foto: Shutterstock.com
Elektroinstalācijas drošība mājoklī - vai zini, cik bieži tā jāpārbauda?
Sabiedrība
2021. gada 4. novembris, 09:54

Elektroinstalācijas drošība mājoklī - vai zini, cik bieži tā jāpārbauda?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Jautā lasītājs: “Pirms dzīvokļa pirkšanas lūdzām sertificētu elektriķi izvērtēt elektroinstalāciju stāvokli dzīvoklī. Vizuāli liekas, ka pārējie dzīvokļi šajā mājā nav nesen remontēti. Vai likumā ir kāds noteikums, kas dzīvokļu īpašniekiem uzliek pienākumu pārbaudīt savas elektroinstalācijas?”

Atbild Olita Gedroica, “Latvijas Namsaimnieks” izpilddirektore

Šī ir ļoti aktuāla problēma daudzdzīvokļu mājās, it sevišķi tajās, kas celtas vēl padomju laikā vai deviņdesmito gadu sākumā. Novecojušas ir gan kopējās ēkas elektroinstalācijas, gan elektroinstalācijas dzīvokļos, turklāt iedzīvotāji turpina tās izmantot saslēdzot jaudīgas, mūsdienīgas elektroierīces, piemēram, veļas žāvētājus, fēnus, putekļusūcējus, kafijas automātus utml. Ļoti pareizi, ka pirms īpašuma iegādes, pircējs pārliecinās par elektroinstalāciju stāvokli dzīvoklī. Taču būtiski, ka ēkas elektroinstalācijas ir arī visu mājas iedzīvotāju atbildība!

Raugoties no likuma viedokļa - par daudzdzīvokļu ēkas koplietošanas elektroinstalāciju pārbaudi atbildīgs ir pārvaldnieks, savukārt par dzīvoklī esošo elektroinstalāciju pārbaudi atbildīgs ir dzīvokļa īpašnieks. Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā ir paredzēts arī sods par ugunsdrošības prasību pārkāpšanu, jo tieši īssavienojumi elektroinstalācijās vai to neatbilstoša ekspluatācija var rezultēties postošā ugunsgrēkā.

2020. gadā tikai gada pirmajos deviņos mēnešos vien notikuši 997 ugunsgrēki daudzdzīvokļu mājās. Pārsvarā gadījumu tie saistīti ar neuzmanīgu apiešanos ar uguni vai novecojušām elektroinstalācijām. Arī VUGD veiktajā pētījumā 71% aptaujāto norādīja, ka viņu mājoklī pastāv kāds ugunsnedrošs riska faktors – piemēram, nav pārbaudīta dzīvokļa elektroinstalācija, ir paradums smēķēt iekštelpās utml.

Reizi desmit gados – elektroinstalāciju pārbaude

Mājas apsaimniekotājs elektroinstalāciju pārbaudi koplietošanas telpās - kāpņu telpās, gaiteņos, pagrabā, bēniņos un citur veic regulāri. Tomēr dzīvokļa īpašnieku pienākums ir rūpēties par elektroinstalāciju pārbaudi savos dzīvokļos. Atbilstoši likumdošanai (Ministru Kabineta noteikumi Nr. 238, “Ugunsdrošības noteikumi” 56. punkts,) daudzdzīvokļu māju dzīvokļos un koplietošanas telpās elektroinstalācijas jāpārbauda reizi desmit gados, un to jāveic sertificētam elektriķim. 

Kam uzticēt?

Noteikti elektroinstalāciju pārbaude jāveic nekavējoties, ja dzīvoklī īslaicīgi pazūd elektrība vai ieslēdzot kādu elektroierīci tiek saņemts viegls strāvas sitiens – tie visi ir rādītāji, ka kādā vietā elektrotīklā ir pārslodze, kas jānovērš. Bīstamību rada slikti vai nepareizi veikti elektrības vadu savienojumi un nekvalitatīvi kontakti, vai remonts, kuru nav veicis sertificēts elektriķis. Ja dzīvokļa īpašnieks nav pārliecināts, kad pēdējo reizi veikta pārbaude viņa dzīvoklī, noteikti var sazināties ar mājas apsaimniekotāju un lūgt palīdzību šīs pārbaudes veikšanā. Mājas apsaimniekotājs piesaistīs sertificētu elektriķi, kas veiks visas nepieciešamās pārbaudes un vajadzības gadījumā arī remontdarbus.

Kā notiek elektroinstalācijas pārbaude dzīvoklī?

Vispirms elektriķis apseko dzīvokli un tajā esošo elektrosadali, sastāda dzīvokļa elektroinstalācijas shēmu. Tad tiek veikti elektroinstalācijas izolācijas pretestības mērījumi, pirms tam atslēdzot sprieguma padevi un atvienojot visas elektroiekārtas. Šie mērījumi parāda izolācijas bojājumu vietas un atbilstību normatīvajiem aktiem. Tad seko elektroiekārtu, zemējuma ierīču un zemējumvadu nepārtrauktības pretestības pārbaude, kā arī elektrosadalnes un tās kārbas apsekošana pie pilnas slodzes ar termokameru. Termokamera ar augstu precizitāti uztver siltumstarojumu un parāda to attēlā, kā rezultātā tiek noteikta elektrokontaktu sasilšanas pakāpe slodzes laikā, kā arī savienojumu un kontaktu sakaršana. Termogrāfiskie attēli tiek pievienoti pārbaudes aktam, kuru, uzraugošās instances var lūgt uzrādīt dzīvokļa īpašniekam plānveida pārbaudes laikā.

Atbildība par zaudējumiem – dzīvokļa īpašniekam

Latvijas Namsaimnieks” veic visas nepieciešamās un plānveida pārbaudes koplietošanas telpu elektrotīklos, taču ugunsdrošības noteikumu prasību un normatīvu ievērošana dzīvoklī ir katra īpašnieka atbildība un drošība. Ja gadījumā konkrētā dzīvoklī notiek ugunsnelaime, kas nodara kaitējumu citiem dzīvokļiem vai koplietošanas telpām, visus materiālos zaudējumu atbilstoši likumam sedz dzīvokļa īpašnieks. Līdz ar to ir ļoti svarīgi savlaicīgi parūpēties par elektroinstalāciju drošību savā dzīvoklī, apdrošināt savu mājokli un atbildīgi izturēties arī pret visas ēkas kopīpašumu. Piemēram, redzot, ka kāpņu telpā “raustās” elektrība dienasgaismas spuldzēs, uzreiz informēt mājas apsaimniekotāju. Piesardzība šādos gadījumos viennozīmīgi atmaksājas ilgtermiņa ēkas uzturēšanā un, protams, samazina neatbilstošas elektroinstalācijas ugunsgrēka risku. Tāpat, ja dzīvoklis ir apdrošināts un zaudējumi dzīvoklim radušies bojātas elektroinstalācijas dēļ, tad apdrošinātājam var būt tiesības neizmaksāt atlīdzību, ja dzīvokļa īpašnieks nebūs veicis likumā noteiktajā kartībā elektroinstalāciju pārbaudi.

“Latvijas Namsaimnieks” saviem klientiem piedāvā sertificēta elektriķa pakalpojumus, kurš veic elektroinstalācijas pārbaudi gan visā mājā kopumā, gan atsevišķos dzīvokļos, kā arī izsniedz atzinumu. Sertificēta elektriķa izsaukumu ir viegli pieteikt sazinoties ar “Latvijas Namsaimnieks” Klientu apkalpošanas centru pa tālruni: 22124444.