Sabiedrība
2021. gada 26. novembris, 13:46

Šaubījās, bet tomēr izlēma par labu vakcinācijai. Divu sieviešu stāsti

Jauns.lv

Lēmums - vakcinēties vai nevakcinēties - nav nācis viegli, jo iezagušās šaubas, tomēr lēmums, visbeidzot, pieņemts, saprotot, ka saslimt var smagi un ka jāklausa infektologiem, nevis cilvēkiem, kuri nav šīs nozares speciālisti, tā savā pieredzē dalās pensionāre Rasma un peldēšanas trenere Dace.

"Es biju starp diviem krustuguņiem. Man divi bērni ir vakcinējušies, divi - nav. Un tad es pa vidu. Domāju, ko tad nu lai dara," manavakcina.lv publicētā video stāsta Rasma.

Viņa atklāj, ka pieņēmusi lēmumu vakcinēties, ņemot vērā, ka ir riska grupā. "Ņemot vērā manus gadus, iespējas ir visādas - slimnīcā nokļūt, slimības arī dažādas. Ar to jārēķinās. Ja tas vīruss mani noķer, ko tad es darīšu? Ja vakcinējas, tad tomēr drošāk."

Rasma norāda, ka dažiem apkārtējiem, kuri vakcinējušies, divas trīs dienas bijušas lielas temperatūras, bet tieši viņas gadagājuma ļaudīm nav bijušas nekādas blaknes.

Viņa norāda, ka pēc vakcīnas saņemšanas jutusies normāli, nav bijusi pat temperatūra.

Tikmēr Dace stāsta, ka sākumā bijusi pilnībā par to, ka jāvakcinējas, bet šaubas iezagušās "Facebook" publicētu sižetu un ierakstu dēļ.

"Es nebiju pret. Tā kā ir arī citas vakcīnas, tad domāju, ka arī šī ir OK. Taču pēc tam iezagās tādas šaubas - tieši no "Facebook" sižetiem. Tu redzi vienu, otru un tad vairs nesaproti, ko darīt. Parullē "Facebook" un redzi, ka informācijas ir ļoti daudz. Vienā brīdī tā kļūst arī ļoti agresīva, ka nevajag vakcinēties, jāgāž valdība, viss ir slikti. Tad gandrīz jau sāc aiziet tam līdzi, bet sāc domāt, kas ir kas."

Viņa norāda, ka palīdzējis tas, ka dzīvo viena, jo spējusi patstāvīgi pieņemt lēmumu, neviena mājinieka neietekmēta. "Es sapratu, ka vajag izanalizēt un skatīties uz profesionālo viedokli. Es neesmu līdz šim dzirdējusi nevienu infektologu, kurš būtu teicis, ka nevajag vakcinēties. Jā, dažādi dakteri runā daudz, viedokļu ir daudz. Es sapratu, ka es uzticēšos tieši profesionāļiem, kuri to ir mācījušies."

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmis ap miljons cilvēku jeb ap 53,1% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 903 000 iedzīvotāju, bet vēl ap 265 000 cilvēku ir saņēmuši "Johnson&Johnson" potes, kam atbilstoši valstī spēkā esošajam regulējumam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 1,17 miljonus jeb 62% no visiem valsts iedzīvotājiem. Rēķinot pirmās potes un "Johnson&Johnson" vakcīnas saņēmēju kopskaitu, tas šajās dienās sasniedzis aptuveni 1,26 miljonus cilvēku.