foto: unsplash.com
Latvija saņems jaunu Covid-19 vakcīnu. Cerība, ka tā radīs interesi skeptiskajā sabiedrības daļā
Sabiedrība
2022. gada 25. janvāris, 14:27

Latvija saņems jaunu Covid-19 vakcīnu. Cerība, ka tā radīs interesi skeptiskajā sabiedrības daļā

Jauns.lv

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) otrdien valdības sēdē pastāstīja, ka Latvija pēc aptuveni mēneša varētu saņemt jaunas Covid-19 vakcīnas "Nuvaxovid".

Kā paskaidroja Pavļuts, "Nuvaxovid" vakcīna radīta ar tradicionālu vakcīnas tehnoloģiju un izstrādāta lēnāk nekā citas.

Veselības ministrs pauda cerību, ka šī vakcīna varētu "radīt interesi vismaz daļā no skeptiski noskaņotās sabiedrības".

Tuvāko mēnešu laikā Latvija plāno saņemt 222 000 šo vakcīnu devu.

Eiropas zāļu aģentūras Cilvēkiem paredzēto zāļu komiteja pērnā gada 20. decembrī ieteica piešķirt "Nuvaxovid" visā ES derīgu reģistrācijas apliecību ar papildu nosacījumiem. Eiropas Komisija ir pieņēmusi lēmumu par reģistrāciju, kas ir spēkā visās ES dalībvalstīs.

Kas ir "Nuvaxovid"?

Zāļu valsts aģentūras mājaslapā teikts, ka uzņēmuma "Novavax" izstrādātā vakcīna "Nuvaxovid" darbojas, sagatavojot organismu aizsardzībai pret Covid-19. Šī vakcīna satur pīķa proteīna paveidu, kas izstrādāts laboratorijā. Tā satur arī “adjuvantu” – vielu, kas palīdz stiprināt imūno atbildi pret vakcīnu.

Pēc vakcīnas ievadīšanas imūnsistēma atpazīst vakcīnā esošo proteīnu kā organismam nepiederošu un veido pret to dabīgās aizsardzības reakcijas – antivielas un T šūnas.

Ja vakcinētā persona vēlāk nonāks saskarē ar SARS-CoV-2 vīrusu, imūnsistēma atpazīs uz vīrusa virsmas esošo pīķa proteīnu un būs gatava tam uzbrukt. Antivielas un imūnsistēmas šūnas kopā var aizsargāt pret Covid-19, nogalinot vīrusu, novēršot tā iekļūšanu organisma šūnās un iznīcinot inficētās šūnas.

Kā lieto "Nuvaxovid"?

"Nuvaxovid" tiek ievadīta augšdelma muskulī divu injekciju veidā ar 3 nedēļu intervālu.

Kādas ir vakcīnas blakusparādības?

Divos galvenajos klīniskajos pētījumos konstatēts, ka "Nuvaxovid" efektīvi novērš Covid-19 personām no 18 gadu vecuma. Abos pētījumos kopā iekļauti vairāk nekā 45 000 dalībnieku. 

Pētījumos visbiežāk novērotās "Nuvaxovid" blakusparādības parasti bija vieglas vai vidēji smagas un izzuda pāris dienu laikā pēc vakcinācijas. Tās ietvēra galvassāpes, sliktu dūšu vai vemšanu, muskuļu un locītavu sāpes, jutīgumu un sāpes injekcijas vietā, nogurumu un sliktu pašsajūtu. Šīs blakusparādības skāra vairāk kā 1 no 10 vakcinētajām personām.

Apsārtums un pietūkums injekcijas vietā, drudzis, drebuļi un sāpes ekstremitātēs tika novērotas mazāk kā 1 no 10 vakcinētajām personām. Palielināti limfmezgli, paaugstināts asinsspiediens, izsitumi, ādas apsārtums, nieze injekcijas vietā un niezoši izsitumi bija reti novērotas blakusparādības (skāra mazāk kā 1 no 100 vakcinētajām personām).

Vairāk informācijas par šo vakcīnu meklējama šeit.

Latvijā ir pieejamas četras lietošanai Eiropas Savienībā apstiprinātās vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto, un arī "Johnson&Johnson" vakcīnu izmantošana arvien samazinās, jo eksperti atzīmējuši tās salīdzinoši mazāko efektivitāti.