Sabiedrība
2022. gada 13. janvāris, 22:02

Dumpis: tuvākās nedēļas laikā varam sagaidīt Covid-19 inficēšanās gadījumu dubultošanos

Jauns.lv

Tuvākās nedēļas laikā varam sagaidīt Covid-19 inficēšanās gadījumu dubultošanos, TV3 ziņām sacīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

Lai gan šobrīd stacionāros situācija ir stabila un kontrolējama, ikdienas darbu sāk jūtami apgrūtināt personāla slimošana un nonākšana kontaktpersonu statusā.

Dumpis skaidro, ka šobrīd Covid-19 statistikā redzamie skaitļi ataino gan gadumijas svētku svinēšanu, gan to, ka omikrons skar pirmreizējo vakcināciju saņēmušos.

“Šis vīrusa paveids viegli inficē vakcinētos, sevišķi tos, kas nav saņēmuši balstvakcināciju, un pārslimojušos, atšķirībā no citiem vīrusa variantiem,” pauž infektologs. “Tātad omikrona paveids ļoti viegli inficē šīs divas grupas, un, kā mēs zinām, šīm divām grupām ir dotas lielākas brīvības - viņi dodas uz darbu un kultūras pasākumiem, tādējādi pieaug arī šis gadījumu skaits.”

Dumpis norāda, ka patlaban par “lokdaunu” netiekot domāts, bet nevajadzīgas izklaides vai pulcēšanās, sevišķi telpās, būtu jāpārdomā. Viņaprāt, vajadzētu saglabāt atvērtas skolas un darba vietas, bet viss pārējais uz kādu laiku varētu tikt apturēts.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.