foto: Epidemiologs Ņikita Trojanskis.
Epidemiologa prognozes: Covid-19 uzliesmojums oktobrī bija nieks, salīdzinot ar to, kas mūs sagaida februārī
Ekrānuzņēmums no LTV video.
Sabiedrība
2022. gada 6. janvāris, 10:42

Epidemiologa prognozes: Covid-19 uzliesmojums oktobrī bija nieks, salīdzinot ar to, kas mūs sagaida februārī

Jauns.lv

Epidemiologs un blogeris Ņikita Trojanskis mikroblogošanas vietnē "Twitter" ieskicējis svaigākās prognozes par saslimstību ar omikronu Latvijā, hospitalizācijas risku un pašlaik ieviesto ierobežojumu efektivitāti. 

Epidemiologs skaidro, ka pašlaik novēroto straujo saslimstību izskaidro trīs lietas – 1. inkubācijas periods – cilvēki viens otru sāk inficēt ātrāk, 2. Imūnsistēmas apiešana - no vīrusa perspektīvas mēs esam vāji aizsargāta populācija, kamēr deltu kavēja nepilnīga (bet tomēr) kolektīva imunitāte, 3. Dabiskā infekciozitāte.

Trojanskis gan atzīst, ka joprojām nav precīzi zināms, kāda ir omikrona infekciozitāte salīdzinājumā ar delta variantu. Vai tas ir 3x infekciozāks, kā šķita novembrī? Vai arī tas vispār nav lipīgāks, kā izpētījuši dāņu pētnieki, taču no pētījumiem var secināt, ka omikrona viļņi citās valstīs ir tādēļ, ka tas apiet imunitāti, nevis tādēļ, ka tas pats par sevi ir infekciozāks.

Tomēr pat pie optimistiska scenārija (pieņemot, ka omikrons ir 1,5x lipīgāks par deltu), slimnīcās vienlaicīgi varētu būt vairāk nekā 4000 cilvēku. Epidemiologs gan mierina, ka šobrīd ir patiešām vairāk iemeslu domāt, ka omikrona paveids neizraisa tik smagu slimības gaitu, kā delta gadījumā. 

Tas, savukārt, liek secināt, ka, iespējams, cilvēki stacionāros pavadīs īsāku laiku un šim būs milzīga ietekme uz slimnīcu noslodzi.

Kas mums draud tuvāko nedēļu laikā?

“Ja var uzticēties Latvijas datiem, tad omikrons pagaidām dubultojas ik pēc 3-3,5 dienām,” pauž epidemiologs. 

Taču uzliesmojums, ko piedzīvojām oktobrī, bija nieks, salīdzinājumā ar to, kas mūs sagaida februārī, liecina epidemiologa publiskotās diagrammas. Ja epidemiologa izvirzītie pieņēmumi piepildīsies, jau februāra vidū hospitalizēto skaits pārsniegs 6000 cilvēku, bet inficēto skaits varētu pārsniegt pat 25 000 dienā. 

Trojanskis gan uzsver, ka vienlaicīgi slimnīcās varētu nokļūt par 21% mazāk cilvēku, ja no 11.janvāra līdz 1.martam par 20-25% tiktu ierobežota cilvēku fiziskā kontaktēšanās.

Savukārt, ja balstvakcinācijas temps pieaugtu līdz 80 tūkstošiem nedēļā, vienlaicīgi slimnīcās nonāktu pat par 38% mazāk cilvēku un tiktu novērstas gandrīz 400 nāves. 

Jau iepriekš Trojanskis “Twitter” vietnē publicējis matemātiskus modeļus un prognozes par epidemioloģisko situāciju valstī, balstoties uz ārvalstu pieredzi un pētījumiem. Jāpiebilst, ka vairākkārt epidemiologa teorētiskie modeļi jau piepildījušies realitātē.