foto: Evija Trifanova/LETA
Līvānu pusē dzīvojošajiem nav iespējas cienīgi sakopt mirušos
Ārkārtējā situācija Līvānu pusē izgaismojusi samilzušu problēmu, bet pašvaldībā to nesteidz risināt.
Novadu ziņas
2021. gada 6. decembris, 06:38

Līvānu pusē dzīvojošajiem nav iespējas cienīgi sakopt mirušos

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Jau ilgāku laiku Līvānu iedzīvotājiem ir jāpiedzīvo zināmas neērtības, izvadot pēdējā gaitā savus mirušos tuviniekus.

Pilsētā šobrīd faktiski nav vietas, kur aizgājējus sagatavot iezārkošanai, un īpaši šī problēma ir samilzusi tieši kovida epidēmijas laikā, jo blakus pilsētu slimnīcās to darīt vairs nav iespējams.

Morgs kļūst par noliktavu

Līvānu novadā ar apbedīšanas pakalpojumiem nodarbojas faktiski viens uzņēmums – SIA "Namejs", un tā vadītāja Sanita Lazdāne jau vairākkārt ir vērsusies novada domē, lūdzot šo jautājumu atrisināt. Savā iesniegumā viņa raksta: “Cilvēkam nomirstot mājās ikdienā un sevišķi ārkārtējās situācijas laikā, mūsu pilsētā nav vietas, kur to sagatavot iezārkošanai. Mēs maksimāli cenšamies šo procedūru nodrošināt mājas apstākļos, bet ne katram tas ir pieņemami un arī iespējams. Vēl pirms gadiem to varēja darīt Līvānu slimnīcā, bet tagad turienes morgs dokumentos pēkšņi ir pārtapis par noliktavu un pieejams vairs tikai slimnīcā mirušajiem pacientiem. Līdz ārkārtējai situācijai mums bija veiksmīga sadarbība ar Daugavpils un Jēkabpils slimnīcu morgiem, bet tagad tie ir pārslogoti un mēs tos vairs izmantot nevaram.”

Lazdāne "Kas Jauns Avīzei" stāsta, ka šo pakalpojumu varētu sniegt arī pilsētas kapu kapličā, taču tur nav iekārtots sanitārais mezgls ar ūdeni, kā arī apbedīšanas birojam būtu objektīvi nepieciešams iekļūt kapličā diennakts režīmā. “Cilvēki neizvēlas ne vietu, ne laiku, kad nomirt. Nesen bija situācija, kad nelielā dzīvoklī nomira vīrietis, kuram mājās bija vairāki nepilngadīgi bērni. Tad kā jūs iedomājaties apkopšanu un apmazgāšanu – uz pusdienu galda un mazu bērnu klātbūtnē? Sevišķi aktuāla šī problēma kļūst vasarā. Diemžēl par šo problēmu runājam jau četrus gadus, bet risinājuma tā arī nav.”

Cilvēku vajadzībām naudas nav

Lazdāne redz divas iespējas – vai nu Līvānu novadam būtu jāsakārto kapsētas morgs, vai nu jāatrisina jautājums ar Līvānu slimnīcu, kas ir pašvaldības paspārnē. “Šobrīd diemžēl šo slimnīcu vada nevis galvenais ārsts, bet gan vecākā māsa, un zinu, ka vienam otram, ar viņu sarunājot, pa blatam izdodas to vietu dabūt. Mēs esam gatavi par šo pakalpojumu oficiāli maksāt pēc konkrēti apstiprināta tarifa, kā darījām arī agrāk, bet izskatās, ka kādam tas nav interesanti. Nezinu, kāpēc, bet nevienā citā slimnīcā šādu problēmu nav,” stāsta Lazdāne. Slimnīcas morga saldētavā gan ir tikai divas vietas, taču kovidepidēmijas apstākļos mirušo ir vairāk, tāpēc arī kapličas labiekārtošana būtu ļoti nepieciešama. Lazdāne saka: “Šobrīd diemžēl ir tā, ka pašvaldībai pietiek naudas puķu dobju un skvēru ierīkošanai, kā arī dažādiem citiem pasākumiem, bet cienījamai cilvēku sagatavošanai pēdējai gaitai naudas nav. Par katru vizināšanos turp un atpakaļ uz blakus rajonu slimnīcām viņu vēlētājiem iznāk piemaksāt vismaz 70 eiro, un tā šajos apstākļos ir liela nauda. Novada izpilddirektors man pat aizrādīja, ka viņa vecomāti pirms nāves, lūk, varēja apģērbt šķūnītī. Manu tēvu un vectēvu varbūt arī tā izvadīja, bet šobrīd taču ir 21. gadsimts un arī to šķūnīšu pilsētā visiem nav.”
Pēc Lazdānes personiskās pieredzes, vidēji mēnesī aptuveni pieciem līdz desmit cilvēkiem šāds pakalpojums ir nepieciešams un pilsētas pašvaldībai būtu arī jādomā, kāds risinājums būtu izdevīgāks.

Līvānu pašvaldība nekādas problēmas situācijā nesaredz

Līvānu novada domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Indra Upeniece informēja "Kas Jauns Avīzi", ka Līvānu slimnīcā morga nav, bet tā ir tikai pagaidu uzglabāšanas vieta slimnīcā mirušajām personām, līdz brīdim, kamēr tiek izvēlēts pakalpojuma sniedzējs. Morga pakalpojums pieejams blakus pilsētās, jo Līvānu slimnīca ir I kategorijas un šādus pakalpojumus nesniedz. Arī konkurences padome ir norādījusi, ka pakalpojumus, ko varētu sniegt komersanti, piemēram, izveidot morgu, pašvaldībām nevajadzētu uzņemties, jo tā tiekot kropļots konkurences tirgus.

“Līvānu novada Draudzes kapsētā ir pašvaldības kapliča, kuras pakalpojums pieejams visu diennakti, un to var nokārtot, sazinoties ar kapsētas pārzini. Kapličā ir pieejamas aukstuma kameras, ko iespējams izmantot par Līvānu novada domes apstiprinātu tarifu – trīs eiro diennaktī. Tuvākajos gados pašvaldība plāno arī šīs kapličas pārbūvi un būs iespējams saņemt plašāku pakalpojumu klāstu,” saka Upeniece.

Diemžēl nesaņēmām atbildi, kā līdz tam laikam risināt mirušo cilvēku apkopšanu pirms iezārkošanas, un līvāniešiem atliek vien divas iespējas. Vai nu nemirt vispār un gaidīt kapličas izremontēšanu, vai apbērēt savus mirušos tuviniekus nemazgātus un gaidīt, kad blakus rajonu slimnīcas atsāks darbu normālā režīmā. Nekādus citus, kaut vai pagaidu, risinājumus pašvaldība diemžēl nepiedāvā.