foto: EPA/Scanpix
Vai tiešām trešo poti nu var saņemt "faktiski visi"? Pārpratumi un apmulsums vakcinācijas punktos
2021. gada 24. novembris, 14:37

Vai tiešām trešo poti nu var saņemt "faktiski visi"? Pārpratumi un apmulsums vakcinācijas punktos

Jauns.lv

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” pastāstīja, ka šobrīd Latvijā Covid-19 balstvakcīnu varot saņemt “faktiski jebkurš iedzīvotājs virs 18 gadiem”.

Kā pavēstīja Kariņš, papildu vakcīnas devu var saņemt jebkurš pieaugušais pēc tam, kad ir pagājis noteikts laiks pēc pilna vakcinācijas kursa saņemšanas.

Arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapas sadaļā “Vispārīgi jautājumi par vakcīnām” teikts, ka papildu vakcīnas devu jeb balstvakcināciju drīkst saņemt visi pilngadīgie iedzīvotāji 8 nedēļas pēc “Janssen” vienas devas saņemšanas, kā arī 6-8 mēnešus pēc imunizācijas kursa noslēgšanas ar divu devu vakcīnām (Pfizer-BioNTech "Comirnaty", Moderna "Spikevax", AstraZeneca "Vaxzevria").

Šo informāciju sociālajā vietnē “Twitter” apstiprinājis arī Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Tie, kuriem kopš Covid-19 vakcinācijas kursa beigām pagājis noteikts laiks, šobrīd vietnē "Manavakcina.lv" jau novēro uzaicinājumus ierasties pēc papildus vakcīnas devas.

Papildu vakcīnas deva drīkst būt jebkura Eiropas zāļu aģentūras apstiprinātā vakcīna un tā drīkst atšķirties no sākotnējā vakcinācijas kursā saņemtās vakcīnas.

Tomēr, kā liecina daudzu balstvakcīnas devas kārotāju pieredze, ne vienmēr pie šīs papildu aizsardzības pret vīrusu iespējams tikt ir vienkārši.

Dodoties saņemt vakcīnu, nākas strīdēties

Lai gan SPKC publicējis informāciju, ka balstvakcināciju drīkst saņemt jebkurš, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu, joprojām spēkā ir arī Imunizācijas valsts padomes rekomendācija - cilvēkiem, kuri ir jaunāki par 30 gadiem un bez nopietnām blakusslimībām, balstvakcinācija visā populācijā nebūtu ieteicama.

Šķiet, ka pie šī ieteikuma stingri pieturas arī personāls atsevišķās vakcinācijas vietās.

Daudzi cilvēki, izdzirdot vēsti, ka jebkurš var tikt pie balstvakcīnas, steigušies uz vakcinācijas punktiem, dažiem tomēr paliekot bešā.

To, ka potēt ar balstvakcīnu vajadzētu ikvienu pieaugušo, kurš to vēlas un drīkst, vairākkārt apstiprina arī pats SPKC un Vakcinācijas projekta nodaļa.

Atbildot uz kāda "Twitter" lietotāja pieredzi, par balstvakcīnu cīnoties pat nedēļas garumā, Vakcinācijas projekta nodaļa norāda: "Vakcinācijas procesā ir iesaistīti simtiem cilvēku, algoritmi ir visiem vienādi un zināmi, taču gadās situācijas, kad rodas pārpratumi. Ja ir konkrēta informācija- to vienmēr pārrunājam ar konkrēto vakcinācijas veicēju nolūkā novērst pārpratumus nākotnē."

Citiem gan veicies labāk, un pie balstvakcīnas izdevies tikt bez liekiem paskaidrojumiem un runām.

Kādos gadījumos balstvakcinācija nav nepieciešama?

Kā liecina informācija SPKC mājaslapā, balstvakcinācija nav nepieciešama gadījumos, ja cilvēkam ir veikta primārā vakcinācija un ir bijis pozitīvs Covid-19 PCR tests (izņemot imūnsupresētus pacientus).

Kam balstvakcinācija ir īpaši ieteicama?

SPKC norāda, ka balstvakcinācija īpaši ir ieteicama:

  • cilvēkiem, kuriem ir ievērojami samazināta organisma imūnās sistēmas funkcionēšana (imūnsupresija) - sākot ar 28.dienu pēc pabeigta vakcinācijas kursa;
  • cilvēkiem, kuri ir vismaz 50 gadus veci (6 mēnešus pēc pabeigtas vakcinācijas un, ja nav slimojis ar Covid-19;
  • cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu (6 mēnešus pēc pabeigtas vakcinācijas un ja nav slimojis ar Covid-19);
  • sociālo aprūpes centru pilngadīgajiem klientiem (6 mēnešus pēc pabeigtas vakcinācijas un, ja nav slimojis ar Covid-19);
  • veselības aprūpes speciālistiem, kam ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan ar Covid-19 nevakcinētiem pacientiem (6 mēnešus pēc pabeigtas vakcinācijas un ja nav slimojis ar Covid-19);
  • "Janssen" vakcīnu saņēmušajiem (8-12 nedēļas pēc vakcinācijas, ja nav slimojis ar Covid-19).

Kā pieteikties balstvakcinācijai?

SPKC atgādina, ka balstvakcinācijai var pieteikties tikai tad, kad ir pagājis noteiktais laiks - vismaz 6 mēneši pēc otrās devas saņemšanas vai vismaz 8 nedēļas pēc "Janssen" vakcīnas.

Papildus devu vakcinācijai var pieteikties:

  • pie ģimenes ārsta,
  • pa tālruni 8989,
  • manavakcina.lv
  • ārstniecības iestādē,
  • vakcinācijas punktā.

Iedzīvotājiem ar būtiski novājinātu imūno sistēmu jāpiesakās:

  • pie ģimenes ārsta,
  • pie ārstējošā ārsta ārstniecības iestādē:
    • Rīgā - RAKUS, PSKUS, BKUS
    • citviet Latvijā - Vidzemes slimnīca, Daugavpils reģionālā slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, Rēzeknes slimnīca, Jēkabpils reģionālā slimnīca.

Trešās devas pieprasītākas par pirmajām

Jau ziņots, ka šonedēļ Latvijā vakcinēšanās pret Covid-19 ar trešo poti notiek aktīvāk nekā ar pirmo devu, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Otrdien potes pret Covid-19 saņēmušas vismaz 8942 personas, tostarp pirmo poti - 1499 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 4889 cilvēki, tostarp 718 cilvēki sapotēti ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati. Imunizācijas valsts padome gan arī pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu iesaka saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna".

Savukārt potēšanas apjoms ar trešo devu arī vakar apsteidzis vakcinēšanos ar pirmo devi - vakar 2554 cilvēki saņēmuši Covid-19 potes papildu devu imunitātes nostiprināšanai. Līdzīgi arī pirmdien vakcinēšanās ar trešo poti notika aktīvāk nekā ar pirmo. Visi minētie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi. Vakcināciju vakar veikusi 361 iestāde, bet visvairāk sapotēja "Veselības centru apvienība".