foto: PantherMedia / Sergii Kolesnyk
Krāpnieki auž tīklus, ļaunprātīgi izmantojot jauno filmu par Zirnekļcilvēku
Ilustratīvs.
Sabiedrība
2021. gada 20. decembris, 10:31

Krāpnieki auž tīklus, ļaunprātīgi izmantojot jauno filmu par Zirnekļcilvēku

Jauns.lv

15. decembrī ar nosaukumu "Mājupceļa nav" Latvijas kinoteātros nonāca jaunākā filma par Zirnekļcilvēku. Tā izraisīja ažiotāžas un minējumu vilni, it sevišķi kopš reklāmkadru pirmizrādes, kur bija redzamas vecās sejas. Ņemot vērā ar jaunāko Zirnekļcilvēka filmu saistīto kņadu, kibernoziedznieki ļaunprātīgi izmanto ieinteresēto skatītāju neuzmanību. "Mājupceļa nav" globālā pirmizrāde nav izņēmums, bet ir kārtējā pievilcīgā ēsma, lai izplatītu apdraudējumus un pikšķerēšanas lapas.

"Kaspersky" pētnieki novēroja pastiprinātu krāpnieku darbību pirms filmas pirmizrādes un atrada neskaitāmus pikšķerēšanas vietņu paraugus, kas paredzēti skatītāju bankas rekvizītu zagšanai. Lai varētu noskatīties jauno filmu par supervaroņiem, ļaudis tika aicināti reģistrēties un ievadīt kredītkartes informāciju. Pēc tam kibernoziedznieki noņēma naudu no kartes un ievāca maksājumu datus, bet filmas pirmspirmizrādes noskatīšanās nebija pieejama.

Filmas par supervaroņiem vienmēr piesaista milzīgu cienītāju uzmanību, un to reklāmkadri tiek sevišķi rūpīgi pētīti. Internetā klīst milzum daudz minējumu un baumu par "Mājupceļa nav". Piemēram, plaukst un zeļ ziņas, ka Zirnekļcilvēka lomā no attiecīgajām filmām atgriežas gan Tobijs Magvairs, gan Endrū Gārfīlds. Lai arī nav konkrētu pierādījumu, ka tā būs, pielūdzēji jau ir izveidojuši savus pieņēmumus. Lai veicinātu interesi par pikšķerēšanas lapām, krāpnieki izmanto nevis filmas oficiālos plakātus, bet gan cienītāju mākslas darbus, kuros attēloti visi Zirnekļcilvēka atveidotāji. Ar šādiem plakātiem kibernoziedznieki grib piesaistīt lielāku cienītāju uzmanību. 

Daudzi lietotāji mēģināja ne vien tiešsaistē noskatīties ilgi gaidīto "Mājupceļa nav" pirmizrādi, bet arī lejupielādēt filmu. Lieki piebilst, ka par jauno filmu ir nomaskētas ļaunprātīgas datnes. Lielākajā daļā izanalizēto gadījumu "Kaspersky" pētnieki konstatēja lejupielādētājus, kas spēj ieinstalēt citas nevēlamas programmas, bet bija arī reklāmprogrammatūras un pat Trojas zirgi — ļaunprogrammatūras, kas var ļaut kibernoziedzniekiem veikt lietotāja neatļautas darbības, piemēram, ievākt informāciju, modificēt datus vai traucēt datora darbību.

"Pašlaik pielūdzēju gaidas, šķiet, sit augstāku vilni nekā jebkurai citai filmai. Katram, kas jelkad ir aizrāvies ar Zirnekļcilvēku, ir savi pieņēmumi par filmām, ko kibernoziedznieki var izmantot. Aizmirsuši par kiberdrošību, skaitītāji steidz uzzināt jaunās filmas noslēpumus, un krāpnieki izmanto cienītāju mākslas darbus un reklāmkadru izgriezumus par ēsmu, lai liktu upuriem lejupielādēt ļaunprātīgas datnes un ievadīt bankas rekvizītus. Mēs aicinām lietotājus būt piesardzīgiem, apmeklējot lapas, un nelejupielādēt datnes no nepārbaudītām vietnēm," komentē "Kaspersky" drošības eksperte Tatjana Ščerbakova.

Lai nekļūtu par ļaunprogrammatūru un krāpšanas upuriem, "Kaspersky" iesaka lietotājiem rīkoties šādi.

  • Nenoklikšķiniet uz saitēm, kas sola filmu vai televīzijas seriālu pirmspirmizrādes noskatīšanos. Ja šaubāties par satura autentiskumu, sazinieties ar izklaides nodrošinātāju.
  • Pirms personas datu ievadīšanas pārbaudiet vietnes autentiskumu un filmu skatīšanai vai lejupielādēšanai izmantojiet tikai oficiālas, uzticamas tīmekļa lapas. Atkārtoti pārbaudiet URL formātus un uzņēmuma nosaukuma pareizrakstību.
  • Pievērsiet uzmanību lejupielādējamo datņu paplašinājumiem. Videodatnei nekādā ziņā nebūs paplašinājuma .exe vai .msi.
  • Izmantojiet nekļūmīgu drošības risinājumu, kas identificē ļaunprātīgus pielikumus un bloķē pikšķerēšanas vietnes.