Sabiedrība
2021. gada 25. oktobris, 22:46

Pastāv aizdomas, ka daļa nevakcinēto nepamatoti ņem darba nespējas lapas

TV3 ziņas

Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas netipiski daudz darbinieku pēkšņi paņēmuši darba nespējas lapas, saka uzņēmēji dažādās nozarēs. Esot aizdomas, ka ar ilgstošo darba nespējas lapu paņemšanu pret Covid-19, nevakcinētie vēlas izvairīties no aizsūtīšanas neapmaksātā dīkstāvē, vēsta TV3 Ziņas.

Rezultātā tiem, kas darbu turpina, un tie ir vakcinētie, nesamērīgi palielinoties darba slodze. "Tas attiecīgi uzreiz darba devējiem uzliek papildu finansiālo slogu, jo veidojas virsstundas un trūkst darbinieku, kas var izpildīt visus vajadzīgos pienākumus.

Darba likums ir diezgan neelastīgs šajā jautājumā, virsstundas ir jāapmaksā 100% apmērā, un darba devējam tas ir liels slogs," saka Latvijas Darba devēju konfederācijas darba tiesību ekspertsJānis Pumpiņš.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijā gan noraida minējumus, ka ārsti nepamatoti izsniegtu slimības lapas. "Nē, mums tā nav bijis! Nevaru jums neko komentēt. Es domāju, ka katrs dakteris strādā godprātīgi. Ja ir pamatots, tad arī to darba nespējas lapu dod," norāda Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide.

Taču lūgumus izvērtēt piešķirto darba nespējas lapas pamatotību saņem uzraugošā Veselības inspekcija. Vairākiem darba devējiem radušās aizdomas, ka pārāk liels skaits strādājošo vienlaikus paņēmuši darba nespējas lapas.

Piemēram, vienā gadījumā 11, bet otrā gadījumā 13 darbinieki. 
"Darba devēji to saista ar darbiniekam izteiktu brīdinājumu par vakcinācijas nepieciešamību. Šobrīd Veselības inspekcija saņem daudz vairāk iesniegumu sakarā ar darbnespējas lapu pamatotību. Ņemot vērā iesniegumu skaitu, pagarinās to izskatīšanas laiks.

Ja tiek konstatēti pārkāpumi darbnespējas lapu izsniegšanas kārtībā, ārstu var saukt pie administratīvās atbildības. Šādos gadījumos darba nespējas lapu anulē, un personai, kurai tā tika izsniegta ir neattaisnots darba kavējums," pauž Veselības inspekcijas pārstāve Elīna Ermansone.

Šo darbu nespējas lapu pamatotību izvērtējums vēl ir procesā. Soctīklos rodamas aizdomas, ka šādi izvairās no vakcinācijas arī, piemēram, pat daļa mediķu un bērnudārzu audzinātāji. Lai līdz tam nenonāktu vēl arī citās nozarēs pēc būtības, loma ir darbinieku arodbiedrībām.

Piemēram, Sakaru darbinieku arodbiedrība, kas pārstāv pasta un loģistikas nozarē strādājošos, ar iekšējo, skaidrojošo komunikāciju veicina cilvēku izvēli par labu vakcinācijai, mazina to bailes.

Ja darba devējs ir informējis darbinieku, ka pienākumu veikšanai nepieciešams vakcinācijas sertifikāts, darbinieka pienākums ir uzsākt vakcināciju ne vēlāk kā 10 dienu laikā no minētās informācijas saņemšanas.

Ja darbinieks vakcināciju nav pabeidzis noteiktajā termiņā, publiskajā sektorā līdz 15. novembrim, darba devējs drīkst strādājošo atstādināt no darba vai amata pienākumu veikšanas bez algas saglabāšanas.