foto: Evija Trifanova/LETA
Ūdens līmenis Latvijas upēs ir ļoti svārstīgs
Ledus Gaujā pie Līgatnes.
Sabiedrība
2022. gada 15. janvāris, 08:54

Ūdens līmenis Latvijas upēs ir ļoti svārstīgs

Jauns.lv / LETA

Daļā upju ūdens līmenis paaugstinās, citviet - pazeminās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Vētras ietekmē ūdens līmenis Lielupes un Gaujas lejtecē, kā arī ūdenstilpēs Rīgā bija kāpis vidēji par nepilnu metru; līdz ar vēja pierimšanu ūdens līmenis pazeminās.

Atkušņa dēļ daudzās upēs ūdens līmenis paaugstinās, bet daļā Zemgales, Vidzemes un Latgales upju tas nav būtiski paaugstinājies, vietām turpinās lēna ūdens līmeņa pazemināšanās.

Durbē pie Cīravas ūdens līmenis ceturtdien paaugstinājās par 70 centimetriem, bet piektdien tas sāka pazemināties. Lielākajā daļā Kurzemes upju ūdens līmenis kāpj, taču tas pārsvarā ir ievērojami zemāks nekā janvāra sākumā.

Lielupē pie Mežotnes saglabājas augsts ūdens līmenis; kopš ceturtdienas tas lēnām pazeminās. Pie Staļģenes ūdens līmenis nedaudz kāpis, bet tas ir pusotru metru zemāks nekā pirms desmit dienām.

Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis ir stabils. 13.janvārī ledus biezums bija 21 centimetrs, zem ledus konstatēts 1,3 metrus biezs vižņu slānis.

Ogres lejtecē ūdens līmenis mazliet paaugstinās.

Tuvākajās diennaktīs neliels sals mīsies ar atkusni, brīžiem gaidāms lietus un sniegputenis, pirmdien būs jauni vējuzplūdi, prognozē sinoptiķi. Ūdens līmenis upēs svārstīsies, Kurzemē galvenokārt paaugstināsies.