foto: Andrejs Baburovs/LETA
Dīvainais luterāņu paziņojums lokdauna laikā: kamēr citas Baznīcas aicina ievērot ierobežojumus un vakcinēties, luterāņi “laipo”
Atšķirībā no citām lielākajām Baznīcām Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca publicējusi visnotaļ dažādi interpretējamu paziņojumu sakarā ar lokdauna ievērošanu savas konfesijas dievnamos.
Sabiedrība
2021. gada 26. oktobris, 05:49

Dīvainais luterāņu paziņojums lokdauna laikā: kamēr citas Baznīcas aicina ievērot ierobežojumus un vakcinēties, luterāņi “laipo”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Saistībā ar Covid-19 pandēmijas dēļ izsludināto mājsēdi un komandantstundu, kad aizliegtas arī publiskas reliģiskas darbības, tostarp dievkalpojumi, Latvijas lielāko konfesiju vadība publicējusi norādes saviem sekotājiem. Ja visas lielākās Latvijas tradicionālās Baznīcas pēc būtības aicina ievērot drošības pasākumus, sekot mediķu norādēm un vakcinēties, tad Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca publicējusi visnotaļ nekonkrētu un dažādi tulkojamu “skaidrojumu” savām draudzēm.

Pareizticīgie, baptisti un katoļi savā “baznīcas valodā” vai Tieslietu ministrijas “likuma valodā” skaidri un saprotami ticīgajiem izskaidro, kā šajā lokdauna laikā būs un kā jārīkojas, bet Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas (LELB) bīskapi publicējuši kopīgi “samudžinātu” tekstu, kuru prezentē kā “nedaudz “vieglajā valodā” adaptētu Tieslietu ministrijas skaidrojumu”.

Patiesībā tajā no “vieglās valodas” nav ne smakas, viss ir pārāk nekonkrēti un pārprotamām filozofiskām sentencēm pārsātināts, kas it nebūt nelīdzinās pēc juridiska dokumenta izskaidrošanas “saprotamā valodā”, kā bīskapi vēstules ievadā to uzsver.

Tā vietā, lai pa punktiem izskaidrotu Tieslietu ministrijas norādījumus, LELB pēc būtības publicējusi dažādi interpretējamu “sprediķi”.

Jauns.lv iepazīstina ar Latvijas lielāko Baznīcu norādēm un uzsaukumiem saviem ticīgajiem šajā lokdauna laikā.

Luterāņi: kovidskandālā ierautā Liepājas mācītāja Bitāna atklāsmes un bīskapu laipošana

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Luterāņu bīskapu paziņojumā teikts: “Ar lielām raizēm jāredz, ka atšķirīgie pandēmijas jautājumos atsvešina cilvēkus un irdina gan baznīcas, gan pat ģimeņu kopību.”

LELB savā mājaslapā publicējusi “Bīskapu kolēģijas vēstuli, pārdzīvojot ārkārtas situācijas laiku”, ko parakstījuši visi trīs kalpojušie LELB bīskapi - arhibīskaps Jānis Vanags, Daugavpils bīskaps Einārs Alpe un Liepājas bīskaps Hanss Martins Jensons (šo tekstu nav parakstījis emeritētais (pensionētais) Liepājas bīskaps Pāvils Brūvers).

Tā vietā, lai skaidri un gaiši uzskaitītu, kas jādara, šajā vēstulē “nedaudz “vieglajā valodā” adaptētajā Tieslietu ministrijas skaidrojumā” nekonkrēti pievērsta “uzmanība punktiem, kuri skar mūsu dzīvi un kalpošanu”.

Tekstā izskan mazliet slēpts pārmetums gan draudzēm, gan valdībai. Piemēram, draudzēm pakratīts ar pirkstu, ka tās nav ņēmušas vērā iepriekš noteiktos aizrādījumus epidemioloģiskās drošības pasākumu laikā un mēģinājuši tos “radoši ignorēt”. Tas novedis pie tā, ka nu “Veselības ministrija prasa stingrus, vienkāršus, saprotamus aizliegumus, kurus nevarētu radoši ignorēt”.

Bet valdība neesot ieklausījusies baznīcu vadītāju vēlmē “panākt vairāk brīvības dievkalpojumiem un svētdarbībām”: “Uz mūsu argumentu, ka nav taču novērots, ka no baznīcām un dievkalpojumiem būtu sākušies slimības uzliesmojumi, Veselības ministrijas pārstāvis atbildēja, ka pašlaik puse saslimušo nezina, kur aplipuši. Tas varētu būt noticis arī baznīcā.”

