Tatros pazūd trīs sievietes no Lietuvas; vienu no tūristēm atrod pārsalušu gandrīz līdz nāvei
foto: REUTERS/SCANPIX
Sieviešu meklēšanā Tatros iesaistījās arī helikopters.
Pasaulē

Tatros pazūd trīs sievietes no Lietuvas; vienu no tūristēm atrod pārsalušu gandrīz līdz nāvei

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Naktī no piektdienas uz sestdienu Tatru kalnos Polijā tika veikta plaša glābšanas operācija, jo no pārgājiena neatgriezās trīs tūristes no Lietuvas. Meklēšanā piedalījās 44 glābēji un helikopters, ziņo “Lietuvos Rytas”.

Tatros pazūd trīs sievietes no Lietuvas; vienu no ...

Sievietes pazuda Švinica kalna apkārtnē, netālu no Polijas un Slovākijas robežas. "Piektdienas vakarā mēs saņēmām divus ziņojumus – vienu no Slovākijas kalnu glābšanas dienesta, otru no meklēšanas un glābšanas centra. Ziņojumos bija norādīts, ka trīs lietuviešu tūristes pazudušas nenoskaidrotā vietā. Bija grūti saprast viņu iespējamo atrašanās vietu, jo viens no informatoriem precīzi to nezināja, minot ļoti plašu teritoriju," skaidroja Polijas glābēju pārstāvis Pjotrs Konopka.

Vienu no pazudušajām sievietēm atrada ap četriem no rīta Liliovas pārejā. "Tūriste bija bezsamaņā un cieta no hipotermijas. Viņas ķermeņa temperatūra bija tikai 21 grāds. Glābēji un medmāsa divas stundas viņu sildīja. Pēc tam viņa ar trošu vagoniņu tika nogādāta ātrās palīdzības mašīnā, vēlāk ar helikopteru pārvesta uz vienu no Krakovas slimnīcām," stāstīja glābēji. Pārējās divas sievietes atrada netālu no Gasiencovas krustojuma, prom no tūristu ceļa. No rīta vienu no viņām ar helikopteru nogādāja Zakopanē, bet trešo aizveda uz patversmi.

Pēc glābēju teiktā, lietuviešu tūristes nespēja sniegt sīkāku informāciju par savu ceļojumu – ne par to, no kurienes viņas devās ceļā, ne par galamērķi. Viņām nebija ne piemērota ekipējuma, ne siltu drēbju. Sievietes arī nespēja paskaidrot, kur plānojušas nakšņot, un nepareizi apgalvoja, ka nakšņojušas viesnīcā Katovicē, lai gan patiesībā bija palikušas Kuznicē.

Piektdien Tatru kalnos valdīja slikti laika apstākļi, kas vēl vairāk pasliktinājās naktī. Kalnu virsotnes bija ieskautas biezā miglā, redzamība bija ļoti ierobežota, un temperatūra bija nokritusies līdz 4 grādiem. Stiprs lietus un vējš, kas brāzmās sasniedza līdz 33 metriem sekundē, vēl vairāk apgrūtināja apstākļus.