foto: LETA
Pacienti ar vieglāko Covid-19 slimības gaitu slimnīcā pavada ilgāk nekā 2 nedēļas
Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs
Sabiedrība
2021. gada 22. oktobris, 11:43

Pacienti ar vieglāko Covid-19 slimības gaitu slimnīcā pavada ilgāk nekā 2 nedēļas

Jauns.lv

Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs intervijā LTV raidījumam “Rīta panorāma” pauda, ka pašreiz valstī noteikto ierobežojumu rezultāti slimnīcās būs redzami aptuveni pēc mēneša. "Pašreiz mēs varam teikt, ka saslimstība tikai un vienīgi pieaug, smago slimnieku skaits pieaug, mirušo skaits katru dienu sasniedz ap 20," sacīja Kalējs.

Kalējs atklāja satraucošus faktus par Covid-19 pacientu ārstēšanos slimnīcās. Stacionētie Covid-19 pacienti ar vieglāko slimības gaitu slimnīcās uzturas vairāk nekā divas nedēļas, savukārt starp smagajiem slimniekiem ir tādi, kuri stacionāros pavadījuši pat trīs mēnešus.

Kalējs salīdzināja, ka, piemēram, ķirurģiskie pacienti pēc operācijām slimnīcā pavada piecas, sešas dienas.

Ja pēc operācijām slimnieks intensīvās terapijas gultu stāvokļa stabilizēšanai aizņem vienu, divas dienas, un pēc tam tiek pārvests uz somatisko nodaļu, tad Covid-19 pacienti šīs intensīvās terapijas gultas aizņem divreiz ilgāk.

Tas ir satraucoši, jo šobrīd slimnīcām būtiski trūkst intensīvās terapijas gultu, un Covid-19 saslimšanas gadījumā to noslodze ir ilgāka, LTV norādīja Kalējs.

"Tas rada lielu spriedzi arī pārējiem slimniekiem, jo nav iespējams operēt, tā gulta ir aizņemta, arī neatliekamās palīdzības gadījumā intensīvās terapijas gulta diemžēl ir aizņemta ar Covid-19 slimnieku," sacīja Kalējs.

Viņš pastāstīja, ka pirms divām dienām apmeklējis Eiropas slimnīcu biedrības konferenci. "Vairāki mani Eiropas kolēģi man jautāja, kāpēc Latvija ir nonākusi tur, kur tā ir," sacīja Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs. "Faktiski skaidrojums bija ļoti vienkāršs – jo mums ir ļoti zema vakcinācijas aptvere. Mēs runājām par iespējām, ka mēs, arī lietuvieši, varētu prasīt starptautisku palīdzību."

Kalējs norāda, ka tehnisku palīdzību slimnīcām starptautiskā līmenī saņemt ir vienkārši, bet problēmas ir ar cilvēkresursiem.

"Mēs varam aizņemties gultas, aparatūru uz īsu laiku. Bet tā galvenā problēma mums ir cilvēki. Mēs tiešām ar lielām grūtībām varam dabūt kādu ārzemju speciālistu uz Latviju, lai viņš strādātu Covid-19 nodaļā. Tas faktiski ir neiespējami. To atzīmēja arī visi starptautiskā semināra dalībnieki," LTV pastāstīja Kalējs.

Viņš piekrita, ka ir satraucoša publiski izskanējusī informācija par Daugavpils slimnīcu, kurā no 1600 darbiniekiem pret Covid-19 vakcinējušies tikai 46%. Zināms, ka pēc 15. novembra bez Covid-19 sertifikāta arī medicīnas nozarē strādāt nebūs iespējams.

"Tas ir nopietns papildus risks un ar to ir runāts arī ar slimnīcas vadītāju Grigoriju Semjonovu. Viņš saka tā - ja šāds ļoti strikts aizliegums stāsies spēkā, tad faktiski slimnīca var funkcionēt tikai uz pusslodzi vai vispār sliktākajā gadījumā tā ir jāslēdz, jo puse no personāla nevarēs piedalīties pacientu ārstēšanā," sacīja Kalējs.

Viņš piekrita, ka ir biedējošs fakts, ka mediķi Daugavpilī nepotējas, jo citās slimnīcās vakcinācijas aptvere ir pat 95% un vairāk.