foto: Pexels.com
Zemkopības ministrija vērtē situāciju piena produktu tirgū
Sabiedrība
2021. gada 30. decembris, 12:27

Zemkopības ministrija vērtē situāciju piena produktu tirgū

Jauns.lv / LETA

Zemkopības ministrija (ZM) vērtē situāciju piena produktu tirgū un analizē pieejamos datus, lai varētu izstrādāt priekšlikumus adekvātam risinājumam, pavēstīja ministrijā.

Ministrija ir saņēmusi informāciju no Latvijas piensaimnieku centrālā savienības (LPCS) par situāciju piena produktu tirgū un grūtībām, ar kurām saskaras piena pārstrādes uzņēmumi.

LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka situācija piena pārstrādes nozarē izejvielu augsto izmaksu un energoresursu cenu kāpuma dēļ pašlaik ir traģiska, piena pārstrādātāji strādā zem pašizmaksas un iespējams vairāku uzņēmumu bankrots. Pēc savienības aplēsēm, nozares lielākie uzņēmumi patlaban cieš vairāku miljonu eiro zaudējumus.

LPCS aicina Ministru kabinetu rast iespēju šajā situācijā daļēji kompensēt nenosegtās, bet objektīvās izmaksas. Minimālais kompensācijas apjoms būtu 56 eiro uz vienu tonnu pārstrādātā piena.

Kopējās kompensācijas apjoms būtu aptuveni 2,4 miljoni eiro mēnesī. Potenciāli šāds atbalsts būtu nepieciešams par 2021. gada decembri, kā arī 2022. gada janvāri un, iespējams, februāri.

Piena pārstrādes koncerns "Food Union" norāda, ka 2021. gadā paaugstināja savu produktu pārdošanas cenu vidēji par 10%, taču joprojām kompānija nav spējusi kompensēt izmaksu pieaugumu, kas, visticamāk, ietekmēs cenu kāpumu arī turpmāk.

"Paredzams, ka pieaugošās izmaksas uz produktu ražošanu un attiecīgi pieaugošās produktu cenas plauktos atstās negatīvu ietekmi uz pirktspēju," prognozēja "Food Union" Latvijā ģenerāldirektore Irēna Holognaja. Viņa skaidroja, ka piena produktu cenas galvenokārt ietekmē augošās piena un piena izejvielu cenas, kā arī elektroenerģijas un degvielas cenas.