foto: LETA
Laboratorijas “uzkārušās” – rindas veido cilvēki, kuri cenšas apzināti inficēties ar Covid-19, lai nebūtu jāveic balstvakcīna
Sabiedrība
2022. gada 20. janvāris, 10:24

Laboratorijas “uzkārušās” – rindas veido cilvēki, kuri cenšas apzināti inficēties ar Covid-19, lai nebūtu jāveic balstvakcīna

Jauns.lv

Sociālā tīkla “Twitter” lietotāji pauduši sašutumu, lai tiktu uz Covid-19 testu laboratorijā, rindā jāgaida pat vesela nedēļa, turklāt arī atbilde par to, vai tests bijis pozitīvs vai negatīvs, jāgaida daudz ilgāk, nekā iepriekš ierasts. 

Izpētot rindu garumu E. Gulbja laboratorijā, var secināt, ka septiņos Rīgas analīžu pieņemšanas punktos ātrākais iespējamais laiks ir teju pēc nedēļas – 26. janvārī. Līdzīga situācija novērojama arī Centrālās laboratorijas mājaslapā, tur ātrākais pieejamais laiks analīžu nodošanai – 27. janvāris. 

Iedzīvotāji “Twitter” norāda uz aizdomām, ka testus šobrīd skrien taisīt cilvēki pat ar vismazākajiem saaukstēšanās simptomiem, cerot uz pozitīvu testu, jo nevēlas veikt balstvakcīnu, bet sertifikāta derīguma termiņš iztek kā smilšu pulkstenis. 

Vairākas laboratorijās arī TV3 ziņām atzīst, ka jau šobrīd tās piedzīvo nepieredzētu pieprasījumu pēc testiem. Turklāt katrs pozitīvais rezultāts tiek pārbaudīts vēlreiz, lai izslēgtu kļūdas varbūtību, tādēļ pie šāda pozitīvo paraugu īpatsvara tās sākušas strādāt savās galējās robežās.

"Šobrīd mēs strādājam ar maksimālo jaudu, un visa kapacitāte ir pilnībā noslogota. Vēl vairāk palielināt mums nav iespēju. Pat ja mēs varētu palielināt paņemšanu, bet testa izpildi, ņemot vērā esošo īpatsvaru, kas ir pozitīvi, mēs neko šobrīd nevaram palielināt," stāsta Džineta Dimanta “E. Gulbja laboratorijas” projektu vadītāja.

Vienlaikus laboratorijas novērojušas rindas patlaban veido arī iedzīvotāji, kuri steidz testēties, cerot būt inficēti, lai tikai saņemtu pārslimošanas sertifikātu.

"Vai viņiem ir visa ģimene slima, ir simptomi un kāds jau ir pozitīvs, skaidrs, ka arī viņi ir pozitīvi. Bet viņi steidz nodot testu, lai iegūtu pārslimošanas sertifikātu. Un šobrīd tas tiešām ir liels klupšanas akmens," stāsta Dimante. 

TV3 Ziņām arī izdevies sazināties ar kādu iedzīvotāju vārdā Gunita. Viņa stāsta, – patlaban saslimt, lai tikai nebūtu jāvakcinējas vēlreiz, vēlas neviens vien iedzīvotājs.
Gunita atzīst, līdz šim vakcinēti nav arī viņas pusaugu bērni. Viens tagad inficējies skolā, un viņa cerot, ka aplipinās arī visu ģimeni.

"Es, goda vārds, turēju īkšķus, lai viņai tā analīze būtu pozitīva. Jā, es tagad riskēju, ka mans otrs bērns karantīnas dēļ divas nedēļas sēdēs mājās. Bet es esmu gatava izslimot, nevis turpināt vakcinēšanos katru mēnesi," TV3 ziņām saka Gunita.

Tikmēr eksperti uzsver šādai apzinātai balstvakcīnas nogaidīšanai, paļaujoties uz vieglu saslimšanu, turklāt apdraudot arī savas atvases, var būt arī smagas sekas.