēto pacientu skaits, sevišķi internās medicīnas nodaļās," atzīmēja infektologs.

Mediķis aicina ņemt vērā ne tikai stacionēto pacientu skaitu, bet arī primārās veselības aprūpes pārslodzi, kas, pēc viņa paustā, šajā vilnī noteikti būs vēl lielāka nekā iepriekšējos.

Jau ziņots, ka otrdien Latvijā konstatēti 9143 jauni Covid-19 gadījumi un saņemtas ziņas par 14 inficētu personu nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Diennaktī atklātais gadījumu skaits saskan ar SPKC epidemiologa Jurija Perevoščikova pirmdien izteikto prognozi, ka šonedēļ, iespējams, tiks atklāti kopumā vairāk nekā 63 400 Covid-19 gadījumu jeb aptuveni 9070 gadījumi dienā.