"Liktenim gan ir neticami melns humors" - dzejniekam Reinim Runcim gads iesācies īpaši smagi
foto: Ekrānuzņēmums
Reinis Runcis
Sabiedrība

"Liktenim gan ir neticami melns humors" - dzejniekam Reinim Runcim gads iesācies īpaši smagi

Jauns.lv

Ar palīgā saucienu sociālajā vietnē "Facebook" pie līdzcilvēkiem vērsies dzejnieks Reinis Runcis, kurš pirms 18 gadiem cieta smagā avārijā. Šis gads sācies īpaši smagi - nomirusi viņa mamma, kura bijusi lielākais Reiņa balsts un palīgs. "Tuvākais, mīļākais cilvēks mūžā," raksta Reinis.

"Liktenim gan ir neticami melns humors" - dzejniek...

Reiņa mammai tika atklāts audzējs un pērnā gada septembrī sākta apstarošana, un veikta operācija. Diemžēl sieviete jau atkārtotu cīņu ar vēzi neuzveica un šī gada pirmajā dienā devās mūžībā.

"Liktenim gan ir neticami melns humors. Šonakt divos, kopā ar salūtiem un veco gadu šo pasauli atstāja mans nogurušais Māmulītis. Tukšums. Mans, Tīģera, gads... Neesmu gatavs padoties," 1. janvārī rakstīja Reinis.

Pagājušajā piektdienā aizvadītas bēres, un Reinis lūdz līdzcilvēku palīdzību. Plāns turpmākai dzīvei vienatnē viņam jau sastādīts - palikt patstāvīgākam, izdot grāmatu angliski un vismaz izveidot bezpeļņas organizāciju cilvēkiem ar diennakts aprūpes nepieciešamību.

Tomēr visam priekšā stāv finansiāls šķērslis. 

"Ar atbalstu ir tā - 65 eiro dienā maksā aprūpe. Ēšana, komunālie, zāles, katetri un sīkumi ap 500 eiro mēnesī. Ziedot.lv apmaksā vienu māsiņu. Sanāk, ka jāsavāc 2 000 mēnesī. Ir arī valsts atbalsts kopšanai un pensija. Kopā ap 500 eiro, vēl mana privātā ņemšanās tīklā, arī līdz 500 eiro. Tātad! Paliek 1000 eiro ar mazu astīti," savus izdevumus un ienākumus uzskaita Reinis.

Atlikušo nepieciešamo tūkstoti Reinis ļoti cer savākt "no daudz mazajiem eiro ikmēneša pārskaitījumiem".

"Ja tie neietekmēs jūsu budžetu un sniegs jums nedaudz prieka, viss būs kārtībā," raksta dzejnieks. "Tomēr arī šie mazie kriksīši, ķieģelīši iet mazumā. Tādēļ vienmēr mīļi aicinu padalīt tālāk manu lūgumu piedalīties ar mazu mazītiņu ikmēneša pārskaitījumu. Cik, tas nav tik būtiski, galvenais, lai tas rada jūsos prieku un nerada budžetā caurumu. Nozīme ir tam lai jūsu būtu daudz un šobrīd tā gluži nevarētu teikt."

Lai palīdzētu Reinim dzīvot pilnvērtīgi, iespējams ziedot uz viņa privāto bankas kontu:

LV82HABA0551011504293 Reinis Runcis

Reiz visiem kopā jau izdevies - 2020. gadā ar ziedotāju palīdzību Reinis tika pie jauna ratiņkrēsla, jo vecais gada laikā lūzis pat trīs reizes, un katra remonta reize Reinim nozīmēja mēnesi, kas pavadīts tikai istabā.

Par Reini

Reinis dzimis 1974.gadā, Rīgā, mācījies Rīgas 1.vidusskolā. Viņš, pats par sevi pasmejoties, atklāj - interesējot "dīvainas lietas" - astronomija, literatūra. Reinis pats arī raksta stāstus. Izdotas trīs dzejas grāmatas un dažādas publikācijas.

Reinim bija vien 28 gadi, kad viņa dzīvi uz visiem laikiem pārvērta traģisks auto negadījums. Iepriekšējā vakarā bija lijis lietus, naktī uzsala. No rīta ceļu klāja mazas sniegpārslas, bet zem tām - melnais ledus. Mašīna, ar kuru ikdienas gaitās devās Reinis, saslīdēja, kūleņoja un atsitās pret milzīgu akmeni tieši ar to vietu, kur sēdēja Reinis. Tajā agrajā rudens rītā uz ceļa pie Cēsīm palika Reiņa ieceres un sapņi - par studijām, par laimīgu ģimenes dzīvi ar bērnu pulciņu, par ceļojumiem, kalniem un iespēju skatīt zemi no putna lidojuma.

Reinis līdz nelaimes gadījumam strādāja ar kamīniem un dūmvadiem, piepildīja citu sirdis ar siltumu, bija ieplānotas arī kāzas.

Reiņa fiziskais stāvoklis ikdienā prasa nemitīgu aprūpi, un tās nav tikai higiēnas procedūras. Reinim ir nepieciešama regulāra pozu maiņa, izvingrināšana un pozicionēšana, lai novērstu izgulējumu rašanos un sāpes, gaidot nākamo ķermeņa pozu maiņu. Ir ne tikai jāpagatavo ēdiens, bet Reinis ir arī jāpabaro. Lai izvestu Reini pastaigā, viņš ir jāsaģērbj un jāsagatavo sēdēšanai ratiņkrēslā. Tas viss kopā prasa ne tikai laiku, bet arī aprūpētāja prasmes, spēku un izturību.