foto: LETA arhīvs (Paula Čurkste)
IeM pārstāvis LGBT diskusijā: ministrija ir nopietni pievērsusies naida noziegumu problemātikai
Mārtiņš Šteins. Foto no 2020. gada piketa par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību.
Sabiedrība
2021. gada 10. decembris, 17:35

IeM pārstāvis LGBT diskusijā: ministrija ir nopietni pievērsusies naida noziegumu problemātikai

Jauns.lv / LETA

Iekšlietu ministrija ( IeM) ir "ļoti nopietni pievērsusies naida noziegumu problemātikai", šodien LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" apaļā galda diskusijā "Naida noziegumu un naida runas monitoringa 2021" apgalvoja IeM parlamentārais sekretārs Mārtiņš Šteins.

IeM informēja, ka Šteins piedalījās pasākumā, jo 10.decembrī tiek atzīmē starptautiskā cilvēktiesību diena.

Pasākumā "Mozaīka" prezentēja ikgadējo sociālo tīklu monitoringu par naida runu un naida noziegumiem. Pasākumā tika pārrunāts stratēģiskais darbs naida runas izpausmes pētīšanā, jaunas prakses darbā ar naida noziegumiem, kā arī apmācību metodes, lai skaidrotu naida runas un naida noziegumu būtību tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem.

Šteins klātesošos informēja, ka kopš šī gada augusta savu darbu pabeidza iekšlietu ministres izveidotā darba grupa, kuras laikā ir izstrādāti un iesniegti vairāki likumprojektu grozījumi.

"Esam uzlabojuši statistikas apkopošanu un pilnveidojuši policistu apmācības sistēmu par naida noziegumiem. Ļoti ceram uz citu ministriju un Saeimas kolēģu atbalstu, lai uzlabotu tiesisko regulējumu un pasargātu mazāk aizsargātās grupas gan reālajā vidē, gan internetā," pasākumā atzīmēja parlamentārais sekretārs.

2021.gada 30.jūnijā ar IeM rīkojumu tika izveidota darba grupa ar mērķi apzināt naida noziegumu problemātiku Latvijā, izvērtēt iespējamos šķēršļus naida noziegumu identificēšanā un atklāšanā, kā arī apzināt iespējamos rīcības virzienus iekšlietu jomā. Darbs notika trīs virzienos: datu kvalitātes uzlabošanā, praktiskās piemērošanas aspektos un juridisko aspektu pilnveidošanā.

IeM ir sagatavojusi un iesniegusi izskatīšanai Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas sēdē priekšlikumus iespējamiem grozījumiem Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā.