foto: LETA
Jomas profesionāļi atklāj, kāda šobrīd ir epidemioloģiskā situācija valstī un vai nepieciešami jauni ierobežojumi
Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā ierodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīna ar Covid-19 pacientu.
Sabiedrība
2022. gada 17. janvāris, 12:53

Jomas profesionāļi atklāj, kāda šobrīd ir epidemioloģiskā situācija valstī un vai nepieciešami jauni ierobežojumi

Jauns.lv

Šodien, 17. janvārī, Veselības ministrijas rīkotā preses konferencē medicīnas jomas profesionāļi informēja par aktuālo epidemioloģisku situāciju Latvijā, kā arī vakcinācijas procesu. 

Covid-19 gadījumu skaita pieaugums janvāra otrajā nedēļā novērots visās vecuma grupās, pozitīvo testu īpatsvars – 16,1%, visaugstākā saslimstība novērota Rīgā un Vidzemē, zemākā – Latgales reģionā. 

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors, ārsts Jurijs Perevoščikovs uzsver, ka testu īpatsvars ir augstākais, kāds piedzīvots, proti, 16 no 100 testētiem iedzīvotājiem izrādās Covid-19 pozitīvi. Tāpat satraukumu rada tas, ka infekcija sākusi izplatīties visās vecuma grupās, bet īpašu satraukumu rada pieaugums starp vecāka gada gājuma cilvēkiem, jo tieši viņi vairākumā gadījumu nonāk slimnīcās ar smagu slimības gaitu. 

“Lai gan slimnīcās pacientu skaits šobrīd nepieaug strauji, tas arī nesamazinās. Stacionāros šobrīd ārstējas 8% no visiem jaunatklātajiem gadījumiem. Joprojām tiek fiksēti vidēji 10 nāves gadījumi dienā. Šis skaits ir liels un nevar neraisīt uztraukumu,” teic Perevoščikovs.

Epidemiologs īpaši uzsvēra balstvakcinācijas nepieciešamību. No visiem otrajā janvāra nedēļā inficētajiem, 1006,5 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem bijuši tieši nevakcinēti, vai vakcinācijas kursu nepabeiguši cilvēki, 887,2 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju primāro vakcinācijas kursu pabeigušie un tikai 385,9 uz 100 000 balstvakcināciju saņēmušie iedzīvotāji. 

Tāpat būtiski ir piebilst, ka stacionāros joprojām lielākā daļa pacientu ir nevakcinēti, vai vakcinācijas kursu nepabeiguši. Arī otrajā janvāra nedēļā no Covid-19 mirušie pacienti vairākums bijuši tieši nevakcinēti, vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, savukārt nav fiksēs neviens nāves gadījums starp tiem, kas saņēmuši balstvakcīnas devu. 

Tikmēr Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis uzsver, ka tas, ko redzam šobrīd – aptuveni sešus mēnešus pēc primārās vakcinācijas, sāk pieaugt Covid-19 smagas slimības gaitas risks visās vecuma grupās.

“Pie mums slimnīcā arvien vairāk nonāk tie pacienti, kuri ir vakcinēti divas reizes un tagad ir inficējušies ar Covid-19. Tāpēc ārkārtīgi būtiski visiem tiem, kas plāno saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, ir veikt balstvakcināciju, jo tā ievērojami samazina risku saslimt smagi.”. 

Tāpat Dumpis uzsver, ka otrs ieguvums ir saslimšanas un transmisijas samazinājums. “Tagad izplatās Covid-19 omikrona variants un daudzi vakcinētie saslimt. Veicot balstvakcināciju tagad, cilvēks samazina savu iespēju saslimt ar omikronu vairāk nekā uz pusi.”. Viņš uzsver, ka ar omikrona variantu inficējas arī tie, kas jau reiz izslimojuši Covid-19. “Ar omikronu inficējas pat dažus mēnešus pēc tam, kad izslimots delta variants.” 

Jautājot par papildus drošības pasākumu ieviešanu, Jurijs Perevoščikovs stāsta, ka pašlaik ir divi indikatori, kuriem tiek sekots līdzi – saslimstības līmenis un slimības smagums, kas izpaužas ar stacionētiem pacientiem slimnīcās. Lai gan Covid-19 pacientu skaits slimnīcās šobrīd strauji nepieaug, situācijai ir jāseko līdzi. “Tiklīdz būs redzams, ka slimnīcās pacientu skaits aug, noteikti būs nepieciešams veikt pastiprinātus drošības pasākumus, lai glābtu veselības aprūpes sistēmu,” tā Perevoščikovs.

Vēl viens faktors, kas liks domāt par papildus drošības pasākumiem- ja saslimstība būs tik liela, ka tas ietekmēs uzņēmumu darbību. “Ja situācija skars ekonomikas zonu, būs problēmas ar sabiedrisko transportu, ja vecāki sēdēs mājās ar slimiem bērniem, tas būtiski varētu ietekmēt situāciju. Bet šis ir indikators, kas jāskata atsevišķi un ļoti uzmanīgi. Tas ir ļoti iespējams scenārijs, spriežot pēc datiem, ko redzam citās Eiropas valstīs,” piebilst Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā atklāti 1560 jauni Covid-19 gadījumi. Pēdējo 24 stundu laikā veikts 7171 Covid-19 izmeklējums. Reģistrēti 1560 jauni inficēšanās gadījumi, no tiem 668 cilvēki bijuši nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 892 vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem vakar bija 21,8%.