foto: Edijs Pālens/LETA
Palīgā mediķiem dodas gan diriģents, gan zemessargi
Neatliekamās palīdzības auto gaida pie Gaiļezera slimnīcas.
Sabiedrība
2021. gada 15. novembris, 06:34

Palīgā mediķiem dodas gan diriģents, gan zemessargi

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Smagajā kovida situācijā vissarežģītāk klājas slimnīcām, kur ļoti pietrūkst ne tikai mediķu, bet arī nekvalificēta darba veicēju. Tomēr ir atsaucīgi cilvēki, kas dodas palīgā pandēmijas frontes pirmajās līnijās. Veselības ministrijas aicinājumam brīvprātīgi pieteikties palīdzībai slimnīcās atsaukušies vairāk nekā 500 cilvēku.

Rīgas 2. slimnīcā, piemēram, par šoferi šobrīd strādā kordiriģents Haralds Lapiņš. Talsu slimnīcā Covid-19 slimnieku aprūpē iesaistījies Mārtiņš Ainis Roga, kurš 2015. gadā uzvarēja TV3 šovā “Lauku sēta”.

Aktīvs un drošs

Viņa profesionālā dzīve ir tālu no medicīnas, taču Mārtiņš uzticas zinātnei un ārstiem, kā liecina arī viņa ieraksti “Facebook”, bet tagad nolēmis ne tikai runāt, bet arī dot savu artavu pandēmijas mazināšanā un nu jau apsver iespēju studēt medicīnu.

Ikdienā Roga ir sezonas strādnieks, bet ziemā darba ir daudz mazāk. “Viņš ir pieteicies brīvprātīgi. Izskatās, ka ar ļoti lielu interesi, tāds aktīvs, nebaidās un drošs,” Rogas veikumu “ReTV” sižetā uzslavē Vitālijs Celms, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles virsārsts.

Domā iesaistīt samariešus

“Šobrīd šoferus un citus nekvalificētus darbiniekus nemeklējam. Trūkst tieši medicīniskā personāla. Visvairāk izjūtam medicīnas māsu trūkumu gan agrākajā ikdienā, bet īpaši tagad saspringtākos apstākļos. Gultu mums pietiek un, pateicoties valdības atbalstam, arī medicīnas tehnoloģijas ir,” “Kas Jauns Avīzei” pauž  Janita Veinberga, Stradiņa slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja.

Ja vajadzēšot palīdzību tīri praktiskās lietās, kuras nav saistītas ar pašu ārstniecību, visticamāk, slimnīca sadarbosies ar Samariešu apvienību. “Mums nodarbināt brīvprātīgos nav iespējams, nevaram individuāli sadarboties, tikai ar kādu labdarības organizāciju,” skaidro Veinberga.

Slimnīcā katrs rīts sākas ar skrupulozu plānošanu. Kur ir slēgta plānveida palīdzība, personāls nedodas dīkstāvē, bet tiek pārvirzīts darbā  tur, kur visvairāk nepieciešams. “Šobrīd tās ir kovida nodaļas, kur dodas palīgā no Oftalmoloģijas klīnikas, anesteziologi, visi, kuriem samazināts darba apjoms,” stāsta Veinberga.

Talkā dodas armijnieki

Līdzīgi ir arī citās slimnīcās – vienmēr nepieciešami ārsti, ierasti trūkst medmāsu, jo sevišķi tagad, un tāpat aicināti pieteikties sanitāri. Atsaucoties Veselības ministrijas lūgumam, atbalstu Rīgas slimnīcām sākuši sniegt karavīri un zemessargi. 1. un 2. slimnīcā četri zemessargi palīdz “pozicionēt pacientus” gultās, vest uz izmeklējumiem, izdalīt ēdienu, veikt citus saimnieciskos darbus.

Rīgas Austrumu slimnīcā diennakts režīmā pieci karavīri pilda dežūrtehniķu pienākumus, transportējot, uzturot un pieslēdzot medicīniskā skābekļa balonus, dienas režīmā otri pieci karavīri pilda dažādus citus palīgdarbus.

No privātā medicīnas sektora atsaukušies 85 darbinieki, kuri dosies palīdzēt slimnīcām tikt galā ar pārslodzi.