Novadu ziņas
2022. gada 15. janvāris, 08:04

Talsiniece Anna Freiberga jeb Frīdas tante nosvin 101. dzimšanas dienu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Talsiniecei Annai Freibergai, kuru radi un draugi mīļi sauc par Frīdas tanti, 2022. gada 1. janvāris bija zīmīgs ne tikai ar jaunā gada sākšanos, bet arī ar iekāpšanu savas dzīves otrajā gadu simtenī. Todien viņa atzīmēja savu 101. dzimšanas dienu. Savu darba mūžu viņa aizvadījusi, strādājot gan dārzniecības nozarē, gan par pavāri.

Annas Freibergas kundzes dzimtas saknes ir Vandzenes pagasta Lādzeres pusē, kur viņai ar vīru bijusi sava piemājas saimniecība – ar dārzeņu un ziedu stādiem un rosīšanos siltumnīcās pavasarī, ar briestošiem dārzeņu, ogu un graudaugu laukiem vasarā, ar bagātām un leknām ražām rudenī. Līdztekus ilgus savus darba gadus viņa aizvadījusi Pūrē, kur darbojusies dārzniecības jomā, bet vēlāk strādājusi Lādzeres un Vandzenes ēdnīcās par pavāri, vēsta pašvaldības mājaslapa talsunovads.lv.

Sirmajai kundzei pašai savu bērnu nav, bet kopš senām dienām viņa uztur ciešas un draudzīgas attiecības ar tagadējās savas aprūpētājas Liegas Lagzdiņas ģimeni. Lai gan Liega ir vairāku desmitu gadu jaunāka, gadu gaitā abām ceļi krustojušies daudzkārt, un nu pēdējos piecus gadus kundzes dzīvo zem viena jumta Talsos, kur kopā pavada vecumdienas.

Sirmgalves tuvinieki stāsta, ka Annu savulaik iesākuši dēvēt par Frīdas tanti, kam nav īsti iespējams atrast racionālu izskaidrojumu, jo tā tas vienkārši iegājies. Tāpat Annas piederīgie stāsta, ka agrāk viņai ļoti patika lasīt grāmatas un žurnālus, kas bijusi ikdienas rituāla neatņemama sastāvdaļa.

Jubilāri 101. dzimšanas dienā sveica arī Talsu novada pašvaldības pārstāves. Talsu novada domes priekšsēdētāja Sandra Pētersone un sociālā darbiniece Vija Brando nozīmīgajā dzīves jubilejā Annai Freibergai novēlēja arī turpmāk saglabāt dzirksti acīs, možu prātu un veselību, uzsverot, ka ne katram ir dots nodzīvot tik bagātu mūžu.

Pēc Iedzīvotāju reģistra datiem, Anna Freiberga ir vecākā Talsu novada iedzīvotāja, bet 100. dzimšanas dienu Talsu novadā šogad svinēs divas personas.