foto: LETA
Prezidents: migrantu spiediens uz Latvijas - Baltkrievijas robežu var pieaugt, taču "mēs šajā jautājumā neesam vieni"
Dzeloņstiepļu žogs uz Latvijas-Baltkrievijas.
Politika
2021. gada 22. decembris, 09:49

Prezidents: migrantu spiediens uz Latvijas - Baltkrievijas robežu var pieaugt, taču "mēs šajā jautājumā neesam vieni"

Jauns.lv / LETA

Latvijai ir jārēķinās, ka Baltkrievijas radītais migrantu spiediens uz mūsu valsts robežu var pieaugt, šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmai" vērtēja Valsts prezidents Egils Levits.

Politiķa skatījumā, pašlaik Latvijas robežas drošība ir nodrošināta, jo robežsargi atvaira nelegālos robežas šķērsotājus. Robežsardze strādā ļoti profesionāli, vērtēja prezidents.

Levits atzīmēja, ka Latvijai šajā jautājumā ir arī Eiropas Savienības un NATO atbalsts, un "mēs šajā jautājumā neesam vieni".

Vienlaikus Latvijas prezidents uzskata, ka Eiropas esošais migrācijas jomas regulējums ir novecojis un būtu jāmaina un jāpielāgo esošajai jaunajai situācijai, kad pasaules iepazinusi tādas jaunas agresijas formas kā hibrīdkarš.

Pagaidu žoga izbūve uz Latvijas-Baltkrievijas robežas

Lai kavētu nelegālo migratnu plūsmu, uz Latvijas-Baltkrievijas robežas tiek uzstādīts Slovēnijas Aizsardzības ministrijas dāvinātais pagaidu žogs.

gallery icon
51

Kā ziņots, Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts pagājušajā nedēļā Saeimā deputātiem norādīja, ka situācija uz robežas ir kļuvusi saspringtāka. Pārkāpēju plūsmas uz Baltkrievijas robežas ar Lietuvu un Polija pēdējās dienās būtiski samazinās un tagad Latvija varētu būt valsts, pret kuru nelegālās migrācijas spiediens, hidrīduzbrukums varētu būt vērsts intensīvākā apjomā.

Kā ziņots, kopš 10.augusta, kad pierobežā tika izsludināta ārkārtējā situācija, kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti vairāk nekā 3400 cilvēki.

Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī izsludinājusi ārkārtējo situāciju. Vasarā valdība to izsludināja no 11.augusta līdz 10.novembrim, bet vēlāk tā pagarināta līdz 10.februārim.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros kopš šā gada pavasara notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.