foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Rīta Panorāma"
"Nevakcinēšos, jo esmu dusmīgs uz valdību!" Danilāns nevar saprast "tik idiotisku teicienu"
Rīgas Stradiņa Universitātes Iekšķīgo slimību katedras profesors, gastroenterologs Anatolijs Danilāns.
Sabiedrība
2021. gada 9. novembris, 12:39

"Nevakcinēšos, jo esmu dusmīgs uz valdību!" Danilāns nevar saprast "tik idiotisku teicienu"

Jauns.lv

Rīgas Stradiņa Universitātes Iekšķīgo slimību katedras profesors, gastroenterologs Anatolijs Danilāns un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, ķīmiķis Ivars Kalviņš aicina ļaudis neticēt dažādiem mītiem, kas joprojām klejo sabiedrībā, neriskēt ar savu dzīvību un saņemt vakcīnu, ja tas vēl nav izdarīts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Zinātne ir attīstījusies. Daudzas vakcīnas ir izglābušas cilvēci no nāves. Tāpēc esam sadzīvojuši ar citām epidēmijām. Tikai tāpēc, ka cilvēki masveidā vakcinējās," Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" teic Danilāns.

Viņš arī uzskata, ka mediķiem, kuri piekrīt veikt viltus vakcināciju, nav vieta medicīnā. "Lai viņi strādā citur, lai iet par profesoriem vai kaut vai par valsts vadītājiem. Mediķi tā nedara. Es vēl nesaprotu ideju - nevakcinēšos, jo esmu dusmīgs uz valdību. Tik idiotisku teicienu es nevaru saprast! Tu vari dusmoties uz valdību, tu vari viņu lamāt, bet kāda saistība ar vakcinēšanos! Ej, vakcinējies un tad lamā valdību!"

Arī Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, ķīmiķis Ivars Kalviņš aicina neticēt dažādiem mītiem, kas joprojām klejo sabiedrībā. "Tie, kas apgalvo, ka vakcīnās ir inde, vielas, kas izsauc vēzi vai to, ka vakcīnas izmaina cilvēku iedzimtību, melo. Vakcīna nevar izmainīt cilvēka iedzimtību. Vakcīna tiek ievadīta muskulī. Muskuļa šūnas bērnus nedzemdē. Mūsu organismā visu laiku ir klātesoši vismaz 300 dažādu tipu vīrusi, kas visi ienes savus gēnus mūsu šūnās. Bet mūsu genoms tādēļ nemainās! Ja mēs runājam par "Pfizer" vai "Moderna" vakcīnām, tad tas gēns, kas tiek ievadīts, ir viens no 29 koronavīrusu gēniem. Tas ir uzrakstīts "valodā", kas nav pieņemama, lai iebūvētu šo ģenētisko informāciju mūsu genomā. Tiek ievadīts mRNS gēns, bet mūsu genoms ir rakstīts DNS formā," LTV skaidro Kalviņš.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā sapotēti 10 017 cilvēku, un apmēram katrs ceturtais saņēmis vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu, bet 1278 personas - "Johnson & Johnson" (J&J) meitasuzņēmuma ražoto vakcīnu, kurai nepieciešama tikai viena deva. Vēl 1323 cilvēki veikuši balstvakcināciju pret Covid-19, līdz ar to kopumā papildu vakcīnas devu saņēmuši 1,127% iedzīvotāju.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021. gada jūlija sākumā provizoriski bija 1 882 200 iedzīvotāju, tātad līdz šim kopumā vakcinēti apmēram 64% iedzīvotāju, bet vakcinācijas procesu noslēguši 56,75% iedzīvotāju.