foto: Edijs Pālens/LETA
Kā Saeimas deputāts mācīja Dobeles tautas kalpu: “Vienmēr ir jādomā tikai no tā labuma, kas ir tev”
Pērn Ralfs Nemiro cerēja uz Rīgas labumiem – KPV LV viņa kandidatūru izvirzīja galvaspilsētas mēra amatam.
Politika
2021. gada 31. decembris, 04:52

Kā Saeimas deputāts mācīja Dobeles tautas kalpu: “Vienmēr ir jādomā tikai no tā labuma, kas ir tev”

Jauns.lv / LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav saskatījis kukuļdošanu un izbeidzis kriminālprocesu pret Saeimas deputātiem Viktoru Valaini (ZZS) un Ralfu Nemiro (Neatkarīgie) saistībā ar rudenī notikušo varas maiņu Dobelē. Tomēr ierakstītā saruna ataino, kāda dažam ir motivācija būt pie varas.

Izmeklētāji nodevuši atklātībai ierakstīto sarunu fragmentus, ļaujot katram pašam spriest par ētisko pusi. Nemiro šajā Saeimā ir ievēlēts no KPV LV, viņš ir bijis ekonomikas ministra amatā.

Varas maiņu izšķir viena balss

KNAB darbinieki noklausījušies Nemiro un Dobeles novada domes deputāta Māra Feldmaņa (KPV LV) sarunu. Cenšoties panākt pēdējā piekrišanu priekšlikumam piedalīties varas maiņā, Nemiro izmantojis rupjus krievu valodas vārdus un mēģinājis ieinteresēt Feldmani ar labumiem, ko var iegūt domes priekšsēdētāja vietnieka amatā.

KNAB no Feldmaņa saņēma iesniegumu, kurā teikts, ka šogad 9. septembrī parlamenta telpās Rīgā Saeimas deputāti Valainis un Nemiro “personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās piedāvāja viņam kā kukuli Dobeles novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieka amatu par to, lai viņš, izmantojot savu dienesta stāvokli, apvienojoties ar pašvaldībā ievēlētajiem deputātiem, balsotu par neuzticības izteikšanu” tā brīža mēram Edgaram Gaigalim (Nacionālā apvienība).

Varas maiņa arī notika, vietā nākot Ivaram Gorskim (Zemnieku savienība), un Feldmanis, kuram bija izšķirošā balss, ieguva mēra vietnieka amatu, kuru gan ļoti drīz pameta.

Tā jau tās lietas kārtojas

No KNAB lēmuma izriet, ka, lai panāktu vēlamo balsojumu, Nemiro pēc tikšanās Saeimā rakstījis Feldmanim lietotnē WhatsApp un 27. septembrī viņi satikušies Rīgā kāda lielveikala stāvvietā. Šo sarunu noklausījās un ierakstīja KNAB.

“Amats uzreiz tev dod naudu. A savukārt ja tev ir vēl izpilddirektors cilvēks, ar kuru tu vari sazvanīties un sarunāties, tev vēl ir arī rokas novadā, tad tu vari, nu,” teicis Nemiro.

Citā sarunas fragmentā Nemiro paudis: “Bet man gribētos, lai tu būtu tur. Jo tu man esi pazīstams cilvēks. Es, piemēram, beigšu Saeimā darbu, es tev varēšu uzzvanīt. A, ja, piemēram, tu neesi pie amata, tev tur tie neko nedod, nu, tad tu, piemēram, sēdi bez naudas un bez jēgas, un paiet četri gadi.” Tāpat Nemiro paziņojis, ka “tev vienmēr ir jādomā tikai no tā labuma, kas ir tev”.

“Visiem jau gribas. Kaut kādi priekšsēdētāji tur, vēl amatiņi, (rupjš vārds). Un tur tas un šitas. Tā jau tās lietas arī kārtojas. Katram jau savam labumam jābūt ir,” Dobeles deputātu apgaismojis Nemiro.

Nemiro atrunas

Vaicāts par izteikumiem, kuri minēti sarunas atreferējumā, Nemiro aģentūrai LETA paudis, ka pagājis “pietiekoši daudz laika”, tāpēc viņš nevarot pateikt, vai ir lietojis tieši tādus vārdus.

Viņš apgalvo, ka sarunas konteksts bijis politisks un runājis atbilstoši tam, ka Feldmanis nekad iepriekš nav bijis deputāts. Nemiro viņam esot skaidrojis – ja deputāts ir opozīcijā, tad viņam ir ierobežotas iespējas, kamēr ar attiecīgu amatu domes koalīcijā iespējams īstenot savus solījumus vēlētājiem. Tāpat nepieciešama sadarbība ar pašvaldības izpilddirektoru, kurš ir kā novada valdes priekšsēdētājs, lai īstenotu vēlētājiem dotās apņemšanās.

“Netaisos pārkāpt likumu, bet uzzvanīt sev pazīstam cilvēkam ir pilnīgi normāli,” klāsta Nemiro. Sarunā minētais labums uzreiz nenozīmējot ko materiālu, bet politiskās dividendes, ko, piemēram, gūst domes priekšsēdētājs, pārgriežot paveikta projekta atklāšanas lentīti vai sakot uzrunu skolā, turpina Nemiro.