foto: SPKC
Vai ir kaut nojausma, cik ļoti Covid-19 stacionēto un mirušo statistiku ietekmē antivakseri ar viltus sertifikātiem?
Sabiedrība
2021. gada 29. oktobris, 06:11

Vai ir kaut nojausma, cik ļoti Covid-19 stacionēto un mirušo statistiku ietekmē antivakseri ar viltus sertifikātiem?

Jauns.lv

Redzot Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) publicēto Covid-19 statistiku par vakardienu, šāds jautājums prātā ienācis daudziem. Dati par 27. oktobri tik tiešām nedaudz šokē – 64 mirušie, no kuriem deviņi bijuši vakcinēti.

Vakardienas statistika ietver sevī kārtējo anti-rekordu. Šoreiz attiecībā uz mirušajiem Covid-19 inficētajiem.

Situācija ar Covid-19 izplatību valstī krasi pasliktinās, mediķu palīgā saucieni ar katru dienu kļūst skaļāki un novērojams, ka nu jau arī politiskās skatuves bravūrīgākie populisti piepeši sākuši manevrēt projām no salīdzinoši covid-mierīgajos pavasara un vasaras mēnešos iekārotā un aplidotā elektorāta – vakcīnu skeptiķiem.

Tikmēr aktualitāti nezaudē problemātiskais viltoto digitālo Covid-19 vakcinācijas sertifikātu jautājums.

Jau iepriekš izskanējis, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) vien ir aizdomas par 100 gadījumiem ar viltotiem sertifikātiem. Birojs ir lūdzis iespēju jau izmeklēšanas laikā apturēt šādu sertifikātu sadarbspēju.

Vēl augustā Valsts policija (VP) ziņoja par vairākiem veselības aprūpē strādājošajiem, kuri varētu būt iesaistīti šādu QR kodu izkārtošanā antivakseriem par finansiālu atlīdzību. To skaits, nedēļām ritot, ir pieaudzis.

Šlesers protesta akcijā Rīgā pulcē vairākus simtus

Rīgas centrā partijas “Latvija pirmajā vietā” līderis Ainārs Šlesers rīko kārtējo protesta akciju, kurā sanākušie kritizē valdības politiku Covid-19 krīzes ...

gallery icon

Šādu sertifikātu anulēšana pagaidām norit bezcerīgi gausi – līdz septembra beigām bija anulēti vien 20 no 200 VP redzeslokā nonākušajiem digitālajiem Covid-19 vakcinācijas sertifikātiem.

Šis savukārt liek uzdot jautājumu – vai veselības aprūpē strādājošajiem ir kaut aptuvena nojausma, cik ļoti sertifikātu viltošana ietekmē tādu Covid-19 inficēto personu statistiku, kurām “uz papīra” ir sadarbspējīgs QR kods, kurš apliecina, ka iziets pilns potēšanās kurss.

Slimnīcas droši zina vien par atsevišķiem gadījumiem

Situāciju Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) ieskicē slimnīcas preses sekretāra Ilga Namniece.

Viņa norāda, ka šobrīd ir ne vairāk, ne mazāk kā divi gadījumi ar stacionētajiem Covid-19 slimniekiem, kurus nu izvērtē VP.

“Abos šajos gadījumos ir tuvinieku atzīšanās, ka saslimušajam un slimnīcā ievietotajam Covid-19 inficētajam ir viltots vakcinācijas fakts. Vienā no gadījumiem ir runa par gados jaunu personu, kura nu jau ir mirusi,” atklāj RAKUS pārstāve.

Namniece norāda, ka RAKUS stacionāru vadītāju un ārstu darba atvieglošanai ir izveidota un pieejama specifiska veidlapa, kurā iespējams apkopot visu būtisko informāciju par stacionētu Covid-19 slimnieku, kura stāvoklis rada aizdomas par iespējamu vakcinēšanās fakta viltošanu.

“Šajā dokumentā jābūt informācijai par veiktām analīzēm un ārstu viedoklim par konkrēto situāciju. Šī informācija pēcāk, ar RAKUS administrācijas palīdzību, nonāk pie likumsargiem,” skaidro Namniece.

Viņa gan piebilst, ka vakcinācijas viltošanas fakta atklāšana un pierādīšana likumsargiem ir neapskaužami grūts uzdevums.

Iesaistīto personu atzīšanās, protams, procesu paātrina, taču tas nebūt nenotiek īpaši bieži, kā liecina divi minētie gadījumi, kuri nu nonākuši RAKUS un VP redzeslokā.

Pie Stradiņu slimnīcas sastājusies NMPD automašīnu rinda

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā (PSKUS) drīzumā plānots atvērt vēl vienu uzņemšanas punktu, kas būs paredzēts tieši Covid-19 pacientiem, pastāstīja ...

gallery icon

Līdzīga situācija ir arī Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS).