“Tas nozīmē, ka zināmu laiku būs jākalpo vēl grūtākos apstākļos,” norāda bīskapi, savā vēstulē konkrēti nenorādot, kādi būs šie vēl “grūtākie apstākļi”.

Tai pašā laikā luterāņu bīskapi kā skaidrojošu tekstu publicē Liepājas svētās Annas draudzes mācītāja Jāņa Bitāna pārdomas, kurās pēc būtības aicināts ievērot vienādu attieksmi gan pret vakcinētajiem, gan nevakcinētajiem un visu atstāt Dieva rokās: “Jautājumā par labiem nodomiem un tīru sirdsapziņu, kā nu katram rīkojoties, paliksim iecietībā cits pret citu, laipnībā un panešanā! Mīlēt otru vienprātībā ir viegli, bet tas, kas mums maksā grūtumu, ir vērtīgāk!

Pieminēsim, ka pat, ja nespējam pieņemt otra viedokli vai to akceptēt, ka Dievs ir žēlīgs visiem.”

Jāatgādina, ka Jānis Bitāns pagājušā gada Lieldienās bija ierauts skandālā par “slepenā nakts dievkalpojuma” vadīšanu Annas baznīcā, kurā, neraugoties uz pulcēšanās aizliegumu, aiz slēgtām durvīm esot piedalījušies desmitiem cilvēku, arī toreizējais Liepājas mērs Jānis Vilnītis. Abiem toreiz nācās pamatīgi taisnoties un skaidroties ar policiju, kurai gan nekādus pulcēšanās ierobežojumu pārkāpumus neizdevās atklāt.

Skandalozais slepenais nakts dievkalpojums Liepājas svētās Annas baznīcā:

Par to, ka atsevišķu baznīcu cilvēku “laipošana” kovidjautājuma sakarā var slikti atspēlēties, kādā interneta komentārā minējis teologs Indulis Paičs, kurš pērnvasar negaidīti pārtrauca kalpošanu Rīgas Lutera draudzē: “Ja cilvēki, kuri sakās sekojam Kristum, sludina melus (ka vakcīnas ir bīstamas), ja kristieši nelieto galvu, lai saprastu, ka vienīgā alternatīva ir mokoši ierobežojumi tik ilgi, kamēr lēni (un bīstami) visa sabiedrība izslimos šo slimību vai arī strauja daudzu tūkstošu nāve - tad kāda gan mums ir cerība?

Cerība ir Dievs, bet ne šādi cilvēki - kuri izplata viltus ziņas un pēc tam, ka viņiem aizrāda, sāk sūdzēties par to, cik smagi tiekot “vajāti” savu “uzskatu” dēļ.

Es domāju, ka tieši tāds liktenis sagaida lielu daļu kristīgo draudžu Latvijā – tām nav nākotnes, ja tās negrasās mainīt savu domāšanu un atgriezties uz patiesības ceļa (un šoreiz nav runa par patiesību kā doktrīnu, bet par spēju atzīt realitāti, kas ir acu priekšā).”

Savukārt otras latviešu luterāņu Baznīcas – LELB Pasaulē, kura izveidojusies no tā dēvētās “trimdas baznīcas” – Latvijas apgabals publicējis skaidru un nepārprotamu paziņojumu:

“Svarīga ir arī ticība zinātnei, medicīnai un tam, ka mēs katrs esam atbildīgi par to, lai mūsu mīļajā Latvijā valdītu miers, veselība un labas attiecības cilvēku starpā. Mēs aicinām vakcinēties mūsu draudzes cilvēkus un tos, kas to jau ir izdarījuši, aicinām mudināt citus cilvēkus savā apkārtnē to izdarīt. Mērķis mums visiem ir kopīgs – lai varam satikties bez maskām un ierobežojumiem, un dzīvot savu dzīvi tālāk ar prieku un veseli. Un, protams, tikties dievkalpojumos! Lai jums visiem laba veselība, Dieva Gara klātbūtne un mierīga sirdsapziņa!”

Katoļi: par “galveno” baznīcu kļūst Siguldas dievnams

foto: sigulda.lv
Lokdauna laikā katoļi ikdienu sociālajos tīklos var vērot dievkalpojumus no Siguldas katoļu baznīcas.

Romas katoļu baznīca publicējusi izsmeļošu skaidrojumu “Kā apmeklēsim dievnamus un piedalīsimies dievkalpojumos līdz 15. novembrim?”, aicinot ticīgos dievkalpojumos piedalīties attālināti, izmantojot interneta, radio un televīzijas tiešraides, kaut arī dievnami individuālajiem apmeklējumiem drīkst būt atvērti no pulksten 6.00 līdz 19.00.

