foto: LETA arhīvs (Sintija Zandersone)
Dumpis: omikrona paveids ar vislielāko varbūtību izraisīs jaunu Covid-19 saslimstības vilni Latvijā
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.
Sabiedrība
2021. gada 20. decembris, 15:22

Dumpis: omikrona paveids ar vislielāko varbūtību izraisīs jaunu Covid-19 saslimstības vilni Latvijā

Jauns.lv / LETA

Covid-19 omikrona paveids ar vislielāko varbūtību izraisīs jaunu saslimstības vilni Latvijā, prognozēja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dumpis skaidroja, ka "viļņa lielums" lielā mērā būs atkarīgs no tā, kādi būs valsts noteiktie ierobežojumi sabiedrībai un cik labi veiksies ar primāro un balstvakcināciju pret Covid-19.

"Situācija slimnīcās un mirstībā joprojām vislielākajā mērā būs atkarīga no vakcinācijas līmeņa. Atgādinu, ka omikrona kontekstā balstvakcināciju pēc noteikta laika varētu uzskatīt par absolūti nepieciešamu," norādīja infektologs.

Kā ziņots, veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pieļauj, ka, ņemot vērā gaidāmo straujo inficēšanos ar Covid-19 omikrona paveidu, jau nākamā gada janvāra sākumā Latvijā var tikt reģistrēti līdz 3000 ar vīrusu inficētie dienā.

Līdz šim Latvijā reģistrēti 32 omikrona gadījumi, tostarp piecos gadījumos inficēšanās notikusi uz vietas Latvijā.

"Par deltu vairākkārt lipīgākais omikrons izplatās milzu ātrumā, tas dubulto saslimušo skaitu ik pa divām līdz trim dienām, nevis nedēļām. Rietumeiropas valstis viena pēc otras tiek "slēgtas"," atzīmē Pavļuts, uzsverot, ka ir skaidrs, ka straujš saslimstības vilnis tuvākajās dienās sasniegs arī Latviju, bet nevar pateikt, cik smagi slimosim.