“Oktobrī ārsti ir ziņojuši par diviem gadījumiem. Vienā gadījumā tuvinieki informēja ārstniecības personālu, ka sertifikāts ir viltots.  Ārsti pievērš uzmanību vakcinētam pacientam, kuram slimības gaita noris smagāk, nekā būtu jābūt pie pabeigtas vakcinācijas. Ja runājam par cilvēku, kuram nav papildus hronisku saslimšanu, kurš ir vēl gana spēcīgs – tomēr infekcijai vajadzētu noritēt daudz vieglāk,” informē PSKUS Komunikācijas daļas vadītāja Janita Veinberga.

Viņa uzsver, ka noteikti šis skaits šobrīd nav pārāk liels, drīzāk varot runāt par atsevišķiem gadījumiem: “Mūsu ārstus visvairāk uztrauc apstāklis, ka personas ar viltus vakcinācijas sertifikātiem ir pilnīgi neaizsargātas, jo, kamēr šis fakts nav atzīts, nav arī iespējas patiešām saņemt vakcīnu. Ja medijos izskanējušais par aptuveni 200 – 300 personām ar viltus sertifikātiem ir patiess, tas ir pārāk liels skaits, lai par to nesatrauktos.”

Turpretī Daugavpils reģionālās slimnīcas Sabiedrisko attiecību speciāliste Gundega Gronska norāda, ka šobrīd vienīgais kritērijs, pēc kura ārstniecības iestādē tiek šķiroti pacienti, ir medicīniskās indikācijas – slimības sarežģītība, formas smagums.

“Šobrīd slimnīcas medicīnas personālam nav laika pārbaudīt vakcinācijas sertifikāta viltojuma faktu vai veikt cita veida statistiku. Slimnīcas vadība uzskata, ka tā nav ārstniecības iestādes funkcija – par to būtu jāatbild attiecīgajiem dienestiem. Tiklīdz slodze slimnīcā samazināsies līdz tādam līmenim, ka mums ir iespēja iesaistīties kāda veida filtrēšanā vai to pārcels uz slimnīcas galveno funkciju, tad mēs pārbaudīsim visus vakcinācijas sertifikātus, salīdzināsim ar analīzēm utt. varēsim veikt arī cita veida statistiku,” piebilst slimnīcas pārstāve.

Iepriekš medijos arī izskanējis, ka saistībā ar aizdomām par viltotu digitālo Covid-19 sertifikātu VP vērsusies arī Liepājas reģionālā slimnīca.

Daudz vai maz?

SPKC dati liecina, ka septembrī (jaunākā publicētā informācija) Latvijā kopumā bijuši stacionēti 43 Covid-19 inficētie, kuriem bijis digitālais Covid-19 vakcinācijas sertifikāts un 15 vakcinēti Covid-19 inficētie miruši:

foto: SPKC

Patlaban nav pilnvērtīgas statistikas par to tieši cik izplatīta ir veiksmīga digitālo Covid-19 vakcinācijas sertifikātu viltošana, un, cik no šiem ļaudīm kādā brīdī ir kuplinājuši slimnīcās ievietoto vakcinēto Covid-19 pacientu skaitu.

Tas liedz iespēju izdarīt precīzus secinājumus, taču četri divu ārstniecības iestāžu pieminētie gadījumi (kuros ir pamatotas aizdomas par vakcinācijas fakta viltošanu) pret 43 vienā mēnesī kopumā stacionētiem vakcinētiem Covid-19 pacientiem vien ir 9,3%.

Latvijā Covid-19 pacientus (bez iepriekš minētajām slimnīcām) vēl stacionē: Vidzemes slimnīcā, Jelgavas pilsētas slimnīcā, Jēkabpils reģionālajā slimnīcā, Rēzeknes slimnīcā, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā (SIA “Balvu slimnīca”), Cēsu klīnikā, Kuldīgas slimnīcā, Tukuma slimnīcā, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Bauskas slimnīcā, Aizkraukles medicīnas centrā, Ludzas medicīnas centrā, Limbažu slimnīcā.

Zināms arī, ka notiek ārstniecības iestāžu pārprofilēšana papildus Covid-19 pacientu uzņemšanai.

Veselības ministrija nerimstot atgādina, ka absolūtajā vairumā gadījumu no Covid-19 mirst, un ar to smagi slimo nevakcinēti cilvēki.

Lieki piebilst, ka tas attiecas arī uz tiem, kuri par “vakcinētiem” nelegāli un par samaksu izvēlējušies kļūt tikai “uz papīra”.