Interesanti, ka šajā ārkārtējās situācijas laikā par Latvijas katoļu “galveno” dievnamu kļūs Siguldas baznīca, jo tieši no tās ikdienu internetā (Latvijas katoļu Baznīcas “Facebook” un “YouTube” kontos) tiks pārraidīti dievkalpojumi (protams, ka pārraidījumi būs arī no citām svētvietām, bet ne tik bieži). Katoļu baznīcas informācijas centrs norāda: “Tieslietu ministrija skaidro, ka dievkalpojuma noturēšana, ko veic garīgais personāls savu pienākumu ietvaros, bet nepulcina uz to draudzi, nav uzskatāma par reliģisko darbību, kas veicama pulcējoties.

Tādējādi saglabājot iespēju veikt individuālos reliģiskās darbības veikšanas vietu apmeklējumus, bet rūpējoties arī par iespējami drošāku vidi, ir noteikts, ka reliģiskās darbības veikšanas vietā var atrasties tikai individuālie apmeklētāji (vai personas no vienas mājsaimniecības). Individuālie apmeklētāji vai personas no vienas mājsaimniecības stingri ievēro noteikumus par sejas masku lietošanu un sociālo (fizisko) distancēšanos, kā arī iespējami ierobežo (saīsina) apmeklējuma laiku, iespēju robežās nepārsniedzot 15 minūtes.”

Te jānorāda, ka kristiešiem apmeklēt baznīcu pirmām kārtām ir svarīgi tamdēļ, lai saņemtu Svēto Vakarēdienu un izsūdzētu grēkus.

Pareizticīgie: kancele antivakseriem liegta

foto: Edijs Pālens/LETA
Latvijas pareizticīgo vadītājs, metropolīts Aleksandrs stingri norādījis, ka dievnamā antivakseri savu mācību sludināt nedrīkst.

Latvijas pareizticīgā Baznīca (LPB) savā paziņojumā ticīgajiem, atkārtojot jau publicētos Tieslietu ministrijas norādījumus, uzsver: “Ieklausīsimies medicīnas un veselības aprūpes darbinieku aicinājumos.”

Savukārt LPB vadītājs, metropolīts Aleksandrs, ir daudz tiešāks un teic, ka antivakseriem sludināšana dievnamā ir liegta: “Svētot mediķu darbu un lūdzoties par viņu stiprināšanu, aicinot savu draudzi sekot veselības aizsardzības iestāžu rekomendācijām un padomiem, LPB nekad un nekur neaicina savus ticīgos atteikties vai izvairīties no vakcinācijas vai citām medicīniskajām darbībām, kas rekomendētas saistībā ar epidēmiju. Baznīcas amvons (pareizticībā – paaugstinājums no kura tiek lasīti Svētie Raksti vai teikts sprediķis) pēc būtības nevar un nedrīkst tikt izmantots aicinājumiem pret vakcināciju. Baznīcas sprediķa būtība – tā ir labās vēsts sludināšana par pasaules Pestītāju Kristu, par cilvēku dzimuma glābšanu, par ticību, par mieru, par mīlestību un labiem darbiem.”

Baptisti: neapmeklējiet dievnamus!

foto: Ieva Lūka/LETA
Latvijas baptistu draudžu savienība aicina ievērot ārkārtējās situācijas laikā noteiktos ierobežojumus.

Latvijas Baptistu draudžu savienība savā aicinājumā neizvērš garas diskusijas, bet skaidri un gaiši savā īsajā paziņojumā citē Tieslietu ministrijas ieteikumu:

“Ikviens ir stingri aicināms vakcinēties, palikt mājās un neapmeklēt dievnamus, lai rūpētos par sabiedrības veselības drošību un mazinātu inficēšanās risku sev un citiem cilvēkiem.”

Tieslietu ministrijas paziņojums

Jauns.lv jau rakstīja, ka Tieslietu ministrija baznīcām atgādinājusi par nepieciešamību ievērot epidemioloģiskās drošības prasības.

Tas nozīmē, ka līdz 14. novembrim Latvijas dievnami var būt atvērti tikai no pulksten 6.00 līdz 19.00 tikai individuāliem apmeklējumiem un ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības. Tāpat dievnamos ir jāievēro divu metru distance un jālieto mutes un deguna aizsegs.

Dievnamā uz vienu personu ir jānodrošina ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no pieejamās telpas platības, nepārsniedzot 20% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj apmeklētājiem pieejamā telpu platība un infrastruktūra.

Visas reliģiskās organizācijas aicinātas, ņemot vērā Covid-19 infekcijas izplatību, dievkalpojumus translēt attālināti, lai samazinātu cilvēku kontaktēšanos.

Dažādu ceremoniju norise un drošības normas (skaidro Tieslietu ministrija):