Sabiedrība
2021. gada 27. oktobris, 05:43

Kā skan klusums vietā, kur nonākt negrib neviens. Kadri no Rīgas 1. slimnīcas Covid-19 nodaļas

Jauns.lv

Rīgas 1.slimnīcā darbu atsākusi nodaļa Covid-19 pacientu ārstēšanai, un tajā pirmie pacienti tika uzņemti jau aizvadītajā svētdienā. Jauns.lv piedāvā Rīgas domes sagatavoto ieskatu, kā ikdiena norit nesen atkal atvērtajā Covid-19 nodaļā, kur pašreiz izvietotas 25 gultasvietas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zināms, ka Rīgas 1. slimnīca pilnā apjomā turpina sniegt ambulatoros, plānveida stacionāros, diagnostiskos un rehabilitācijas pakalpojumus, bet slimnīcā noteikti papildu drošības pasākumi.

25.oktobrī slimnīcā darbu atsāka nodaļa Covid-19 pacientu ārstēšanai. Patlaban slimnīcā izveidotas 25 gultasvietas un to skaits šonedēļ tiks palielināts līdz 50. Veselības ministrijas plāns paredz, ka ar laiku gultu skaits Rīgas 1. slimnīcā tiks palielināts līdz 170.

Jauns.lv rīcībā esošajā videomateriālā redzama mediķu ikdiena nesen atkal atvērtajā Covid-19 nodaļā. Aizsargekipējums mediķiem ir jāmaina pēc katras palātas, neslēpj tur sastaptā mediķe.

foto: Ekrānuzņēmums

"Ir ļoti grūti. Tad, kad jau esi sasvīdis, tev vēl jāpārvelk pēc katras palātas viss ir," stāsta mediķe. "Ļoti daudzās devās lietojam dezinfekcijas līdzekļus, tāpēc mēs bieži smirdam pēc alkohola."

Tikmēr palātās redzami plaušu ventilatori, kas sagatavoti, lai palīdzētu elpot tiem, kuri saslimuši vissmagāk. Šobrīd slimnīcā esošos Covid-19 pacientus, saprotamu iemeslu dēļ, operatoram filmēt aizliegts.

“Ņemot vērā situāciju valstī, uzņemsim tos Covid-19 pacientus, kuri saņēmuši neatliekamo ārstēšanu intensīvās terapijas nodaļās citās slimnīcās,  turpinot nepieciešamo atbalstošo terapiju saistībā ar pacienta pamatslimību Covid-19 un blakus saslimšanām. Mūsu pamatdarbību, kas attiecas uz diagnostisko, ārstniecības, rehabilitācijas un īslaicīgas sociālās aprūpes pakalpojumu sniegšanu, Covid-19 pacientu ārstēšanas nodaļas izveidošana neietekmē. Izmantosim mūsu iespējas, lai atslogotu kolēģus klīniskajās universitātes slimnīcās,” skaidro Rīgas 1.slimnīcas valdes priekšsēdētāja, ārsts anesteziologs reanimatologs, transfuziologs Natālija Zlobina.

Covid-19 pacientu ārstēšanas nodaļā izbūvētas slūžas un dekontaktācijas telpas epidemioloģisko drošības pasākumu nodrošināšanai, pielāgota medicīniskā skābekļa sistēma un izbūvēts medicīniskā saspiestā gaisa pievads. Tika izstrādātas 27 tehniskās specifikācijas un izskatīti 78 piedāvājumi par piegādēm, kā rezultātā noslēgti 13 līgumi. IT tīkls pielāgots iespējām pieslēgties medicīniskajām iekārtām katrā palātā. Rīgas 1.slimnīca pieslēgta pie NMPD operatīvo datu paneļa, lai nodaļa spētu ziņot par brīvajām gultām un pacientu stāvokli. Slimnīcas informāciju sistēma papildināta ar Stacionāra moduli, organizētas apmācības to lietošanā.

Pie Stradiņu slimnīcas sastājusies NMPD automašīnu rinda

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā (PSKUS) drīzumā plānots atvērt vēl vienu uzņemšanas punktu, kas būs paredzēts tieši Covid-19 pacientiem, pastāstīja ...

gallery icon
18

Zināms, ka šobrīd stacionāros ārstējas 1463 Covid-19 pacienti, no kuriem 1291 ir ar vidēji smagu slimības gaitu bet 172 ar smagu slimības gaitu.

Otrdien valdības sēdē veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) atzina, ka dienas vai divu laikā stacionēto Covid-19 pacientu skaits sasniegs 1500.

Veselības ministrijas apkopotā informācija liecina, ka vairākos stacionāros, kur atvērtas gultas Covid-19 pacientiem, tās ir pilnībā aizpildītas. Šāda situācija ir Balvu slimnīcā, Ludzas medicīnas centrā, Kuldīgas un Bauskas slimnīcā, Cēsu klīnikā un Strenču psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Vairākos stacionāros - Kuldīgā, Balvos, Tukumā un Liepājā - 100% noslodze ir arī Covid-19 intensīvās terapijas gultām.

Visos reģionos, izņemot Vidzemi, Covid-19 pacientiem pielāgoto gultasvietu noslodze pārsniedz 80%. Lielākā tā ir Latgales slimnīcās, sasniedzot 93%.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās