Sabiedrība
2021. gada 3. decembris, 23:45

Covid-19 nodaļās strādājošie darbinieki varēs bezmaksas atpūsties viesu namā

Jauns.lv

Lai atbalstītu mediķus, kuri pārstrādājušies un izdeguši Covid-19 nodaļās, sabiedriskā labuma organizācija "Hospiss.lv" atsākusi līdzekļu vākšanu akcijai "Atelpa mediķiem", kuras ietvaros Latvijas viesu nami izmitinās ārstus, māsas un māsu palīgus. Tas ļaus viņiem kaut nedaudz atvilkt elpu un atpūsties no skarbās ikdienas, vēstīja Latvijas Televīzija.

Kovida pacientu aprūpe notiek pilnā aizsargtērpā, kas traucē darbam un sviedrē. "Tu svīsti, tu visas atlikušās stundas, kas jāpavada darbā, tu smirdi, es atvainojos, tu smirdi blakus tam pacientam. Tu gānies pats pie sevis. Manā uztverē vislielāko diskomfortu rada tas, ka tu nevari realizēt visas pacientu vajadzības pēc tā, kā esam mācīti," televīzijai norādīja Dainis Laugalis, kurš strādā Stradiņa slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrā.

Laugalis teica: "Tu nekad neesi drošs, vai neaiznesīsi [Covid-19 vīrusu] saviem radiniekiem. To mūsu nogurumu izjūt arī mājinieki, pārnāc pēc 24 stundām, negribas runāt, ieeja dušā, ej un guli. Šīs izdegšanas, noguruma epizodes kļūst smagākas, un uz darbu gribas iet aizvien retāk. Un nav arī personāla, kas strādā. Tikmēr virsmāsa ar putām uz lūpām lūdzas: "Vai tu nevari paņemt vēl vienu maiņu?""

Tā mēnesī tiek nostrādātas 240, 250 stundas. Piedāvāto iespēju – atpūtu laukos – feldšeris gaida un atzīst, ka iespēju uz trim dienām izrauties prom no darba labprāt izmantos.

"Hospiss.lv" apzinājis pirmos 30 mediķus, kuriem piedāvās doties uz kādu no viesu namiem. Prioritāte – tie, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem.

Iepriekšējās akcijas laikā trīs dienu atpūtu laukos izbaudīja 104 mediķi un 101 ģimenes loceklis. Daudzi brauc ar bērniem. Bet ir tādi, kuri vēlas atpūsties pilnīgi vieni. Līdz šim akcijā iesaistījās 23 Latvijas viesnīcas un viesu nami. Saziedoti 14 100 eiro.