foto: LETA
Finanšu policija sākusi kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļiem "Rīgas satiksmes" darījumos par biļešu sistēmu
Sabiedrība
2021. gada 31. oktobris, 20:19

Finanšu policija sākusi kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļiem "Rīgas satiksmes" darījumos par biļešu sistēmu

Jauns.lv / LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu un muitas policijā ir sākts kriminālprocess par iespējamu izvairīšanos no nodokļiem "Rīgas satiksmes" (RS) darījumos par biļešu sistēmu, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņots, ka VID šovasar tika arestējis Rīgas sabiedriskā transporta elektronisko norēķinu sistēmas uzstādītāja un apkalpotāja SIA "Rīgas karte" kontus.

VID pārstāvji aģentūrai LETA tolaik pavēstīja, ka, veicot pievienotās vērtības nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa auditu kādā no Rīgas uzņēmumiem, dienests konstatējis pārkāpumus darījumos ar vairāk nekā 10 uzņēmumiem un attiecīgi aprēķinājis samaksu valsts budžetā 9,3 miljoni eiro apmērā.

Audita rezultātā VID pieņēmis lēmumu par izpildes nodrošinājuma līdzekļu piemērošanu, lai nodrošinātu audita lēmuma izpildi. Pievienotās vērtības nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa audits veikts par laiku no 2016. gada līdz 2018. gadam.

Audita atzinums ir slepens, un par pārkāpumu būtību nestāsta ne VID, ne RS, ne Rīgas domes vadība. Uzņēmums auditoru lēmumu pārsūdzējis VID ģenerāldirektorei Ievai Jaunzemei.

"Gribētos saprast līdz galam tomēr, par kādiem nodokļiem iet runa un kas tad nav samaksāts, jo patiesībā RS nav nodokļu parādu. RS ir pilnīgi visus nodokļus nomaksājusi un attiecīgi sodīt par nodokļu nenomaksu mēs neuzskatām, ka ir pamats," sacījusi RS valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa.

Kā atzīmē raidījums, ap 90% no uzrēķina veido darījumi ar RS meitas firmu, e-talona uzturētāju SIA "Rīgas karte". Tagad pirms 13 gadiem parakstītais līgums ar šo uzņēmumu ir beidzies un biļešu tirdzniecības izmaksas ir būtiski sarukušas.

Par RS un "Rīgas kartes" darījumiem VID Finanšu un muitas policijā sākts kriminālprocess pret sešiem uzņēmumiem par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielos apmēros. "Rīgas karti" VID pārbaudītajā periodā vadīja Francijas līdzīpašnieka pārstāvis Ēriks Morizūrs, Pāvels Tulovskis un partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs Aleksandrs Brandavs, kurš par notikušo komentārus nav sniedzis.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV) izteicies, ka lielākā problēma no jaunā kriminālprocesa varētu būt tā, ka tas var kalpot kā diskvalificējošs iemesls struktūrfondu naudas saņemšanai.

"RS ir ļoti sistēmisks uzņēmums. Mums Eiropa uzliek dažādus zaļos mērķus. (...) Ja RS nevarēs šo te naudu dabūt un elektrificēt transporta vienības, uzlabot sabiedriskā transporta infrastruktūru, tad pēc būtības visa valsts var dabūt maksāt lielas soda naudas," izteicies Ķirsis.

Kā atzīmē raidījums, jau šobrīd RS uz gadu nav tiesību pretendēt uz Eiropas naudu, jo stājies spēkā spriedums par negodīgu konkurenci mazgāšanas līdzekļu iepirkumos.

SIA "Rīgas karte" apgrozījums pērn bija 20,229 miljoni eiro, kas ir par 8,8% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa saruka par 15,5% - līdz 4,444 miljoniem eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

"Rīgas karte" ir 2007. gadā dibināts uzņēmums, kas izveidots, lai uzturētu Rīgas sabiedriskā transporta un autostāvvietu elektronisko norēķinu sistēmu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Rīgas kartes" akcionāri ir pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" un tehnoloģiju kompānija "Conduent". Kompānijas kapitālā 51% pieder "Rīgas satiksmei", bet 49% - Francijas uzņēmumam "Conduent Business Solutions".