foto: Shutterstock
Pētījumā aprēķināts, cik naudas nepieciešams, lai pieticīgi iztiktu
Sabiedrība
2021. gada 25. oktobris, 06:59

Pētījumā aprēķināts, cik naudas nepieciešams, lai pieticīgi iztiktu

Kas Jauns Avīze

Rīgā izdzīvošanai vienam strādājošajam vajadzīgi 423,27 eiro mēnesī, viena pensionāra mājsaimniecībai laukos – 362 eiro, aprēķināts jaunā pētījumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Labklājības ministrija kopā ar pētniekiem izstrādājusi mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžetu – rādītāju, kas atspoguļo reālos, pašreizējai situācijai atbilstošus mājsaimniecību izdevumus jeb patēriņu.

Pētījumu īstenoja SIA "Projektu un kvalitātes vadība" un SKDS sadarbībā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu BIOR, kas izstrādāja pārtikas groza saturu.

“Esam ieguvuši Latvijas sabiedrības šī brīža uzskatu par pieņemamu dzīves līmeni, kas tālākās politikas veidošanai būs noderīga analītiska vērtība,” norāda labklājības ministrs Gatis Eglītis.

Relatīvo izdevumu budžets veidots no divām daļām – pārtikas groza un nepārtikas izdevumu kategorijām – un aprēķināts dažādiem mājsaimniecību tipiem atkarībā no dzīvesvietas. Tas nozīmē, ka viens vidējais rādītājs nav noteikts, jo šī summa neatspoguļotu vairuma mājsaimniecību vajadzības.

Summas var atšķirties vairāk nekā par 150 eiro mēnesī. Piemēram, vienam darbspējas vecuma cilvēkam Rīgā ir 423,27 eiro mēnesī, viena pensionāra mājsaimniecībai laukos – 362,41 eiro mēnesī, ģimenei ar vienu bērnu vecumā no 15 līdz 17 gadiem, kura dzīvo citā pilsētā, nevis Rīgā – 797,64 eiro.

Budžeta izstrādē iesaistīta arī sabiedrība – cilvēki, kuri raksturoja savas ģimenes situāciju, stāstot gan par saviem reālajiem izdevumiem dažādām vajadzībām, gan vēlmēm atbilstoši viņu izpratnei par pieņemamu dzīves līmeni. Šim rādītāju kopumam jākalpo par atskaites punktu dažādu ar ienākumiem un izdevumiem saistītu rīcībpolitiku izstrādē.

Savulaik Latvijā tika aprēķināts iztikas minimums, kuru veidoja, izmantojot virknes preču un pakalpojumu cenas. Bija pieņemts, ka tas atspoguļo minimālo naudas daudzumu, kas nepieciešams, lai izdzīvotu. Nekādu valsts maksājumu aprēķiniem šo rādītāju gan īsti neizmantoja.

Iztikas minimuma patēriņa grozā iekļautās preces un pakalpojumi ilgstoši nebija mainīti, tāpēc secināts, ka šis mērījums neatbilst tagadējai situācijai. Labklājības ministrija apņēmās piedāvāt jaunu metodoloģiju, taču tās izstrāde ievilkās uz vairākiem gadiem.

Citā aptaujā noskaidrotais ievērojami atšķiras no jaunā izdzīvošanas budžeta aprēķina. Proti, pērn jūlijā SKDS aptaujā, cik vajadzētu pelnīt mēnesī, lai varētu apmierināt visus savus sapņus, vidējais rādītājs bija 3378 eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās