Sabiedrība
2021. gada 7. decembris, 21:30

RAKUS speciālisti skaidro, cik daudz pagaidām zināms par omikronu

Jauns.lv

Omikrona variants, kas izplatījies Dienvidāfrikas Republikā un konstatēts jau vairākās pasaules valstīs, ir lipīgāks un var kļūt par dominējošo, bet šobrīd nav informācijas, ka tas būtu bīstamāks, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) speciālisti.

RAKUS Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins skaidro, ka pētījumi par jauno omikrona variantu vēl notiek, bet skaidrs, ka omikrons ir lipīgāks par deltu. "Šim variantam ir spēja ātrāk izplatīties. Ja ir lipīgāks, tad skaidrs, ka kaut kādā brīdī var kļūt dominējošais. Tādēļ mūsu uzdevums ir pēc iespējas ilgāk šī varianta izplatīšanos ierobežot," teic Ņikišins.

Tikmēr Rīgas Stradiņa universitates profesors, RAKUS Ārstniecības padomes priekšsēdētājs Aivars Lejnieks norāda, ka pagaidām nav informācijas, ka omikrona variants būtu smagāks vai sarežģītāks. "Tieši pretēji - tam ir citas klīniskās izpausmes. Nav tik daudz apspriestā elpas trūkuma, nezūd garša, smarža, bet vairāk līdzinās gripai - muskuļu sāpes, vājums u.tml. Būtībā klasiska vīrusu infekcija. Pagaidām neesmu informēts arī, ka kāds pacients būtu nomiris. Tātad pagaidām no šādas bīstamības viedokļa informācijas nav."

Runājot par vakcīnu efektivitāti pret omikrona variantu, Lejnieks skaidro, ka vīrusa norisei tāpat vajadzētu būt vieglākai. "Izsaka varbūtību, ka vakcīnas varētu būt mazāk efektīvas, bet, ja ir pilna vakcinācija, īpaši ar trim potēm, tad šī vīrusa norise un smagums noritēs vieglāk. Jāsaka, ka gan "Pfizer", gan "Moderna" jau strādā pilnā sparā pie vakcīnas pilnveidošanas šim jaunajam variantam. Tā kā ļoti iespējams, ka pēc trim mēnešiem būs arī vakcīna omikrona paveidam."