Kultūra
2021. gada 18. novembris, 19:30

Latvijai pasniedz svētku dāvanu - par ziedojumiem izgaismots Brīvības piemineklis

Jauns.lv

Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā, 18.novembrī plkst. 19.30 tika svinīgi izgaismots Latvijas tautas brīvības un vienotības simbols – Brīvības piemineklis. Kas reiz veidots un atjaunots par tautas ziedojumiem, valsts svētkos tiks gaismā celts par tautas līdzekļiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2018.gada nogalē domubiedru grupa bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera vadībā dibināja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu. Fonda mērķis bija nodrošināt Brīvības pieminekļa izgaismošanu – projekta izstrādi, projektēšanu un apgaismojuma uzstādīšanu.

Cilvēki apbrīno par ziedojumiem izgaismoto Brīvības pieminekli

Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā, 18.novembrī plkst. 19.30 tika svinīgi izgaismots Latvijas tautas brīvības un vienotības simbols – Brīvības piemineklis. Kas ...

gallery icon
71

Lai izgaismotu Brīvības pieminekli, fonds uzsāka labdarības kustību “Gaisma mūsu brīvībai!”, aicinot ikvienu ziedot un kļūt par brīvības gaismas draugu. Reiz celts un atjaunots par tautas ziedojumiem, piemineklis gaismā tiks celts par tautas līdzekļiem.

Šogad, 2021.gada 18.novembrī, fonda misija īstenota un Latvijai pasniegta dāvana – gaismā celts mūsu tautas brīvības un vienotības simbols.

Svinīgi atklāj Brīvības pieminekļa izgaismošanas projekta būvdarbu sākšanu

Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds šodien svinīgi atklāja projekta būvdarbu sākšanu.

gallery icon
52

Septiņu minūšu īpaši izgaismošanai radītas mūzikas un gaismas performance mijās ar stāstiem par Brīvības pieminekļa izgaismošanu un vēsturiskiem mirkļiem.

Brīvības piemineklī ietvertās vērtības atklājās gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Gaisma ir centrālais šī notikuma medijs, kam spēcīgs papildinājums ir Imanta Kalniņa dziesma “Mēs tie, kas ilgi tumsā dzīvojuši” jaunā aranžijā, ko veidojuši mūziķi Juris Vaivods, Uldis Cīrulis un Laima Jansone. Šis septiņu minūšu garais skaņdarbs skaniski ataino Brīvības pieminekļa sasaisti ar pagātnē radīto, laiku laikos apliecināto un šodienas stiprināto tautas likteņstāstu, atgādinot, ka mūsu personiskie un kopīgie vērtību pamati ir jātur dzīvi gan šodienā, gan tuvākā un tālākā nākotnē.

Klātienē Brīvības pieminekļa mākslinieciskā izgaismošana būs skatāma līdz pat plkst. 22.45, skaņas un gaismas performance septiņu minūšu garumā tiks atkārtota ik pa 15 minūtēm. Iedzīvotāji tiek aicināti būt sociāli atbildīgiem, nepulcēties un ievērot visus valstī noteiktos ierobežojumus saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību.

Brīvības piemineklis 2020.gada 11.novembrī

gallery icon
17

"Brīvības piemineklis ir Latvijas nākotnes stāsts par pagātnes notikumos atspoguļotām tautas pamatvērtībām. Līdz ar Brīvības pieminekļa radīšanu un atklāšanu 1935. gadā, dzima solījums tuvākajā laikā mūsu dzimtenes un brīvības simbolu izgaismot ar jaunākās tehnoloģijas aprīkojumu. Tas brīdis ir pienācis! Šī solījuma īstenošana šodien ir dāvana Latvijai un iespēja mūsu simbolam mirdzēt kā zvaigznei tumšākajās gada stundās”, stāsta režisors Juris Jonelis.

“Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds, atklājot Brīvības pieminekļa izgaismošanu, ir sasniedzis savu sākotnējo mērķi. Tomēr iesaistītie domu biedri turpinās darboties, lai risinātu citus jautājumus, kas saistīti ar Brīvības pieminekli – sekojot, lai tiktu pienācīgi nodrošināta Brīvības pieminekļa apsaimniekošana un sakārtota Brīvības pieminekļa apkārtne”, stāsta Brīvības pieminekļa izgaismošanas idejas autors Valdis Zatlers.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās